Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 20:34, 01 maj 2025

UrszulaB napisał(a)
Poczytalam Twoj watek - idziesz, jak burza! Wspaniale!

Energia nas rozpiera z roku na rok coraz bardziej. Mężaty też wsiąkł więc wspólnie lepiej się planuje i kombinuje
UrszulaB 21:47, 02 maj 2025

Makao napisał(a)

Energia nas rozpiera z roku na rok coraz bardziej. Mężaty też wsiąkł więc wspólnie lepiej się planuje i kombinuje

Super!
Dzieki za nazwe odm. lilaka. Sprawdzilam w necie - on jednak fioletowy, a nie rozowy
Polon 19:59, 03 maj 2025

Ania, ale masz ogromne pomidory. Teraz tylko czekać na plony, oby lato było łaskawe i zbiory obfite

Postrzyżyny drastyczne, ja to się boję cięcia niestety
ewsyg 20:01, 03 maj 2025

Makao napisał(a)
Czereśnia obrodziła niesamowicie obficie. Chyba przez opryska Asahi który miał chronić przed przymrozkami

Będziemy wekować na kompoty bo na bank nie przejemy a wszystko dojrzeje w ciągu dwóch tygodni.

A o tym oprysku, to ja nie wiedziałam. Ania, ja z czereśni robiłam dżem, bardzo smaczny.

U mnie będzie dużo mniej czereśni, a ja je bardzo lubię. Natomiast chyba w tym roku doczekam się brzoskwiń i nowych śliw renklod i jabłek. Oczywiście jak nie będzie przymrozków.
Makao 20:22, 03 maj 2025

ewsyg napisał(a)

Renkloda owocuje obficie co drugi sezon. Uwielbiałam ją ale po 10 latach przestała nam owocować bo złapała chorobę drzew pestkowych.

Rok temu nam zmarzła czereśnia i też było mało owoców. W tym roku postanowiłam sprawdzić skuteczność tego oprysku i chyba się udało ale też przymrozek nie był duży. -1.
U nas dżemy idą tylko truskawkowe. Ja lubię różne ale dzieciaki nie a kompoty lubią wszyscy.
Makao 20:23, 03 maj 2025

UrszulaB napisał(a)

Super!
Dzieki za nazwe odm. lilaka. Sprawdzilam w necie - on jednak fioletowy, a nie rozowy

Tak, kwiat jest fioletowy tylko pąki są bordowe
Makao 20:27, 03 maj 2025

Polon napisał(a)
Ania, ale masz ogromne pomidory. Teraz tylko czekać na plony, oby lato było łaskawe i zbiory obfite

Postrzyżyny drastyczne, ja to się boję cięcia niestety

Ja ciąć lubię

Bardzo liczę na obfite plony. Obfitsze niż do tej pory ale też i krzaków mam więcej. W sumie to nawet nie wiem jeszcze co zrobię z nadmiarem. Passaty u nas ostatnio idą więc chyba w nie powinnam iść ale nie mam odmian pod passaty. Są „rzadsze” i nie wiem do czego się przydadzą.
Zacznę rozdawać
Polon 20:36, 03 maj 2025

Makao napisał(a)

Ja ciąć lubię

Bardzo liczę na obfite plony. Obfitsze niż do tej pory ale też i krzaków mam więcej. W sumie to nawet nie wiem jeszcze co zrobię z nadmiarem. Passaty u nas ostatnio idą więc chyba w nie powinnam iść ale nie mam odmian pod passaty. Są „rzadsze” i nie wiem do czego się przydadzą.
Zacznę rozdawać

A lubisz sok pomidorowy? Ja ostatnio głównie soki robię, a wytłoczyny w całości z pestkami i skórami blenduję, czasem dodatkowo przyprawiam, do słoika i to później do makaronów itd.
Magara 22:06, 03 maj 2025

Ania, zlitowałam się nad moim szpinakiem malabarskim i zaniosłam do sąsiadkowej szklarni.
Liście mu jakby zmatowiały. Masz pomysł o co może chodzić?
Makao 22:57, 03 maj 2025

Polon napisał(a)

A lubisz sok pomidorowy? Ja ostatnio głównie soki robię, a wytłoczyny w całości z pestkami i skórami blenduję, czasem dodatkowo przyprawiam, do słoika i to później do makaronów itd.

Lubię soki ale od czasu do czasu. Jeśli długo wytrzymują zawekowane no to może zrobię trochę dla sprawdzenia.