Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Patrycja_KG_Lu 14:34, 28 kwi 2025

Makao napisał(a)
[...]
Wyszło mi że 15 rzędów co 15cm zmieszczę w tej donicy murowanej. Na opakowaniach piszą że po 2 nasionka w dołek. Sporo tego będzie.

Jesteś pewna tych 15 rzędów w każdym co 15 cm?

U mnie w zeszłym roku był rząd jeden na środku skrzyni o szerokości 125 cm, a w nim ogórki posiane co ok. 10 cm(do gruntu bezpośrednio, bo rozsadę ukatrupiłam za mocnym podlaniem), skrzynia długa na 5 metrów.

W tym roku planuję znów środkiem je puścić, ale z rozsady 2-3 nasionkowej co 15-20 cm. Kiedyś miałam układ szachownicy i gniazdowo po 2-3, ale na ścieżkę wchodziły.
olciamanolcia 14:36, 28 kwi 2025

Czyli opitolić po mojemu
Dzięki ❤️
Patrycja_KG_Lu 14:37, 28 kwi 2025

Makao napisał(a)

To ja podkiełkowuję. Patrycja pisała że można to spróbuję

Po 24-48 godzinach są kiełki. Tylko radzę na ręczniku papierowym to robić a nie waciakach. Moja babcia w wilgotnej bawełnianej ściereczce kiełkowała zawsze przed siewem.
Makao 14:47, 28 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jesteś pewna tych 15 rzędów w każdym co 15 cm?

U mnie w zeszłym roku był rząd jeden na środku skrzyni o szerokości 125 cm, a w nim ogórki posiane co ok. 10 cm(do gruntu bezpośrednio, bo rozsadę ukatrupiłam za mocnym podlaniem), skrzynia długa na 5 metrów.

W tym roku planuję znów środkiem je puścić, ale z rozsady 2-3 nasionkowej co 15-20 cm. Kiedyś miałam układ szachownicy i gniazdowo po 2-3, ale na ścieżkę wchodziły.

Źle napisałam. Sorki rozpędziłam się.
Jeden rząd a w nim 15 sadzonek co 15cm.

Muszę sobie słomę załatwić. Koniecznie
Makao 14:50, 28 kwi 2025

olciamanolcia napisał(a)
Czyli opitolić po mojemu
Dzięki ❤️

Spoko. Mam formowaną sosnę przy której walczę już chyba z 10 lat więc już co nie co ogarniam.
Możesz sobie ponaciągać gałązki tak jak Ci pasuje. Teraz są bardzo miękkie i duże wytrzymują.
Makao 14:51, 28 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Po 24-48 godzinach są kiełki. Tylko radzę na ręczniku papierowym to robić a nie waciakach. Moja babcia w wilgotnej bawełnianej ściereczce kiełkowała zawsze przed siewem.

Tak, mam na ręczniku. Łatwiej się wyjmuje kiełki.
olciamanolcia 12:20, 29 kwi 2025

Makao napisał(a)

Spoko. Mam formowaną sosnę przy której walczę już chyba z 10 lat więc już co nie co ogarniam.
Możesz sobie ponaciągać gałązki tak jak Ci pasuje. Teraz są bardzo miękkie i duże wytrzymują.

Obciachałam
Straszą
Dobrze, że są za trawami przy tarasie to moje oczy nie będą ich widzieć
Jak zbrzydną jeszcze bardziej to pójdą za płot
Jestem dobrej myśli- moje rośliny lubią ciachanie

Dzięki
Teraz chyba wszystkie podetnę aby nie były takimi szkaradkami jak te z rabaty ze śliwami

Ps
Nawet nie wiesz jaka ulgę poczułam zabierając je z tamtego miejsca
Makao 14:04, 30 kwi 2025

Stan ogórków po dwóch dniach od wyłożenia na ręcznik papierowy

3 odmiany wykiełkowały 3 nie.
Eupraksja 15:02, 30 kwi 2025

Dziękuję tu Patrycja za link do filmu z laurowiśniami przy betonowym płocie - czyli jest szansa, można zaryzykować

Ania konstrukcje pod pomidory i ogórki przepiękne, a jeśli do tego jeszcze przenośne, to w ogóle cud miód Głęboko są wkopywane?

A jeszcze dalej zobaczyłam Twoje pudełeczko do kiełkowania, nie do wiary, u Ciebie wszystko jest takie staranne!

Lidka na mój cienisty i suchy kawałek ściany rododendrony też przewiduję, ale szukam czegoś jeszcze dla urozmaicenia, bo to dobrych parę metrów wyjdzie, no i dywersyfikacja zawsze bezpieczniejsza To nie będzie żywopłot tylko swobodne krzewiaste nasadzenia podsadzone bylinami.