Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

NowaKiKi 14:35, 24 lut 2024

Marcin, tam jest PERUKOWIEC, chce go poprowadzić na takie mini drzewko.
Kolo wlazu w narożniku jeszcze nie mam planu, ale mam do przesadzenia hakonki i mam również turzyce the Beatles i mam jeszcze perowska ale chyba pomieszane gatunki i nie wiem jakie w sumie sa ich wysokości.
Z rozplenicami to się zastanawiam czy jie zostawić jedna bo bedzie to black beauty
NowaKiKi 14:35, 24 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jedna z osób to na O. jest z niej znana. Mikstura Bogdzi, czyli na 10 l wody 2 cm w szklance chelatu żelaza, 2 cm Pinvitu lub florovitu dla kwaśnolubów i 2 cm florovitu.

To chyba muszę parę rzeczy dokupić do tej mikstury
Marcin89 14:39, 24 lut 2024

To ja mam taką propozycję, że miskanty w rządku to 3 lub 5 sztuk. Przed nimi 3 jednakowe hortensje, bez tej Bobo. Rozplenica w tym wolnym rogu, jedna sztuka. Z kolei w tym prostokącie koło basenu te rośliny niskie co są i tam ten perukowiec
NowaKiKi 14:42, 24 lut 2024

A hortensje mogę teraz przesadzić?
Marcin89 14:48, 24 lut 2024

Jak najbardziej, krzewy i drzewa przesadza się w stanie bezlistnym.
Mary 17:45, 24 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jedna z osób to na O. jest z niej znana. Mikstura Bogdzi, czyli na 10 l wody 2 cm w szklance chelatu żelaza, 2 cm Pinvitu lub florovitu dla kwaśnolubów i 2 cm florovitu.
A to wątek Bogdzi.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii
Marcin89 17:49, 24 lut 2024

A jak Ci się podoba mój pomysł? Dziwnie łatwo przychodzi mi planowanie u kogoś, a u siebie nie umiem

Już piszę o co mi chodziło. Według mnie 3 jednakowe hortensje lepiej tu wyglądają niż 2 takie i 1 inna. Perukowca bym bardziej wyeksponował z przodu, a w nogach zmieszczą się byliny. A z kolei duża rozplenica może przysłonić właz, a w razie potrzeby można związać trawę i się dostać do włazu. A z racji rozmiaru tej odmiany nie będzie dziury, tylko duża kępa kończąca rabatkę.
NowaKiKi 18:54, 24 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
A jak Ci się podoba mój pomysł? Dziwnie łatwo przychodzi mi planowanie u kogoś, a u siebie nie umiem

Już piszę o co mi chodziło. Według mnie 3 jednakowe hortensje lepiej tu wyglądają niż 2 takie i 1 inna. Perukowca bym bardziej wyeksponował z przodu, a w nogach zmieszczą się byliny. A z kolei duża rozplenica może przysłonić właz, a w razie potrzeby można związać trawę i się dostać do włazu. A z racji rozmiaru tej odmiany nie będzie dziury, tylko duża kępa kończąca rabatkę.

To jeszcze naprostuje
To jest rabata która przerabiam i czesc roślin juz jest i nie chciałabym ich ruszać
Rosliny które są to właśnie miskant flamingo 4 sztuki, perukowiec, miskant olbrzymi byly 3 sztuki ale jesienią dosadzilam klacza i się zastanawiam czy dobrze zrobilam. Mam tam jeszcze śmiałka darniowego ale mam mieszane uczucia i zastanawiam się czy go zostawiać naniose go na ten plan i ogólnie zaznaczę rosliny które już są

Mam jeszcze tamaryszek ale nie wiem czy go gdzieś zostawiać navtej rabacie czy zupełnie gdzie indziej go dac.

O hortensji tex tak myslalamzeby były 3 takie same, więc chyba tak zrobię.

Moze dzisiaj wieczorem na spokojnie jeszcze raz narysuje sobie.
NowaKiKi 19:00, 24 lut 2024

Mary napisał(a)
A to wątek Bogdzi.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2074-rododendronowy-ogrod-ii
dzieki, poczytam!
LIDKA 19:12, 24 lut 2024

Poszukaj Maji w ogrodzie z Rododendronowym Ogrodem. Bogdzia z mężem mają ok 600 rodków. To chyba największa kolekcja w prywatnym ogrodzie w pl.

Bogdzia już tu chyba nie bywa ale jej wątek to kopalnia wiedzy o rodkach ale nie tylko.

Ta mikstura to jej autorski i sprawdzony sposób nawożenia rodków. Ja sie staram stosować.
Choć moje rodki posadziłam jeszcze przed Ogrodowiskiem bez świadomości jakie one wymagające.

Dziś się napracowałaś. Jak się rabata zazieleni to będzie szał.

Brawo Pracusiu.