Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

LIDKA 22:23, 24 lut 2024

NowaKiKi napisał(a)
Czarne prosyokaty to skrzynki z rozdzielaczami od nawadniania, a czarny owal to takie dodatkowe miejsce do podłączenia węża z wodą.

No te seslerie, rozchodniki i przetaczniki musze przemyśleć.
Jutro posprawdzam jakie kolory rozchodników mam dokladnie i wtedy może mi się wszystko poukłada w głowie

A już kumam. Ja moje klapy od oczyszczalni zasypałam korą. W razie potrzeby M odgarnia a potem z powrotem zasypuje.
Rozdzielacz mam w rabacie basenowej zasypany kamykiem.

Jeszcze myślę żeby zamiast trzcinników wewnątrz rabaty dać też jakieś 3 hortki? Była by jakaś równowaga bo traw tam już sporo.
NowaKiKi 22:30, 24 lut 2024

Tylko trzcinnik startują szybko, i akurat te 3 sztuki mam już posadzone.
Ale mam podejście ze jak mi za parę lat nie będzie się podobać to wtedy zmienię to
Ostatnio czytakala ze trzcinnik po kilku kątach juz jie są takie ładnie więc całkiem możliwe że to zmienię kiedyś

W wcześniejszym pościel albo 2 zrobilam mały edit
NowaKiKi 17:17, 27 lut 2024

LIDKA napisał(a)

A już kumam. Ja moje klapy od oczyszczalni zasypałam korą. W razie potrzeby M odgarnia a potem z powrotem zasypuje.
Rozdzielacz mam w rabacie basenowej zasypany kamykiem.

Jeszcze myślę żeby zamiast trzcinników wewnątrz rabaty dać też jakieś 3 hortki? Była by jakaś równowaga bo traw tam już sporo.

Myslalam zeby tam dosadzic jeszcze jakas wysoka szałwię, albo jezowki, ale to juz jak powstanie to co na planie.
Ogolnie szukam jakis wyzszych bylin.
NowaKiKi 17:18, 27 lut 2024

Czyli w takiej postaci plan na nasadzenia na rabacie jest do zaakceptowania?
Patrycja_KG_Lu 12:16, 28 lut 2024

Wybrałaś już odmianę perukowca? Tobie ta wersja rabaty już gra w duszy? Lubisz tak dużo gatunków roślin w jednym miejscu?
anuska2507 14:01, 28 lut 2024

Ja się zastanawiam, czy perukowca i tamaryszka nie trzeba trochę odsunąć od miskantów? Wydaje mi się, że jak wszystkie 3 gatunki się rozrosną, może się zrobić ciasno.
NowaKiKi 16:43, 28 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Wybrałaś już odmianę perukowca? Tobie ta wersja rab3aty już gra w duszy? Lubisz tak dużo gatunków roślin w jednym miejscu?

Perukowiec juz wlasnie rośnie w tym miejscu, jest bordowy i tyle o nim wiem

No częściowo rabata mi odpowiada, zamysł był taki zeby tutaj było dużo roślin.
Cześć roślin juz rośnie, hortensje na pewno chce połączyć z miskantami i werbena i zostaje jeszcze dość dużo miejsca i tak poprostu dodaje rosliny

Twoim zdaniem za dużo gatunków roślin?
NowaKiKi 16:47, 28 lut 2024

anuska2507 napisał(a)
Ja się zastanawiam, czy perukowca i tamaryszka nie trzeba trochę odsunąć od miskantów? Wydaje mi się, że jak wszystkie 3 gatunki się rozrosną, może się zrobić ciasno.

No właśnie też się tego boje ale perukowca i tamaryszka zawsze można jakoś przyciąć.
Judith 17:15, 28 lut 2024

Perukowiec dość szybko rośnie na potwora . Zatem może robić za małe drzewko, którego Ci brakuje .
NowaKiKi 17:27, 28 lut 2024

Judith napisał(a)
Perukowiec dość szybko rośnie na potwora . Zatem może robić za małe drzewko, którego Ci brakuje .

To super! Chyba go zostawię i zobaczę co z tego wyrośnie.

A tamaryszek tez rośnie szybko?