Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Miskantowo 06:24, 08 cze 2025

Tar, imponująca jest kolekcja Twoich dereni.
Mam tylko jednego, tegoroczna sadzonka i ładnie kwitnie.
Nie mogę się doczekać kiedy podrośnie
Masz jakiegos ulubionego?
Chodzi mi po glowie drugi egzemplarz i zastanawiam sie nad odmianą
Basieksp 09:46, 08 cze 2025

Pięknie kwitną te Twoje derenie Ja jestem fanką Twoich kloników, zawsze sobie je podziwiam zadarniacze też ciekawe, skalnicy nie znałam.
Kasya 10:13, 08 cze 2025

Miskantowo napisał(a)

Nie zastanawiaj sie tylko kupuj i nie jednego
Wszystkie piekne
Kasya 10:21, 08 cze 2025

Teutonia ma duże kwiaty, wieksze niz inne czy sie wydaje ?
TAR 11:50, 08 cze 2025

Monia81 napisał(a)
Derenie bajka tak kusicie, że piątego już kupiłam, teraz myślę gdzie posadzę

Po kazdym sezonie mowie, ze mam juz dosyc i dokupuje kolejne. To jest jak choroba. Wiosna kupilam 6 nowych kousa. A w zeszlym tygodniu kwiecistego rubra (dzieki Lucy i Izko kusicielki obie) no nie da sie.
TAR 11:56, 08 cze 2025

Judith napisał(a)
TARciu, najpierw zobaczyłam zdjęcia i pomyślałam - co jest z ich jakością niepodobną do Tarciowej? Dopiero po chwili przeczytałam, ze to z telefonu . No różnica absolutnie powalająca
Co nie znaczy, że urody dereni nie widać - przepiękne są, bardzo bym chciała. Ale lubią wodę, więc u mnie odpadają .

Nie lubie i nie umiem robic zdjec telefonem. Po prostu aparatem moge zrobic to lepiej. Derenie kousa sa jak hortensje a te przeciez masz. Wbrew pozorom wcale nie lubia az tyle wody. U mnie 3 szt. rosna nawet na kamienistym piachu pod brzozami. Tam gdzie teraz sadze łakowe byliny. Wystarczy dobrze przygotowac dolek, troche hydrizelu, gliny, kompostu i wymieszac z rodzima ziemia. Maja maly korzen i nie rozrasta sie zbyt mocno jak w hortach czy kalinach.
TAR 11:59, 08 cze 2025

Polon napisał(a)
Derenie niby mam, a nie mam , bo IH i jadalne, to jak widzę się nie zaliczają .
Te co pokazujesz bardzo kuszą. Piękne delikatne płatko/listki. Muszę poczytać co lubią, jakie duże rosną, w końcu ogród dopiero tworzę .

Chyba pisałaś, że podcień skończony. I jak? Białaski zaanektowały leżankę?

Tak podcien skonczony. Aneksja i akceptacja nastapily bardzo szybko. Mozna tam spedzic caly dzien i nic nie robic. Troche demotywujace mize potem pokaze, na razie odpoczywam po wczorajszej imprezie.

Jak napisalam wczesniej Judith, nie uwazam by kousa byly mocno wymagajace i klopotliwe.
Judith 11:59, 08 cze 2025

TAR napisał(a)

Nie lubie i nie umiem robic zdjec telefonem. Po prostu aparatem moge zrobic to lepiej. Derenie kousa sa jak hortensje a te przeciez masz. Wbrew pozorom wcale nie lubia az tyle wody. U mnie 3 szt. rosna nawet na kamienistym piachu pod brzozami. Tam gdzie teraz sadze łakowe byliny. Wystarczy dobrze przygotowac dolek, troche hydrizelu, gliny, kompostu i wymieszac z rodzima ziemia. Maja maly korzen i nie rozrasta sie zbyt mocno jak w hortach czy kalinach.

Tarcia, hortensje to pozostałość po czasach sprzed suszy. Teraz nie kupuję, poza Anabelkami, które bardzo dobrze znoszą suszę.
Mam kilka dereni (tez z dawnych czasów) i one umierają u mnie bez wody.
TAR 12:02, 08 cze 2025

Miskantowo napisał(a)

Mamy derenka z tego samego zrodla. Bardzo lubie Mount Fuji / Beni fuji one sa drobnokwiatoee ale kwaitow jest duzo i kwitna najdluzej. Plus Dwarf pink i Venus i te zwykle bezodmianowe. A nowe tez rokuja na lade egzemplarze. Kazdego lubie.
TAR 12:04, 08 cze 2025

Basieksp napisał(a)
Pięknie kwitną te Twoje derenie Ja jestem fanką Twoich kloników, zawsze sobie je podziwiam zadarniacze też ciekawe, skalnicy nie znałam.

4 kloniki dostaly w palnik po przymrozkach. Probuje je zregenerowac. Powoli widze, ze odzyskuja listki. A wielkoluda na razie nie cielam. Zobacze w stanie bezlistnym jak moge uformowac bez szkody.