Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

UrsaMaior 17:54, 26 lip 2023

Ha, ja też dziś sobie coś kupiłam - enkianta Albiflorum
Kasya 19:24, 26 lip 2023

UrsaMaior napisał(a)
Ha, ja też dziś sobie coś kupiłam - enkianta Albiflorum

Sadź go z przodu bo słabo przyrasta
UrsaMaior 20:01, 26 lip 2023

Taki plan Enkianty to chyba generalnie nie są jakoś specjalnie wigorne...
TAR 20:09, 26 lip 2023

Moje enkianty chyba dostaly dobra miejscowke, bo maja ładny przyrost jak na nie Iza gdzie go kupilas?
Dostalam dzis sadzonki tarczownicy i serduszki z Florini - kurcze cudo, albamar powinien sie od nich uczyc. Wypasione, zdrowe upakowane z duza brylą korzeniowa. Z Sadzawki kirengeszomy tez bardzo ladne polecam. A z all lokalnie knautie, serduszki, dzwonki i inne cudenka takie sadzonki, ze mi szczeka zleciala i do tego przemily liscik z instrukcja sadzenia.

Jola, jutro przyjda Blue Birdy, Candybelle i Debolistna, uzupelnie nasadzenie na misowej. Ale juz dzis jest pieknie. Dosadzilam pod rynna wiazowki, brunnery, tarczownice, kirengeszomy, swierka Inversa, Geische drobna, tiarelle z tymi ciemnymi liścmi. Jutro uzupelnie hortkami, zawilcami jesiennymi i juz na sam koniec na domkniecie smialki darniowe i ewentualnie 2 trzcinniki brachytricha. Powiedz mi jak wrzucilas do misy pistie to nie "zwapnila" sie woda? U mnie jakas biala.
Chce mi sie jeszcze robic. Dzis ze 20 doniczek posadzilam, jak grunt przygotowany to szybko idzie, najdluzej trwa rozplanowywanie na rabacie i ciagle przekladanie.

Musze cos posadzic kolo ambrowca, niskie i na kijku. Cos co lubi slonce i polcien i dosc mokra miejscowe. Ale nie deren (to bedzie w zamian zdechlaka skretolistnego). I chodze po ogrodzie i szukam i nic nie pasuje. Cis tam nie da rady bo za ciezka gleba.

Makao 21:37, 26 lip 2023

Ale zaszalałaś z zakupami. Tu przywozisz tamci przysyłają. Kurka wodna masz co upychać.
Rozmaitości u Ciebie w brud. Bardzo dużo.
Prowadzisz jakiś zeszyt czy wszystko pamiętasz?
LIDKA 22:41, 26 lip 2023

Zakupy super. Połowy tych roślin nie znam. Dobrze że jest forum to poznam choć u Was.
Gruszka_na_w... 22:59, 26 lip 2023

Makao napisał(a)
A wiesz może co to za cis? Kiedyś szukałam w necie ale tylko świerki mi takie wyskakują a to na bank cis

To może być Taxus baccata 'Dovastoniana'.

Tarcia, uściski! Zacny prezent sobie sprawiłaś.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 04:27, 27 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To może być Taxus baccata 'Dovastoniana'.

Tak. Ursa ma i podpowiedziała.
April 06:49, 27 lip 2023

Tarcia, u mnie pistie tylko bardziej wyklarowały wodę. Może u ciebie coś się utleniło? Tak miałam jak napełniałam ją z pompy. Teraz jestem mądrzejsza i leję do misy tylko wodę z wodociągu
PrawieBory 15:39, 27 lip 2023

Aniu, buczek czeka