Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Kontonaogrod 17:06, 26 paź 2023

Dzieki za cisy. U nas glina I niespecjalnie chca rosnac, ale planuje rozluznic ziemie pod nie, przeorac z kompostem prochnica czy czyms za pomoca sasiada rolnika.

Za chwile jedziemy wymienic opony do niego, pogadam co moglby zrobic

A jutro mam wizyte w kowr w Krakowie zeby pokazac oryginaly dokumentacji ktora wysylalam epuapem... heh
Sonka 17:19, 26 paź 2023

No przecież tony zrębków rozplantowałaś, nić nie rozluźniły gleby?
sylwia_slomc... 17:58, 26 paź 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Pierwsze papryki

Dzis pryskam na przedziorka bo lanie wodą nie pomaga

Chyba wcześniej tu nie trafiłam....
Sorki
Z mega opóźnieniem odpisze na temat papryki skąd masz wiedzieć, czy ma zostać zielona.
Otóż
możesz użyć zielonej lub potrzymać ją na krzaczku do pełnego sczerwienienia W sklepach papryka zielona i czerwona to ta sama papryka w innej fazie zerwana. Chyba, że posadziłaś odmianę, która nie czerwienieje, a żółknie. Ale rolnicy czasem i tą żółtą kropią opryskiem na czerwienienie i wtedy ona też może stać się czerwona.
Podłużna słodka żółta z cieńszym miąższem i często wcześniejsza, przetrzymana na krzaczku też sczerwienieje z czasem.
sylwia_slomc... 18:05, 26 paź 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Lilie pachną

Coś zżera najdroższą roślinę w ogrodzie, czemu nie je chwastów?

Judaszowca wycina pewien gatunek osy. Takiej co jest samotnicą , robi norki w ziemi i w nich składa jajka. Wycina ten listek jako pokarm dla larwy w pierwszym stadium rozwoju. Też tak miałam. U mnie pomogło przez dwa sezony narzucanie gazy na drzewko. Potem albo osa padła, albo o nim zapomniała.
sylwia_slomc... 18:24, 26 paź 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Z ciekawostek: w Indonezji w ogrodzie botanicznym mieli malinotruskawkę wysokości 2 metrów (!). Zeżarłam im ze 3 owoce. Nawet tam, w ich słońcu, niedobre

Oooo to nie żałuję już, że u mnie padła
Muszelka 18:27, 26 paź 2023

Rety! Sylwia! Tyś chodzącą skarbnicą wiedzy!
sylwia_slomc... 18:35, 26 paź 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Szok jak szybko urósł I owocuje deren jadalny. Mamy takie 4 sadzilam 30cm łodygę, 3 lata temu

Gdyby się jakaś siewka trafiła zaklepuję, ja mam trzy sztuki malutkie, ale owocki drobne podłużne
Kontonaogrod 18:39, 26 paź 2023

Sylwia, czapki z glow. Dziekuję!

Krysia pisalam o nowej dzialce. I paru transportach zrebkow do przeorania tamze zanim posadze zywoplot z cisa

Przyszly sasiad sie ucieszyl z normalnych sasiadów powiedzialam ze normalni chyba nie jestesmy w sensie zwyczajni ale nikomu nie szkodzimy siedzimy cicho I nikomu nie wadzimy bede miala kontakt zeby zapytac o ogrodzenie I prace traktorem
Kontonaogrod 18:41, 26 paź 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gdyby się jakaś siewka trafiła zaklepuję, ja mam trzy sztuki malutkie, ale owocki drobne podłużne

Sylwus ja mam dla Ciebie astra ktorego chciałas. I jednego z tych dereni jeszcze w doniczcem jest Twój sprawdze bo ostatnio Eli zawiozlam ale chyba jeszcze jednego mam
sylwia_slomc... 19:19, 26 paź 2023

Prawie pół wątku przeczytałam nim się upewniłam u Kogo spaceruję, ale tak mi się sposób pisania wydawał podobny, że drążyłam, aż się dokopałam