Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

TAR 21:13, 21 mar 2026

Co mialam na ten rok kupic to kupilam, teraz czekam az dowioza. Ale naprawde bez szalu zakupowego. Mam juz ogrod pelen. Zakupy mialam bardziej przemyslane. Pare problematycznych roslin wyleci na obrzeza a posadze to co zamowilam, czyli roze i klony palmowe. Bo w sumie to zamowilam tylko 4 gatunki: roze, klony z tych mniejszych, 2 piwonie i 2 buczki. I tyle.
LIDKA 21:14, 21 mar 2026

Marcin89 napisał(a)
Podczytuję wątek i teraz stwierdzam, że dobra decyzja z różą. Na pewno będzie lepiej wyeksponowana na dachu niż tu, wciśnięta w kąt.

Mam taki sam problem, kupuję coś, a potem nie wiem gdzie dać. Tak mam m.in. z budlejami, klonem i trawą pampasową. Nie mam już miejsca, a i tak myślę o zakupie szałwii Purple Rain. Bez komentarza

Podziwiam za pracę przy osiedlowej

Marcin może tej szałwi siewki bedą. Ona spora rośnie. Tak do kolan lub ciut wyżej i dość szeroko. Nie ciełam mojej w sezonie specjalnie żeby się wysiała. Jak opanujesz chciejstwo to dam znać.
I jeszcze mam ją w doniczkach ale nie dolowalam i nie wiem czy przeżyły. Nie mogę się opanować z tymi doniczkami i mnożenie i M chce mnie za to zjeść bo stoją i bałagan robią.
LIDKA 21:17, 21 mar 2026

Wafel napisał(a)
Lidka, jestem taka podekscytowana tymi różami, że aż boję się zawodu. Oby rosły zdrowo jak piszesz Cieszę się, że uporałam się już z tetrisami na swoich rabatach i na osiedlowej, teraz czekam na efekty, jutro planuję wypić kawkę na tarasie choćby w sweterku

Ja z tetrisami czekam bo już rozsadzałam lilaczka i przy kopaniu okazało się że w sam środek orlika go chciałam wsadzić poczekam aż byliny bedą widoczne.
Jutro od południa działam bo róze przyszły.
TAR 21:19, 21 mar 2026

A moje sie mocza od 3 dni, chyba jednak jeszcze jutro mam robote, wsadze je na tymczas do doniczek. Poki miejsca nie zrobie na rabatach.
Wafel 21:21, 21 mar 2026

Ja już nic nie wcisnę, mogę jedynie robić roszady. Pewnie jesienią będę robić poprawki bylinowe, między różami. Cebulki chyba narcyzów sobie pouszkadzałam tym kopaniem i przesadzankami... Gdzie łopatki nie włożę, tam coś rośnie Też wyjęłam orliki, myślałam, że to bodziszek, ale dobrze się składa bo Ewa chyba chciała, to już sobie poczekają w donicy.
LIDKA 21:23, 21 mar 2026

TAR napisał(a)
A moje sie mocza od 3 dni, chyba jednak jeszcze jutro mam robote, wsadze je na tymczas do doniczek. Poki miejsca nie zrobie na rabatach.

Tarcia moje róże baronessy i mariatheresia w zeszłym roku stały w wodzie z 6 tyg. Nie miałam czasu ich wsadzić. Normalne liście już miały.
Nic im nie jest, grzyba ani nic nie złpały choć miałam wyrzuty że im krzywdę zrobie i kwitły całe lato. Jak tydzień to spokojnie możesz zostawić ,tak myśle.
Za to tegoroczne siedzą od czwartku jeszcze w pudle.
Chyba zaraz pójde je rozpakować.
LIDKA 21:24, 21 mar 2026

TAR napisał(a)
Co mialam na ten rok kupic to kupilam, teraz czekam az dowioza. Ale naprawde bez szalu zakupowego. Mam juz ogrod pelen. Zakupy mialam bardziej przemyslane. Pare problematycznych roslin wyleci na obrzeza a posadze to co zamowilam, czyli roze i klony palmowe. Bo w sumie to zamowilam tylko 4 gatunki: roze, klony z tych mniejszych, 2 piwonie i 2 buczki. I tyle.

Ja tylko róze i chce się pozbyć doniczek z zeszłego roku. Mam 2 Gat szałwi, zawilce itd. że 20 doniczek.
Tarcia będziemy już tylko dopieszczać rabatki jak Asia Wafelek.
Wafel 21:27, 21 mar 2026

Dopieszczajcie, dopieszczajcie
TAR 22:00, 21 mar 2026

LIDKA napisał(a)

Ja tylko róze i chce się pozbyć doniczek z zeszłego roku. Mam 2 Gat szałwi, zawilce itd. że 20 doniczek.
Tarcia będziemy już tylko dopieszczać rabatki jak Asia Wafelek.

Tez mam z zeszlego roku kilkanascie roz. Polowa to bezkolcowe Margo Koster. Beda w masie pomiedzy perovskimi, wylecialo stamtad 8 stip, posadze w ich miejsce roze. Przyszly w listopadzie wiec tylko je zadolowalam do doniczek.
Latem tez miesiac trzymalam w wodzie nie tylko roze i wszystko zyje
TAR 22:03, 21 mar 2026

Wafel napisał(a)
Dopieszczajcie, dopieszczajcie

Hmmm ja planuje lekka rewolucje na przytarasowej. Bede robic male oczko i czesc roslin wymienie. Chce obsadzic garnetami, dereniami i dam tez tego kupionego buczka. Rosna zawilce i horty debowe, te zostawie.