Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

vita 19:12, 17 mar 2026

Ach Ballerina, pamiętam jak kiedyś szukałam
Miejsce, które wybrałaś chyba nie jest najlepsze. Za parę lat, jak róża się rozrośnie będzie sprawiała wrażenie 'wepchniętej'. Pędy mogą się pokładać na pęcherznicy. Może też być problem z przepływem powietrza, co dla róży nie jest bez znaczenia. A nie mogłabyś przesadzić w narożnik tej tui, jest jeszcze mała? A Ballerinę posadzić na tle metalowe kratki? Fakt, tuja daje przesłonę przez cały rok, róża sezonowo. Ale byłaby wtedy pięknie wyeksponowana, gwiazdorzyłaby
Joku 19:34, 17 mar 2026

Balerina powinna "rozmijać się" terminem kwitnienia z powojnikiem, zgrzytu nie powinno być. To jest Stolvijk Gold? Z czasem na pewno rozrośnie się tuja (jakie rozmiary osiągają małe sadzonki po 15 latach ja już wiem), powiększy się też pęcherznica. Nie wiem ile miejsca jest w narożniku ale chyba niewiele. Mnie by tam pasował właśnie powojnik, w dodatku jeżeli to jest ten o którym myślę to on kwitnie wcześnie i bardzo słabo go się tnie. Wiec daje przesłonę przez cały rok (mniej lub bardziej gęstą). Dodatkowo czymś od dołu podsadzić.
Joku 19:48, 17 mar 2026

Wafel napisał(a)
To jedne z bardziej aktualnych zdjęć mojego małego, zielonego miejsca na ziemi [

Cofnęłam się do początków twojego wątku żeby zorientować się w układzie. Nie wiem jak teraz wygląda to wybrzuszenie przy miłorzębie i co tam rośnie. Pomyślałam sobie że Balerina by tu miała dobre miejsce , mogłaby się w miarę swobodnie "rozkładać" . Najniższe piętro mogłyby tworzyć jakieś niskie trawy, byliny typu bodziszki, kukliki. Nie wiem czy je masz.
Pewnie zamąciłam nieco?
TAR 19:55, 17 mar 2026

vita napisał(a)
Ach Ballerina, pamiętam jak kiedyś szukałam
Miejsce, które wybrałaś chyba nie jest najlepsze. Za parę lat, jak róża się rozrośnie będzie sprawiała wrażenie 'wepchniętej'. Pędy mogą się pokładać na pęcherznicy. Może też być problem z przepływem powietrza, co dla róży nie jest bez znaczenia. A nie mogłabyś przesadzić w narożnik tej tui, jest jeszcze mała? A Ballerinę posadzić na tle metalowe kratki? Fakt, tuja daje przesłonę przez cały rok, róża sezonowo. Ale byłaby wtedy pięknie wyeksponowana, gwiazdorzyłaby

Mi tez od razu to sie nasunelo. Tuja w naroznik a od przodu Balerina.
Joku 20:03, 17 mar 2026

Obawiam się że róża przesłoni tuję. Ona wolno rośnie, miałam ją. W dodatku była wrażliwa na zimowy chłód, podmarzała.
Wafel 20:38, 17 mar 2026

Żywotnika nie ruszę jest symetrycznie posadzony z drugim takim samym egzemplarzem po drugiej stronie, rośnie zdrowo od kilku lat w tym miejscu. Balerina miałaby rosnąć po stronie, gdzie jest metalowy płot. Myślałam, żeby od strony tui ewentualnie ją podpierać. Może faktycznie za ciasno.
Wafel 20:44, 17 mar 2026

Jeszcze pomóżcie mi w kwestii sadzenia róż, jakie odległości zachować jeśli chciałabym posadzić dwie róże krzaczaste Blue For You (w opisie szer. krzywu 40 cm) a pomiędzy nimi, różę wielokwiatową też o tej samej szerokości według opisu, ale nieco wyższą. Mogą być razem w nieco mniejszej odległości niż 40 cm, czy lepiej dać im więcej przestrzeni między sobą? Ma to znaczenie tylko estetyczne czy zdrowotne dla róż? Te róże będą na innej rabacie.
Wafel 20:59, 17 mar 2026

Jolu w miejscu wybrzuszenia rośnie miłorząb na pniu te trawy mi wymarzły, rosną tam byliny i cebulowe,obok przy drewutni pęcherznica miniaturowa pięknie kwitnąca. Nie ma już miskanta, po tetrisach zostały posadzone trzy róże w zeszłym roku,Ballerina wszystko by zakryła w tym miejscu. Rabata została poszerzona do tego wybrzuszenia, żeby posadzić Amanogawę, przed i nieco po prawej od tego żywotnika.
Wafel 21:01, 17 mar 2026

Jolu tak to Stolwijk Gold Jeszcze jesienią myślałam, żeby posadzić drugiego takiego samego albo innego wczesnego z fioletowymi kwiatami właśnie w tym miejscu gdzie miałaby być ta Ballerina przy metalowym płocie. Ten mi w tym roku nie zakwitnie, bo musiałam go obciąć, kupiłam połamanego, nie zauważyłam widzę, że wypuszcza nowe pędy.
Wafel 21:18, 17 mar 2026

No chyba powoli schodzę na ziemię z tą Balleriną... a właściwie zmierzam na dach