Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 21:48, 22 maj 2024

A u mnie wiosna wygladała tak:
Rabata półkolista od strony sąsiada, która codziennie cala bzyczy za sprawą kocimiętek

Miskanty Memory, również zdominowane przez kocimięty.
Róg tejże rabaty z sosną Oregon Green. Tutaj jak widać mix totalny, bo i trzcinniki, i limonkowe liscie pęcherznicy, ktorą marniała przed zimą, i łubiny...wszystko zatopione w morzu barwinka, ktory niby cieniolubny a tu daje czadu na tej patelni.

I przedłużenie tej rabaty wzdłuż raczkujących cisów Hicksii (które kiedyś mają być zieloną ścianą). W oddali widac kwitnące Rh Nova Zembla i Goldflimmer na rabacie rodkowej pod sosną sąsiada.

Jak widać-ciężko nawet zrobic fajne ujęcia właśnie przez te palety z kostką.
JoanNa 21:52, 22 maj 2024

Barwinek był wsadzony w myśl, że pod sosną nic nie urosnie,bo to cień będzie..to chyba tylko barwinek. No i zobacz jaki popis dał wiosną
Będę musiala go mocno zredukować,bo zadusi wszystko, ale tak mi umilił końcówkę marca, że prawie codziennie musialąm tam iśc i popatrzeć na ten zieloniutki busz.
Makao 21:54, 22 maj 2024

A jaki lamelkowy płot masz. Niektórzy płacą grubą kasę by taką ścianę mieć

Barwinkowy dywan obłędny
LIDKA 21:57, 22 maj 2024

Masz rabaty na gęsto. Barwinek też fajny. Wsadzę do donicy bo w gruncie go nie opanuje.

Rabaty mi się podoboją. Idziesz w dobrym kierunku.
JoanNa 22:00, 22 maj 2024

Makao napisał(a)
A jaki lamelkowy płot masz. Niektórzy płacą grubą kasę by taką ścianę mieć

Masz na myśli ten drewniany sztachetkowy sąsiada? Haha, lamelkowy, ładnie nazwany. Może bym sie dogadala z sąsiadem i wymienila na coś trwalszego, bo on dlugo nie posłuży, ale póki co to kostka nas mocno uszczupli finansowo, bo tak jak Lidka pisała-mi wyszło z moich rysunków jakieś 180m2 a jak projektant naniósł to po fachowemu, to wyszlo nam 300m Także lamelki mocno odroczone w czasie.
JoanNa 22:01, 22 maj 2024

Plan wrzucę, tylko kompa musze odpalić bo nie mam tego pliku na telefonie.
LIDKA 22:02, 22 maj 2024

Pokaz ten projekt kostki. Sporo jej
JoanNa 22:21, 22 maj 2024

LIDKA napisał(a)
Masz rabaty na gęsto. Barwinek też fajny. Wsadzę do donicy bo w gruncie go nie opanuje.

Rabaty mi się podoboją. Idziesz w dobrym kierunku.

Tu wyszlo na gęsto, bo ta rabatka ma juz jeden sezon za sobą i tutaj kompost przekopany z kurzeńcem+zrębkowa ściółka zrobiły swoje. Jedyne czego nie mogę przeboleć, to słabe przygotowanie podloża pod cisy-tzn jak poczytałam Toszkę i potem cisowy wątek, to wiem że mogłam to lepiej zrobić. Dobrnelam do tego za późno, tu na Ogrodowisku jest ogrom informacji do czytania a doba niestety za krótka.Teraz pozostanie mi tylko dokarmianie cisów z góry, bo chyba nie odważę się na wykopwywanie ich i sadzenie od nowa..choć teraz z tą wiedzą, to w ogóle szukalabym zwyklego Taxusa baccata a nie tego Hicksii,bo chyba lepiej sie krzewi na żywoploty,ale cóż, czasu nie cofnę.
Jutro zrobię zdjęcia drugiej półkolistej po drugiej strony wjazdu. Tu nie jest tak gęsto,bo nasadzenia były latem i jesienią.
LIDKA 22:32, 22 maj 2024

Ta Anbu to 2razy cisy sadziła hiii

Też bym już je zostawiła.
JoanNa 22:45, 22 maj 2024

Plan z góry wygląda tak. Te jasno-szare miejsca, to rabaty- te duże już są wytyczone i obsadzone właśnie tym misz-maszem. Te mniejsze wokół budynku chciałam po to żeby zmiękczyć trochę jego bryłę, trochę opatulić go roślinami Projektant wszystkie rabatki oddzielił od trawnika obrzeżem kostkowym- rozważam to ewentualnie później, choć nie mam ciśnienia, żeby tak oddzielać i póki co ćwiczę kancikowanie wychodzi to różnie, ale praktyka czyni mistrza
Opaska tuż przy samym murze będzie na zasadzie krawężnik+kamyczki.
Mimo, że bardzo podobają mi się ogrody w nieco formalnym stylu, ten ich porządek, gdzie z zasady są proste linie rabat, to u mnie w duszy raczej te fale. To chyba też bardziej wpisuje się w wiejski klimat, bo mieszkamy na wsi.

A tu parę wizualizacji (z fantazyjnymi nasadzeniami pana projektanta).
Front i podjazd.
Południowo-zachodnia strona. Od zachodu mamy graby wzdłuż płotu.
I strona północna, od tarasu.