Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 17:54, 12 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Był w tym sezonie. Dwa lata temu w Roku w Ogrodzie, a w 2019 w Mai

O kurcze to masz bardzo medialny ogród Ja 'Busem..'ogladam wybiórczo, niechronologicznie, ale też widziałam że u jednej z forumowiczek tez byli z wizytą. Naoglądam sie tych wszystkich pięknych ogrodów i znowu koncepcja do aktualizacji)
JoanNa 17:56, 12 cze 2024

A o kalinie myślałam,bardzo podoba mi się Roseum, ale nie wiem czy ona nie lubi ogólnie wilgotniejszej gleby.
JoanNa 18:00, 12 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Perukowce nie rosną malutkie potrafią osiągnąć 4-5 metrów po latach nawet i wyżej. Ale szkody na budynku raczej nie poczynią Wiąz Jackuelin Hiller ( nie wiem czy dobrze napisałam) też jest piękny, a nie rośnie wysoki bo rośnie wolno. Z krzewów na wiosenne kwitnienia i jesienne przebarwienia świetne są kaliny, do tego pachną pięknie. Chodzi mi o wyższe piętro na tych planowanych rabatkach bo będzie płasko z samymi kulkami i bylinami.

Sprawdzam ten wiąz i wyskoczył mi w wersji holenderski i polny..nie wiem czy to jedno i to samo?
Patrycja_KG_Lu 22:56, 12 cze 2024

JoanNa napisał(a)
A o kalinie myślałam,bardzo podoba mi się Roseum, ale nie wiem czy ona nie lubi ogólnie wilgotniejszej gleby.

Ja wsadziłam dwie sztuki. Bardzo lubią ją mszyce, więc dobrze by był to świadomy wybór.
JoanNa 23:08, 12 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja wsadziłam dwie sztuki. Bardzo lubią ją mszyce, więc dobrze by był to świadomy wybór.

Hmm, mszyce w tym roku mam w różnych odmianach/kolorach..jak nie na brzozach, to na rozchodnikach, a nawet ostatnio musiałam pryskać hosty w donicach tarasowych.
Skoro kalina to ich przysmak, to muszę to dobrze przemyśleć. Dziękuję za podpowiedź A jak one znoszą to oblężenie mszycą? Jak sobie z nimi radzisz-często pryskasz czy krzewy są na tyle silne, że nie widzisz dużego uszczerbku w wegetacji?
sylwia_slomc... 00:00, 13 cze 2024

JoanNa napisał(a)

Hmm, mszyce w tym roku mam w różnych odmianach/kolorach..jak nie na brzozach, to na rozchodnikach, a nawet ostatnio musiałam pryskać hosty w donicach tarasowych.
Skoro kalina to ich przysmak, to muszę to dobrze przemyśleć. Dziękuję za podpowiedź A jak one znoszą to oblężenie mszycą? Jak sobie z nimi radzisz-często pryskasz czy krzewy są na tyle silne, że nie widzisz dużego uszczerbku w wegetacji?

Nie wszystkie kaliny są atakowane przez mszyce. Moje Borkwooda Anne Russel przez 12 lat nigdy nie miały. Korlowa i Ekimo też nie. Co do wiąza wydaje mi się patrząc po opisach i zdjęciach, że to jeden i ten sam.
LIDKA 07:49, 13 cze 2024

JoanNa napisał(a)

Zwyklym kalinom marszczą się brzydkol liście od mszycy.

Jest dużo kalin. Mrokasia ma całą plejadę. Trzeba pytać.
Sąsiadka ma taką co pachnie, kwiaty półkule ale nie zna nazwy i jej ogrodnik też nie.
Ale znajde podobną i gdzieś wcisnę.

Jak idzie brukarzom?
LIDKA 07:50, 13 cze 2024

Obejrzyj te co sylwia wymieniła.
Sonka 08:15, 13 cze 2024

Wpadłam ta ten wątek tytułem, zobaczyłam też,ze masz glebę jak ja, dokładnie tak też wyglądała moja, nawet zielsko nie rosło, nie mówiąc o trawie. Po blisko 20 latach użyźniania powiem,że teraz to już nie ta sama ziemia. Przez lata systematycznie dodawałam kompost własny, trociny, korę, spadające liście w moim zakątku leśnym zostawiam, nie zbieram z rabat, na wiosne trochę wzruszam, dostaję worki od koleżanek, które się cieszą, ze nie muszą ich odstawiać, zrębki i kartony. I to wszystko przez lata spowodowało, że ziemia choć nadal jednak niby piaszczysta, ale ma inny kolor, trzyma lepiej wodę i jest żyźniejsza, bogatsza i pachnąca. Takie jest moje postępowanie, niektórych liście jesienne na rabatach pewnie by denerwowały, ja zostawiam, jak jest ich sporo to wiosną lekko przykrywam korą, która za chwilę się rozłoży. W razie zakwaszenia gleby , bez problemu można dołożyc dolomitu.
Cierpliwości i pracy a wszystko się zmieni. Powodzenia.
olciamanolcia 07:43, 14 cze 2024

JoanNa napisał(a)

Moja Roseum rośnie w ziemi gliniastej-akurat w tym pasie wystepuje u mnie glina. Nie podlewam jej wcale-jest zdana tylko na siebie i deszcz.
To piekny krzew-mozesz formować
mszyca a i owszem ale tylko na młodych listkach- w tym roku u mnie prawie bez mszyc.
Nie zastanawiaj się bierz
Mam tez kaline koralową-tez posadzona w glinie.