Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 21:15, 10 cze 2024

Wreszcie doczekaliśmy się ekipy od kostki! Czuję się trochę jakbym mieszkała w kopalni odkrywkowej
LIDKA 22:13, 10 cze 2024

Alle super. A mojego ogrodnika nadal niet.

Zaraz będziesz mieć czysto i elegancko.
JoanNa 20:01, 11 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Alle super. A mojego ogrodnika nadal niet.

Zaraz będziesz mieć czysto i elegancko.

Też się cieszymy ogromnie. Do tej czystosci i elegancji to jeszcze daleka droga, ale chociaż bedziemy mogli sobie ogarniać wszystko po kolei
sylwia_slomc... 20:26, 11 cze 2024

JoanNa napisał(a)
Barwinek był wsadzony w myśl, że pod sosną nic nie urosnie,bo to cień będzie..to chyba tylko barwinek. No i zobacz jaki popis dał wiosną
Będę musiala go mocno zredukować,bo zadusi wszystko, ale tak mi umilił końcówkę marca, że prawie codziennie musialąm tam iśc i popatrzeć na ten zieloniutki busz.

Na razie sosna malutka to wszystko by dało radę, nie tylko barwinek, ale jak drzewo urośnie to już tak łatwo nie jest
sylwia_slomc... 20:44, 11 cze 2024

Obejrzałam sobie projekt ogrodu i powiem Ci, że nie bardzo tak niskie rośliny otulą budynek. Trzeba by czegoś wyższego, ale linię kostki pewnie zmiękczą. Mało cienia w ogrodzie będzie, a kostka latem mocno się nagrzewa i potem oddaje, w ogrodzie będzie wysoka temperatura.... żadnych drzew nie chcieliście sadzić prócz tego co już jest?
JoanNa 21:18, 11 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na razie sosna malutka to wszystko by dało radę, nie tylko barwinek, ale jak drzewo urośnie to już tak łatwo nie jest

Tak tak, wiem że pod sosną coś posadzić to wyzwanie. Te sosny Oregon Green niby mają miec pokroj choinki i nie są jakos mega wysokie, więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Serbów nie mogłam posadzić we frontowych narożnikach, bo są za wysokie a nad nimi linia z prądem, więc te Oregonki mają dac namiastke szkieletu zimozielonego.
JoanNa 21:44, 11 cze 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Obejrzałam sobie projekt ogrodu i powiem Ci, że nie bardzo tak niskie rośliny otulą budynek. Trzeba by czegoś wyższego, ale linię kostki pewnie zmiękczą. Mało cienia w ogrodzie będzie, a kostka latem mocno się nagrzewa i potem oddaje, w ogrodzie będzie wysoka temperatura.... żadnych drzew nie chcieliście sadzić prócz tego co już jest?

Na brak cienia narzekamy odkąd się wprowadziliśmy-niestety mój bakcyl ogrodowy na tamte czasy byl tylko warzywno-owocowy i w ten sposób mamy 8letnie drzewka owocowe za szklarnią i warzywnikiem a nie mamy drzew ozdobnych, ktore teraz byłyby już calkiem pokaźne...
Projekt muszę zaktualizować- frontowe derenie Sibirica będą przesiedlone a tu będzie żywopłot z cisa. Mężu stwierdził że jakos go ten dereń nie zachwyca... przed cisami chcę na froncie dać jakieś kwitnące niewysokie drzewa żeby nie musieć ich przycinać jak zaczną haczyć o linie z prądem, bo jednak wolę żeby miały naturalny pokrój. Nie umiem sie zdecydować co tutaj wybrać. Podobają nam się wiśnie piłkowane,bo zdobią wiosną, np Kanzan-tu ma super pokrój o jaki mi chodzi.
Sugerujesz jakieś mini drzewka na rabatach okalających dom? Bo ja tam widziałam przy wschodniej wnęce Perukowca Podolskiego, który miałby tu zacisznie, tyle że cienia nie da zbyt wiele...a sadzić drzew z większymi koronami bliżej domu, to po prostu sie boję
JoanNa 22:13, 11 cze 2024

Sylwia, obejrzałam Twoją wizytowkę i...czy Twój ogród nie był w jednej z edycji 'Busem przez polskie ogrody'?
Tak czy inaczej, Szmaragdowa Dolina dodana do obserwowanych
Tak sie zastanawiam kiedy się zgubię w tych wszystkich polubionych ogrodach-czytam kilka wątków na raz, niektóre już nieaktywne i służą jako 'instrukcja', ale większość obserwowanych wątków jest aktywna i to na tyle, że naprawdę trzeba się uwijać z czytaniem żeby być na bieżąco
sylwia_slomc... 22:50, 11 cze 2024

JoanNa napisał(a)

Na brak cienia narzekamy odkąd się wprowadziliśmy-niestety mój bakcyl ogrodowy na tamte czasy byl tylko warzywno-owocowy i w ten sposób mamy 8letnie drzewka owocowe za szklarnią i warzywnikiem a nie mamy drzew ozdobnych, ktore teraz byłyby już calkiem pokaźne...
Projekt muszę zaktualizować- frontowe derenie Sibirica będą przesiedlone a tu będzie żywopłot z cisa. Mężu stwierdził że jakos go ten dereń nie zachwyca... przed cisami chcę na froncie dać jakieś kwitnące niewysokie drzewa żeby nie musieć ich przycinać jak zaczną haczyć o linie z prądem, bo jednak wolę żeby miały naturalny pokrój. Nie umiem sie zdecydować co tutaj wybrać. Podobają nam się wiśnie piłkowane,bo zdobią wiosną, np Kanzan-tu ma super pokrój o jaki mi chodzi.
Sugerujesz jakieś mini drzewka na rabatach okalających dom? Bo ja tam widziałam przy wschodniej wnęce Perukowca Podolskiego, który miałby tu zacisznie, tyle że cienia nie da zbyt wiele...a sadzić drzew z większymi koronami bliżej domu, to po prostu sie boję

Perukowce nie rosną malutkie potrafią osiągnąć 4-5 metrów po latach nawet i wyżej. Ale szkody na budynku raczej nie poczynią Wiąz Jackuelin Hiller ( nie wiem czy dobrze napisałam) też jest piękny, a nie rośnie wysoki bo rośnie wolno. Z krzewów na wiosenne kwitnienia i jesienne przebarwienia świetne są kaliny, do tego pachną pięknie. Chodzi mi o wyższe piętro na tych planowanych rabatkach bo będzie płasko z samymi kulkami i bylinami.
sylwia_slomc... 22:51, 11 cze 2024

JoanNa napisał(a)
Sylwia, obejrzałam Twoją wizytowkę i...czy Twój ogród nie był w jednej z edycji 'Busem przez polskie ogrody'?
Tak czy inaczej, Szmaragdowa Dolina dodana do obserwowanych
Tak sie zastanawiam kiedy się zgubię w tych wszystkich polubionych ogrodach-czytam kilka wątków na raz, niektóre już nieaktywne i służą jako 'instrukcja', ale większość obserwowanych wątków jest aktywna i to na tyle, że naprawdę trzeba się uwijać z czytaniem żeby być na bieżąco

Był w tym sezonie. Dwa lata temu w Roku w Ogrodzie, a w 2019 w Mai