Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

ajka 23:56, 03 mar 2026

Haha, piękny kwiatuszek Co będzie docelowo w donicy? Piękna. Ja myślę nad ciurkającą fontanną tylko właśnie waham się w jakim stylu kupić, czy bardziej nowoczesnym czy antycznym Oba style mi się podobają.
Patrycja_KG_Lu 08:09, 04 mar 2026

Tulipan przeuroczej urody. Wczoraj koleżanka z pracy kupiła trochę bratków w Lublinie, ale ja poczekam jeszcze na promocje, bo na razie ona kupiła po 4.20 zł. Czy jakieś inne wiosenne kwiaty można teraz/niedługo kupić oprócz bratków?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 09:39, 04 mar 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Tulipan przeuroczej urody. Wczoraj koleżanka z pracy kupiła trochę bratków w Lublinie, ale ja poczekam jeszcze na promocje, bo na razie ona kupiła po 4.20 zł. Czy jakieś inne wiosenne kwiaty można teraz/niedługo kupić oprócz bratków?
Pierwiosnki, stokrotki i kwitnące cebulowe
Patrycja_KG_Lu 10:20, 04 mar 2026

Cebulowe lazanie to trzeba pewnie było przygotować przed zimą...
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 12:06, 04 mar 2026

Cebulowe lazanie to trzeba pewnie było przygotować przed zimą...
Nieraz gotowe kompozycje też są - z pędzonych cebul. A jak nie kupić osobno gatunki i zrobić swoją ze stokrotkami i bratkami. Jak Danusia robi

Ja mam przed domem póki co ciemierniki z gałązkami iglastymi. Pierwszy pąk się pokazał
MagdaLenka 14:03, 04 mar 2026

ajka napisał(a)
Haha, piękny kwiatuszek Co będzie docelowo w donicy? Piękna. Ja myślę nad ciurkającą fontanną tylko właśnie waham się w jakim stylu kupić, czy bardziej nowoczesnym czy antycznym Oba style mi się podobają.

Donica docelowo będzie pusta. Ona ma robić jedynie za element architektoniczny (nie chce mi się dodawać sobie pracy z podlewaniem).

Do Twojego ogrodu pasuje zarówno styl nowoczesny, jak i klasyczny. Mnie ciągnie bardziej do stylu klasycznego. Może wrzuć u siebie te fontanny, które wpadły Ci w oko i zrobimy plebiscyt.
MagdaLenka 14:05, 04 mar 2026

W moich stronach bratki po 3,00zł i 3,50zł. Poza tym w ofercie mają szafirki, hiacynty, pierwiosnki, stokrotki i ciemierniki.
Na lazanie chyba już za późno. Trzeba by spytać Anpi lub Agapant. One są mistrzyniami lazanii.
MagdaLenka 18:30, 07 mar 2026

Dzisiaj znowu popracowane.
Cięłam hortensje i derenie. Jutro wytnę seslerie, bo już wystartowały. Reszta wycinek (trawy i byliny), gdy najdzie mnie wena.

Tymczasem zajęłam się tym, co sprawia mi największą frajdę, czyli sadzeniem.
Rabata lipowa powoli się tworzy. Posadziłam 5 tuj Danica, derenia Magic cośtam i seslerie. Wszystkie rośliny własne, z poczekalni. Dodam tu jeszcze bodziszki za tujami, szałwie pomiędzy seslerie, a na obwódkę przywrotnik.

Kupiłam sobie też dwie tuje DeGroot's Spire. Są za ambrowcem, a przed dereniami Siberian Pearls.

Prawie na ukończeniu mam rabatę platanową. Oczko niestety nie wyszło tak, jak chciałam, bo gruba folia jest bardzo trudna do ułożenia i wystaje spod kamyków. Będę poprawiać, ale w przyszłym sezonie, bo na razie mam sporo innych prac. W oczku przezimowały miniaturowe lilie wodne.

Marcin89 18:49, 07 mar 2026

No proszę, to już pora na przesadzanie i sadzenie. A ja w czarnym lesie, żeby nie powiedzieć w czarnej....

Szybko śnieg zniknął, sezon otwarty
MagdaLenka 18:57, 07 mar 2026

Ponoć, gdy ziemia rozmarznie, to już można sadzić.
U mnie jeszcze na cienistej rabacie leży śnieg, więc tam nic nie robię, ale na słonecznych już działam.