Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

ajka 16:24, 22 lut 2026

Zima wciąż na całego, zanim to spłynie czy wsiąknie pewnie z dwa tygodnie miną. Łosi zazdroszczę.
MagdaLenka 18:24, 22 lut 2026

Akurat w tym roku pasuje mi długa zima, bo mam na tapecie nowe mieszkanie córki. Remontujemy od 2 miesięcy i jeszcze ze 3 tygodnie to potrwa. Potem przeprowadzka, a właściwie dwie, bo jeden pokój będzie wynajmowała koleżanka córki, więc trzeba obie dziewczyny przenieść. Czas na ogród będę miała dopiero pod koniec marca, albo i jeszcze później. Mam tylko nadzieję, że uda mi się w międzyczasie zorganizować wysiewy.
Patrycja_KG_Lu 19:09, 22 lut 2026

MagdaLenka napisał(a)

Nowa rabatka na środku, przypomnisz co tam posadziłaś? Co tam jest? Lustro wodne cortenowe czy palenisko?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
MagdaLenka 22:04, 22 lut 2026

Patrycja, to rabata platanowa. Jest tam platan Alphen's Globe, oczar Jelena, róża Konigin Marie, czyściec wełnisty, tuje Danica, seslerie i liliowce (które miały być białe, a są kremowe, więc będą do wymiany). Oczko wodne ma obrzeże z cortenu, ale jeszcze nie jest gotowe. Planuję dosadzić tam molinię Transparent i bergenie.
Patrycja_KG_Lu 08:37, 23 lut 2026

To świetna rabatka będzie. A to pomylona odmiana tych liliowców czy sprzedawca podrasował zdjęcia na biel? Z białych to widziałam fajny Irys syberyjski Gull's Wing. Zastanawiam się czy na biały trójkąt nie dosadzić. Tylko co ma dłużej ładniejsze liście? Liliowce czy irysy?
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
MagdaLenka 10:24, 23 lut 2026

Pomylone liliowce są ze szkółki w Nałęczowie. Pewnie ktoś pomylił plakietki z nazwami odmian. Trudno. Na pewno nie zmarnują się. Liliowce i irysy mają tak samo długo ładne liście. Wydaje mi się, że liliowce dłużej kwitną.
MagdaLenka 17:17, 23 lut 2026

Zima zima i po zimie.

Narcyzy już w blokach startowych.

Tak samo przebiśniegi...

... i ciemierniki.

Marcin89 17:59, 23 lut 2026

Szybko poszło z tym śniegiem
Angelika95 20:43, 28 lut 2026

MagdaLenka napisał(a)

Przebarwiają się też wiśnie Kanzan. Trochę nietypowo, bo z jednej strony bardziej...

Powiedz mi proszę w jakiej odległości od siebie rosną tu Twoje wiśnie Kanzan?

Edit: już znalazłam odpowiedź
Gosialuk 09:36, 01 mar 2026

U mnie wiosna na podobnym etapie. Fajnie się szuka pierwszych oznak.