Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 18:13, 17 mar 2025

Otóż ten warzywnik najprawdopodobniej będzie likwidowany, więc nie będę powiększać.
Co będzie w zamian, to już w dalszej części programu.
Makao 18:27, 17 mar 2025

O kurczaczek
Cóż to za plany??
Gadaj szybko
LIDKA 19:10, 17 mar 2025

Omg
Likwidacja czy przeniesienie?
MagdaLenka 21:12, 17 mar 2025

Chyba będziemy przenosić, ale dam znać dopiero, gdy podejmiemy ostateczną decyzję.
Jeśli decyzja zapadnie, to będzie też drób.
MagdaLenka 12:24, 18 mar 2025

Wklejam sobie wypowiedź Hani ku pamięci.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cytat ze strony Ośrodka Doradztwa Rolniczego
"Ponieważ obornik rozkłada się w glebie przez kilka lat, dlatego nie każdy gatunek warzyw możemy uprawiać zaraz po zastosowaniu tego nawozu.

Generalnie istnieją grupy warzyw, które możemy uprawiać rok, dwa lata, trzy lata lub więcej po zastosowaniu obornika. Na glebach słabych można uprawiać np. warzywa cebulowe już w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.
Warzywami, które mogą być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, są: arbuz, brokuł, chrzan, cukinia, czosnek, dynia olbrzymia, bakłażan, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta brukselska, kapusta pekińska, karczoch, ogórek, papryka, pomidor, por, sałata, seler, szpinak.

W drugim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, brukiew, burak ćwikłowy, cebula, czosnek, fasola, groch, jarmuż, koper, marchew, pasternak, pietruszka, pomidor, por, rzodkiewka, sałata, seler, skorzonera, szpinak.

W trzecim roku po oborniku mogą być uprawiane warzywa, np.: bób, cykoria sałatowa, fasola, groch, marchew, pomidor skórzasty, pasternak, pietruszka, pomidor, roszponka.
anpi 16:15, 18 mar 2025

No prooszę! My tu się rozwodziłyśmy nad dodatkową jedná skrzyneczką, a tu jakieś grubsze plany idą!
MagdaLenka 14:25, 26 mar 2025

Wczoraj miałam kiepski dzień.

Po pierwsze: jednak nie będzie zmiany lokalizacji warzywnika.
Chcieliśmy odkupić od sąsiadki kawałek działki za płotem - około 15 arów (bo przecież najlepszym rozwiązaniem problemu zbyt dużego ogrodu, który przerasta nasze możliwości jest powiększenie areału i dołożenie sobie roboty). Niestety sąsiadka wycofała się z transakcji.
Także warzywnik zostaje tam, gdzie był, a temat kur i kaczek na razie zostaje zamknięty. Chwilowo nie mogę się pozbierać, bo już w myślach miałam wszystko rozplanowane na nowej parceli.

Po drugie: zamordowałam pomidory.
Z kilkudziesięciu ziarenek wykiełkowało 4 (słownie: cztery).
Rozbabrałam kilka doniczek, w których nic nie wzeszło i nie znalazłam ziarenek.
Podejrzewam, że je ugotowałam. Były postawione na regale i osłonięte folią, żeby kot się do nich nie dobrał. Wydaje mi się, że miały tam za ciepło. Doczytałam, że w temperaturze powyżej 30 stopni ziarenka ulegają uszkodzeniu i następnie gniją. To by się zgadzało. Regał stoi przy oknie południowym, było kilka ciepłych słonecznych dni w międzyczasie. więc faktycznie temperatura pod folią mogła wzrosnąć za bardzo.
Taka to historia ku przestrodze.

AgaBoso 15:00, 26 mar 2025

Przykro mi bardzo, szkoda że sąsiadka się wycofała. Trzymam kciuki za kolejną partię pomidorów.
Kasya 15:06, 26 mar 2025

Nie martw sie za bardzo bo przynajmniej sie nie przepracujesz
Widac ktos mądry czuwa i tak miało byc
Pomidorki wysiej szybko znowu, jeszcze zdazą
MagdaLenka 19:19, 03 kwi 2025

Przeszłam się dziś po ogrodzie (wreszcie) i widzę, że wszystko budzi się do życia. Chwasty również.
Trochę obfociłam.
Magnolia przymierza się do kwitnienia, ale pewnie zapowiadane przymrozki zetną jej kwiaty.

Kalina pięknie kwitnie i jeszcze lepiej pachnie.