Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Chram

Zielony Chram

Darecka 17:12, 06 maj 2025

Dziękuję niezmiernie miłe Panie, mam nadzieję, że wyjdzie tak, jak to widzę oczyma wyobraźni .

Nie będę się śpieszyć, poprzesadzam jeszcze kilka drzewek/krzewów, zabezpieczę korą przed chwastami i będę powoli projektować dalej. Przy tej okazji mam do Was pytanie- czy któraś z Was ma/miała u siebie rdest himalajski? Marzy mi się wkomponowanie w rabaty odmiany Pink Elephant. Na Internetach piszą, że on bardziej wodolubny i się zastanawiam, czy warto próbować.

Mam też nadzieję, że przymrozki u Was nie narobiły szkód- to jakieś wariactwo w tym tygodniu... U nas tfu tfu jakoś dzisiaj w nocy przeszło bokiem, ale Zimna Zocha chyba jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Sklerotyczka jedna postanowiła przyjść wcześniej i bez zaproszenia, słuchy chodzą, że pojutrze przypuści kolejny atak .
Darecka 17:18, 06 maj 2025

Kordina napisał(a)
Przypomnij na priva co tam na poskrzypkę, bo już unicestwiłam ze 40 sztuk a ciągle są...
Cudowna przemiana a właściwie rozszerzenie ogrodu, uwielbiam linie faliste no i masz wyjątkowo czysty ogród, ale to też zasługa dużego budynku gospodarczego, wszystko co potrzebne i niepotrzebne można tam wtochlić ciekawe że google nie ma w swoich zasobach słowa "wtochliłam" czy u Was jest w użyciu to słowo? Czy to jakiś twór endemiczny??
Bożenko, na poskrzypkę stosuję metodę kombinowaną: Substral, mój osobisty walonek i teść (eksterminuje wszystko, co ja przeoczę, bo mu pożarły szachownice). Wszystkie trzy metody równie skuteczne . Wyczytałam, że te czerwone parówy gryzą wszystkie cebulowe, ale rozmnażają się tylko na liliach i szachownicach właśnie.

Ze smutkiem stwierdzam, że jeszcze nigdy niczego wcześniej nie "wtachlałam", ale chyba od dzisiaj zacznę hahaha. Pierwszy raz spotykam się z tym określeniem, a że uwielbiam wszystkie regionalizmy, to postaram się je zapamiętać .
AgaBoso 21:38, 06 maj 2025

Podziwiam za tę werwę i zmiany.
sylwia_slomc... 21:53, 06 maj 2025

Darecka napisał(a)
Po ostatniej wizycie w szkółce 2 dni temu śniła mi się po nocach leszczyna czerwona, więc w ramach odpoczynku wyruszamy zgarnąć tego cudnego krzaczorka. Ludu (nie)pracującego mrowie, każdy miał ten sam pomysł, co my . Szkoda tylko, że nie było dokładnej odmiany na etykietce. Docelowo zastąpi hortkę pod stodołą (pomarańczowa strzałka):

Obawiam się, że tam dla leszczyny jest za mało miejsca, one szybko osiągają pokaźne rozmiary w górę i na boki.
sylwia_slomc... 21:56, 06 maj 2025

Darecka napisał(a)
Dziękuję niezmiernie miłe Panie, mam nadzieję, że wyjdzie tak, jak to widzę oczyma wyobraźni .

Nie będę się śpieszyć, poprzesadzam jeszcze kilka drzewek/krzewów, zabezpieczę korą przed chwastami i będę powoli projektować dalej. Przy tej okazji mam do Was pytanie- czy któraś z Was ma/miała u siebie rdest himalajski? Marzy mi się wkomponowanie w rabaty odmiany Pink Elephant. Na Internetach piszą, że on bardziej wodolubny i się zastanawiam, czy warto próbować.

Mam też nadzieję, że przymrozki u Was nie narobiły szkód- to jakieś wariactwo w tym tygodniu... U nas tfu tfu jakoś dzisiaj w nocy przeszło bokiem, ale Zimna Zocha chyba jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Sklerotyczka jedna postanowiła przyjść wcześniej i bez zaproszenia, słuchy chodzą, że pojutrze przypuści kolejny atak .

Rdesty generalnie lubią dużo wilgoci, jak maja za sucho nie rosną wcale. Mam w różnych miejscach. Zachwycają tylko tam gdzie mokro.
Wiolka5_7 23:12, 06 maj 2025

Mam tego rdesta Pink elephant mam go w półcieniu. Jak jest susza to czasem podleję,bo rdesty lubią mieć trochę wilgoci. A jak jest upał i susza to mdleją gdy mają sucho.

Ale ogólnie to twarde byliny , które uwielbiam