Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:30, 26 maj 2024

Justynko

No I prawidlowo tez juz niczego nie oczekuje, jak wyjdzie to sie bede cieszyc. Planuje, ale typu 'wprowadzamy sie za rok', bo wyjdzie jak wyjdzie. Cisnienia nie mam - jak tutaj - bo chciałam sie jak najszybciej wprowadzic.

Ogarnelismy troche dom. W czesci mieszkalnej zostaly resztki po kątach I wokół stempli. W garazu mniej wiecej polowa błota wywieziona na taczkach lub wyrzucona przed garaz. Jak wyschnie troche bedzie latwiej to wykopać. A na koniec wymyc myjką ciśnieniową, ale to jak Pan Mirek nas odkopie. I zrobi placyk przed garażem zeby woda miala gdzie i jak odpłynąć.
Kontonaogrod 13:05, 26 maj 2024

Narsilia napisał(a)

Będzie dobrze też budowałam dom i przysposabialismy działkę , metoda gospodarczą więc w większości sami, też miałam wiele chwil zwatpielnia , jak w tynki wszedł grzyb po chłodnej i mokrej jesieni, jak wylali nam posadzkę za wysoko i nie weszłaby żadna podłoga , ani płytka ani panel czy nawet najcieńsze linoleum i musieli skuwać pół salonu gdzie były zatopione rurki od podłogowki więc stałam i płakałam bo pierwsze znowu kurz ,brud i gruz a po drugie szansa że nie uszkodzą żadnej z rurek była aż nie do pomyślenia , na szczęście się udało i wszystko było dobrze .
Takich rzeczy bym jeszcze wymieniała bez końca od spraw papierów do wykonawców .

Co do sprzedaży to tak z tego co wiem ale Ty masz się trzymać swojego marzenia jeśli sprzedaje się działkę budowlaną czy dom od zakupu czy darowizny nie musi minąć 5 lat żeby zapłacić podatek o ile pozyskane pieniądze przeznaczyć się ponownie na zakup nieruchomości lub budowę .

Wspolczuje. W porownaniu nie mamy zadnych problemów skuwac wylewke skuwalismy raz tutaj ale tylko dlatego ze byla rowno a trzeba bylo zachowac spadki do odplywu liniowego w lazience. Z rurkami w podlodze tez drzalam ale nic sie nie stalo.

5 lat to cyrograf przy zgodzie na nabycie kowr. Bo działka powyzej hektara. I jako rolnik mam ja teraz uprawiac 5 lat. Zgody na sprzedaz bym raczej noe uzyskala (jest malo wyjatkow które- udokumentowane - taka zgodę ulatwiaja.
Co do podatku to teraz to przerabiam z poprzednim zakupem. Musze miec faktury jeszcze na 300tys zl...
Kontonaogrod 14:27, 26 maj 2024

W połowie naszej działki ledwo dom widać, z konca nie widać wcale

Podmyte gabiony

Kontonaogrod 14:28, 26 maj 2024

Radośnie sprzątając błoto

Kontonaogrod 15:03, 26 maj 2024

Uzupelnilam ziemie w kilku skrzyniach tunelu o warstwe kompostu. Moze sie pomidory wezmą za rośnięcie bo póki co słabiutko.

Zbiera się na kolejną burzę. Za błoto zmyte do garażu podziękuję serdecznie
Kontonaogrod 18:16, 26 maj 2024

Wykopałam I posadziłam na górce 7 kamczatek

Więcej nie weszło do bagażnika

I jeden podwójny gabion zrobiony z młodą

W garazu jest mniej błota

Kontonaogrod 11:35, 27 maj 2024

Widziałam się z hyraulikiem, jesteśmy umówieni na początek lipca na zaczęcie instalacji wod-kan, ogrzewania i rekuperacji. Dałam mu zaliczkę na materiały - znam gościa od 5 lat. Zresztą napisał mi pokwitowanie. Jutro lub we środę wracają chłopaki robić dach - byliby dzisiaj ale drewno nie dojechało - tartak w górach jest popularny i ma kolejki. A nie chciałam zamawiać gdzieś indziej.

Błoto obsycha, na szczęście. Po pracy podjedziemy zobaczyć jakie korytka odwadniające ma skład budowlany lokalnie, a jeśli nie to zamówię w internetach. Jeśli nie błoto to pobawimy się kamieniami
Kontonaogrod 15:43, 27 maj 2024

Kontonaogrod 15:44, 27 maj 2024

Kontonaogrod 15:44, 27 maj 2024