Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 17:08, 25 maj 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Z panem Mirkiem na pewno coś wymyślicie. Tylko pewnie w takim razie przydałoby się to odwodnienie zrobić wkrótce…

Trzymam kciuki, żeby Was sprawnie poszło

W tygodniu jak to troche obeschnie. Do zrobienia I chciałam to zrobić, ale na koniec razem z ładną drogą, placykiem przed garażem I kostką. Myslalam ze mamy czas haha

Drenaz opaskowy zamontowany wokol fundamentów, ale co z tego jak woda w ogóle nie wsiąkała...

Bedziemy zyc. Ale tak jakbysmy mieli malo do roboty, wywozenie tony blota na taczce...
Kontonaogrod 17:10, 25 maj 2024

Ogarnelam igloo. Wszystko posadzone, pomidory od Ciebie Asia juz nie rosna w donicach - wszystkie w ziemi lub skrzyniach

Rozsadzilam ogórki, kazdy ma swoja doniczke teraz - moze jak wysadze do ogrodu wieksze sadzonki to ich slimaki nie zeżrą do cna.

Idę pielić w przedogródku
Juzia 18:15, 25 maj 2024

Taki drenaż jest ok pod warunkiem że masz równą działkę.
A Ty masz skarp od groma... i glinę. To się będzie a z tych skarp lało. Jakieś korytko trza chyba

Kontonaogrod 18:25, 25 maj 2024

Tak zrobimy. Z 5 pewnie
Rojodziejowa 18:46, 25 maj 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Ogarnelam igloo. Wszystko posadzone, pomidory od Ciebie Asia juz nie rosna w donicach - wszystkie w ziemi lub skrzyniach

Rozsadzilam ogórki, kazdy ma swoja doniczke teraz - moze jak wysadze do ogrodu wieksze sadzonki to je slimaki nie zeżrą do cna.

Idę pielić w przedogródku

U nas pada i zaburzyło mi to plan.
Ty to jakaś super szybka jesteś w tych wszystkich działaniach.
Kontonaogrod 18:48, 25 maj 2024

Padało stąd igloo a mialam pielic na zewnątrz. Wiaderko tylko mi sie udalo wyrwac chwastów, reszta czeka.

Chciałam wykopywac dzis jagody kamczackie, ale nie mam sily. A jutro walka z błotem znowu
Magleska 21:50, 25 maj 2024

Masz dodatkową nieprzewidzianą robotę .....ale dasz radę -tyle różnych przeciwności przezwyciężyłaś ,to i błoto Cię nie złamie

Kontonaogrod 21:55, 25 maj 2024

Troche mi sie chcialo plakac. A dzis jestem po prostu zmeczona. Ale jasne ze damy rade. Powinnam robic co innego ale na to wyglada błoto najpierw

Buzki
Juzia 09:53, 26 maj 2024

Każdy czasem mam chwilę słabości
Ale Ty jesteś twarda babka. Zaciśniesz zęby i polecisz biegiem do przodu

Ja już się nauczyłam... lepiej niczego nie planować Albo przynajmniej nie nastawiać się na realizację planów co do dnia i godziny
Teraz planuję na luzie Wyjdzie to wyjdzie, nie wyjdzie to się przesunie termin
Narsilia 11:29, 26 maj 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Troche mi sie chcialo plakac. A dzis jestem po prostu zmeczona. Ale jasne ze damy rade. Powinnam robic co innego ale na to wyglada błoto najpierw

Buzki

Będzie dobrze też budowałam dom i przysposabialismy działkę , metoda gospodarczą więc w większości sami, też miałam wiele chwil zwatpielnia , jak w tynki wszedł grzyb po chłodnej i mokrej jesieni, jak wylali nam posadzkę za wysoko i nie weszłaby żadna podłoga , ani płytka ani panel czy nawet najcieńsze linoleum i musieli skuwać pół salonu gdzie były zatopione rurki od podłogowki więc stałam i płakałam bo pierwsze znowu kurz ,brud i gruz a po drugie szansa że nie uszkodzą żadnej z rurek była aż nie do pomyślenia , na szczęście się udało i wszystko było dobrze .
Takich rzeczy bym jeszcze wymieniała bez końca od spraw papierów do wykonawców .

Co do sprzedaży to tak z tego co wiem ale Ty masz się trzymać swojego marzenia jeśli sprzedaje się działkę budowlaną czy dom od zakupu czy darowizny nie musi minąć 5 lat żeby zapłacić podatek o ile pozyskane pieniądze przeznaczyć się ponownie na zakup nieruchomości lub budowę .