Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 21:13, 11 cze 2024

Kontonaogrod 21:31, 11 cze 2024

2.5h gabionowania po pracy. Moze we czwartek skończè dolny poziom I wtedy zostaje powrot do srodkowego z granitem.

M kosil trawe. I trzy swiezo sadzone kiwi poległy mam nadzieje odrosną heh

Chlopaki wymurowali boczne sciany. Jutro pewnie beda zbroic I szalowac ostatnie wieńce. Ale zoetslo im zaprawy z dzis wiec chciałabym zeby ja zuzyli - do wymurowania są kominy bo ścianki boczne dopiero po dachu. O ile pogoda pozwoli powinni trochę nadgonic do konca tygodnia.
sylwia_slomc... 22:43, 11 cze 2024

Kontonaogrod napisał(a)

Jak gotujesz ten groszek to są potem włókna? Bo ja żeby nie było włókien muszę zbierać prawie bez nasionek w środku. Mam na 100 procent groszek cukrowy nie konserwowy. Przy obieraniu ogonków staram się z włóknem pociągnąć, ale mimo to jeśli są nasionka to włókien sporo.
Kontonaogrod 06:38, 12 cze 2024

Ja go jem na surowo. Rzadko jest na tyle duzo że mrożę do zupy

Ale same groszki. Bez strąków. Strąki na kompost

Jadalne strąki bez włókna ma taki płaski groszek cukrowy, wtedy nie dopuszcza się do zawiązania groszków tylko zbiera same strąki. Płaskie jeszcze, nie do końca wyrośnięte. Kiedyś go siałam ale obok normalnego i potem nigdy nie wiedziałam który jest który A zup ostatnio gotuję bardzo mało więc nie sieję już.
Kontonaogrod 09:58, 12 cze 2024

Zamówiłam beton konstrukcyjny na ostatnie (mam nadzieję) nadproża i wieńce. Dziś na 14tą.
Zostały 3 palety pełnych bloczków i 2 palety na ściany działowe. Myślę że jeszcze zostanie zwłaszcza tych pełnych bloczków 25cm.
W weekend chcemy tam trochę posprzątać, bo sterty wszystkiego wszędzie. Drewno ponosić - przenieść na fundamenty stajni, deski osobno, odpady osobno, stemple osobno. Byłoby miło żeby już nie padało bo wczoraj w błocie chodziłam dookoła gabionów i starałam się chodzić po kamieniach żeby nie utonąć... masakra jak ta glina się przykleja do butów.

Fajnie że w sobotę przywieziemy drzewa. Zobaczymy ile się zmieści na auto.
Ale póki co środa, dzień bez pracy za to z byciem taksówką dla Młodej plus zakupy w międzyczasie bo w lodówce światło

sylwia_slomc... 13:10, 12 cze 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Ja go jem na surowo. Rzadko jest na tyle duzo że mrożę do zupy

Ale same groszki. Bez strąków. Strąki na kompost

Jadalne strąki bez włókna ma taki płaski groszek cukrowy, wtedy nie dopuszcza się do zawiązania groszków tylko zbiera same strąki. Płaskie jeszcze, nie do końca wyrośnięte. Kiedyś go siałam ale obok normalnego i potem nigdy nie wiedziałam który jest który A zup ostatnio gotuję bardzo mało więc nie sieję już.

A czyli ok to ja zbieram strąki i gotuję jemy z masełkiem i bułką tartą. A jak ma groszki już urośnięte to kruszę i mrożę na zimę do zupy.
Kontonaogrod 13:21, 12 cze 2024

Oooo fajnie, spróbujemy

Dzięki Sylwia
Kontonaogrod 13:23, 12 cze 2024

Robię pierogi z czarnymi malinami z braku borówek

W drugim gnieździe kosów za chwilę też będzie pusto - dwa młodziaki rosną w oczach

sylwia_slomc... 13:30, 12 cze 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Zamówiłam beton konstrukcyjny na ostatnie (mam nadzieję) nadproża i wieńce. Dziś na 14tą.
Zostały 3 palety pełnych bloczków i 2 palety na ściany działowe. Myślę że jeszcze zostanie zwłaszcza tych pełnych bloczków 25cm.
W weekend chcemy tam trochę posprzątać, bo sterty wszystkiego wszędzie. Drewno ponosić - przenieść na fundamenty stajni, deski osobno, odpady osobno, stemple osobno. Byłoby miło żeby już nie padało bo wczoraj w błocie chodziłam dookoła gabionów i starałam się chodzić po kamieniach żeby nie utonąć... masakra jak ta glina się przykleja do butów.

Fajnie że w sobotę przywieziemy drzewa. Zobaczymy ile się zmieści na auto.
Ale póki co środa, dzień bez pracy za to z byciem taksówką dla Młodej plus zakupy w międzyczasie bo w lodówce światło

W sobotę ma być całkiem ładnie a potem upały i znowu burze.
Kontonaogrod 13:38, 12 cze 2024

Tak. Zobaczymy jak będzie. Dzisiaj jest zimno, nawet tunelu i igloo nie otwarliśmy. Coraz bardziej dziwaczna ta pogoda...