Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Juzia 08:59, 18 lip 2024

Kontonaogrod napisał(a)
Juzia odziedziczyłam po poprzednich właścicielach 2 drzewa węgierki. Fajnie bo zanim te posadzone przeze mnie zaczną owocować to stara będę
Żałuję że 3 jabłonie które tu były były w miejscu gdzie stoi teraz dom i musieliśmy je wyciąć :/
Jeszcze dużego orzecha włoskiego mam, i czereśnię, i orzecha laskowego
Bo to była łąka/sad.

A teraz kupiłam sobie łyse pole buuuuu (i Ty chyba też
Ale drzewa rosną, 4-5 lat i coś zacznie owocować, mam nadzieję

buźki

No pole, pole... łyse
Ale pisałaś, że te mniejsze drzewka owocują szybciej. Będę szukać takich.
I chciałabym posadzić jeszcze przed budową domu... tylko boję się, że mi łośki zjedzą
Kontonaogrod 09:32, 18 lip 2024

Dobrze byłoby ogrodzić przed sadzeniem, bo jak nie sarny i zające to łosie (u Ciebie). Super - haha prawie bym im kupiła drzewek żeby je zjadły

Tak te odmiany na karłowych podkładkach M26 i chyba P9 (nie pamiętam) szybciej owocują, ale żeby mieć trochę owoców musza urosnąć a to zabiera czas...

Czwartek już!

Zamówiłam 300szt lawendy Blue Scent (wąskolistna, dobrze zimuje i podobno najdłużej kwitnie), po 1zł/szt. Ma przyjść we środę za tydzień. Będzie zabawa, bo to multipalety i mini roślinki, będę sadzić do P9
Kordina 10:14, 18 lip 2024

Kontonaogrod napisał(a)
...Zamówiłam 300szt lawendy Blue Scent (wąskolistna, dobrze zimuje i podobno najdłużej kwitnie), po 1zł/szt. Ma przyjść we środę za tydzień. Będzie zabawa, bo to multipalety i mini roślinki, będę sadzić do P9

O kurza mordeczka! Ale masz rozmach! No, ale kto, jak nie Ty?
Powodzenia
Zrób zdjęcie jak taka masa wygląda i potem jak przesadzisz
Kontonaogrod 10:21, 18 lip 2024

Bożenko to wcale nie jest tak dużo jak się wydaje. To małe sadzonki, najpierw je podhoduję w doniczkach a wysadzę pewnie na wiosnę dopiero. Sprzedają też P9 po 3zł, ale do paczki wchodzi tylko 60 doniczek, więc płacić 5x 30zł za kuriera mi się nie widzi. Posadzę, tańsze, też urosną.

Przed domem będzie granitowa kostka a dalej żwirowy placyk. I po obwodzie na tym żwirze chcę posadzić poletko lawendy.

Póki co za domem w cieniu je poukładam, a końcem lata dam bardziej do słońca.

Kordina 10:47, 18 lip 2024

Już sobie wyobrażam ten żwirowy placyk z taką masą lawendy, będzie cudnie
LIDKA 10:51, 18 lip 2024

300 szt to masa. Poletko bedzie fajne na etapie kwitnienia ale Cięcia nie zazdroszczę Twojemu kręgosłupowi.
Kontonaogrod 11:03, 18 lip 2024

M tnie nożycami do żywopłotu Bosch. Mam w tej chwili ok 100 lawend, pół godziny wszystko przycięte
I tej setki nie widać prawie, obwódka tu i tam...

Lawenda sobie dobrze u nas radzi w żwirze. Dookoła wiaty na samochód, tam gdzie były tony nawiezionego i ubitego kamienia. Podobnie będzie na górce. Glina niestraszna, jak jest dobry drenaż.

Juzia 11:11, 18 lip 2024

Nawet jak ogrodzę.... to dla pana Łosia to żaden problem. 2m to one z miejsca skaczą

Lawenda...
Ciąć może i szybko.... ale ile sprzątania!
Ja się lawendą już tak nie zachwycam Tzn nie na mojej żwirowni.... jak mi się dywan wysiał i muszę to teraz skubać dwa miesiące...

Kontonaogrod 11:21, 18 lip 2024

Po 5 latach dochowałam się 2 własnych siewek. Więc to pewnie zależy od odmiany i od podłoża. M zetnie, ja wygrabię. Dobry z nas duet

Lawenda jeśli rośnie sama i nie trzeba uważać co się tnie dookoła - jest spoko. Zwłaszcza jak ktoś inny tnie

Wczoraj M ciął trawę kosą spalinową, ja za nim wygrabiłam co większe, 40 minut i zrobione

W sobotę tniemy na górce (znaczy on tnie, a ja nie grabię W planie mam wykopywanie widłami odrastających jeżyn które pan Mirek zakopał heh
Kordina 14:58, 18 lip 2024

Kontonaogrod napisał(a)
... Wczoraj M ciął trawę kosą spalinową, ja za nim wygrabiłam co większe, 40 minut i zrobione

W sobotę tniemy na górce (znaczy on tnie, a ja nie grabię

O qrza mordeczka, czemu zaraz mam takie skojarzenia? Od razu na hasło "grabi" przypomniało mi się hasło za komuny - "Cała partia grabi Polskę"