Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Rojodziejowa 20:53, 22 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Ciemierniki- więcej liści niż kwiatów

Nierzeczywiste wręcz!!
sylwia_slomc... 21:38, 22 kwi 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Tarczownica. Dzięki Sylwia. Buźki!

Zajrzałam dziś po dwóch dniach świąt do mojej i też już coś widać
Kontonaogrod 06:04, 23 kwi 2025

Aż mi szkoda zabierać te Ciemierniki stąd, bo to odchorują. Ale może za rok znów będą ładne

Sylwia cieszę się
Kontonaogrod 09:37, 23 kwi 2025

Do piątku powinna być wełna do ocieplenia dachu/stropu (dobrze że zapłacona miesiąc temu). Napisałam do Mateusza, fajnie byłoby jakby niedługo mógł zacząć.

W poniedziałek przywozi materiały i zaczyna powoli ekipa od kostki.
Zamówiłam dla nich paletę cementu. I płytę karton gips (do zabudowy WC).

We wtorek pan Mirek będzie znowu rzeźbił koparką i m.in. przywiezie worki z kostką z fundamentów stajni w okolice domu. Skarpy za domem dokończy. Przewiezie ziemię z górki i kamień na skarpę (fajnie byłoby jakbym ją zdążyła obłożyć włókniną - dzisiaj przyjdzie).

Kolejny transport kamienia (napisałam do pana Czesia)- albo dwa - plus wywrotka piachu pod kostkę.

Jak mi pan Mirek zasypie dobrą ziemią przerwę między drogą do stajni a gabionami, to będę miała miejsce na hosty. Albo ciemierniki. Jeszcze nie zdecydowałam co chyba hosty bo tam trochę cienia, a nie mam innego miejsca na hosty.

Za dwa tygodnie zaczyna z jodełką na podłodze chłopak z wioski obok. Przynajmniej to będzie zrobione - parter w płytkach + mała łazienka na parterze. Nie tak tanio jak myślałam -w zasadzie to drogo - ale nikt jodełki kłaść nie chce (bo pracochłonna i dużo docinek).

20go maja będzie szambo i jak instalacje zostaną połączone to będzie można siku zrobić na miejscu

UlaB 20:15, 23 kwi 2025

Hej po świętach Ale bedzie szał piwoniowy za chwile!

I jak bambusy? Ten co odbija z gruntu to ktorys z tych schnących?
Sprawdzilas tą krzewuszke? Ekstra ma te kolory!
Ciemierników nawet nie komentuje, szok i niedowierzanie Twoje siewki mają sie dobrze
Kontonaogrod 20:19, 23 kwi 2025

Cieszę się

Te kły to niestety tu na działce. Kiedyś próbowałam takie wykopać i posadzić w donicy ale nic z nich nie wyrosło. Bambusy to zagadka roślinna dla mnie, do łatwych nie należą.
Te na górce schną w najlepsze następnym razem zrobię zdjęcia i sprawdzę krzewuszki i dam znać.

Kontonaogrod 20:23, 23 kwi 2025

Kalina

Ul ma dwa brood boxy i dwie nadstawki honey super czyli na łatwy i na miód i jest wielki

Kontonaogrod 15:12, 24 kwi 2025

Kukliki. Wydaje mi się czy wszędzie takie same prócz pierwszego

Tu chwasty do ogarnięcia jeszcze. Pigwa kwotnie - większa tutaj, mniejsza ubiegłojesienna na działce na górce

Kontonaogrod 15:13, 24 kwi 2025

Truskawki na działce. Też je wyściółkuję zrębami, to czarna włóknina nie będzie się tak nagrzewać

Kontonaogrod 08:23, 25 kwi 2025

Kupiłam brodzik a'la kamień (jedyne 30 kilo żywej wagi) i wannę wolnostojącą, przyścienną. 1499zł zamiast 3tys.

https://allegro.pl/oferta/outlet-wanna-wolnostojaca-przyscienna-170-ryflowana-biala-rea-corso-17461019647
Powinna fajnie wyglądać w trawertynowej łazience

Mam nadzieję dojdą całe.

Piątek! Pokropiło trochę w nocy, dziś też ma być mokro - póki co pełne zachmurzenie. Ale w taczce wody ledwo na dnie, więc nie podlało jakoś specjalnie... ale lepszy rydz niż nic.

Miłego!