Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Narsilia 15:36, 01 cze 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Mamy ptaszki na krokwi… heh a z ociepleniem ma Mateusz startować w tym tygodniu (wreszcie)

Hydroizolacje bym skończyła gdyby nie skleroza - nie zabrałam pędzla bo wałkiem nie pokryje rogów. Więc jeszcze raz, może kolejna niedziela. Zostało mi powtórzyć warstwę na podłodze pod wanną i prysznicami i wkleić taśmy w rogach. Więc niedużo.

Ptaszki to chyba Kopciuszki (M mówi Black Redstart)

Kopciuszki to słodziaki , macie możliwość dać im czas na spokojne wyfruniecie z gniazda .

Łąka kwietna jest bajeczna po prostu , jak bym miała gdzie to odrazu bym taka sama posiała
Kontonaogrod 15:44, 01 cze 2025

Zrobimy drugą część domu a tu zostawimy zrobimy jak odlecą. Chyba bym się zapłakała gdyby ktoś strącił to gniazdo. Jeszcze ze dwa tygodnie i znikną, myślę
Kasya 16:48, 01 cze 2025

Slicznosci ptaszki
Musisz sie wstrzymac
kami 17:32, 01 cze 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Nie wiem co za jeden ale mój

Jak dereń kousa 'Schmetterling’ wygląda. Fajny i pewnie w fajnej cenie upolowany
UrsaMaior 17:34, 01 cze 2025

O bosz jaka łąka!!! Jak kiedyś u babci... Cudownie!
Kontonaogrod 19:00, 01 cze 2025

kami napisał(a)

Jak dereń kousa 'Schmetterling’ wygląda. Fajny i pewnie w fajnej cenie upolowany

Schmetterlinga mam ale kwiaty trzy razy mniejsze. Nie wiem co to był oznaczony jako dereń Kousa i tyle 240 zł ale wyższy ode mnie a przykwiatków wielkości talerzy nie widziałam jeszcze

Kontonaogrod 19:01, 01 cze 2025

UrsaMaior napisał(a)
O bosz jaka łąka!!! Jak kiedyś u babci... Cudownie!

Też mi się podoba no i kosić nie trzeba. I pożytek dla pszczół wiec same plusy
Kontonaogrod 19:09, 01 cze 2025

Popikowalam Ogorki i cukinie do osobnych doniczek. Już mi się to nudzić zaczyna bo dobre dwa miesiące to robie. Nie wiem ile paczek nasion zużyłam a nadal nic nie rośnie. Jak nie pogoda to ślimaki albo jedno i drugie. Wczoraj kupiłam cztery cukinie (bo były tylko zwykłe zielone). ale co to jest jak ze dwadzieścia potrzebuję
To samo z ogórkami.

Dynie wygibasy dwa tygodnie na polu i 70 procent trupy. Bardzo delikatne są. Te normalne żyją. Nie rosną ale żyją i większość na polu już miesiąc od wysadzenia.

Jednak bardzo dużo zależy od pogody. Można stawać na uszach a tego się nie przeskoczy.

Papryki i bakłaż any i część jarmużu na górce ma metalowe tyczki. Nie potrzebują ich ale zabrałam stąd i zawiozłam tam. Takich kursów będzie jeszcze baaaaardzo dużo bo gratów nam się sporo nazbierało przez te pięć lat. Bunkier po sufit zawalony pustymi doniczkami w workach bo może kiedyś te szkółkę założę powoli można zacząć wozić… ale tylko coś co może leżeć pod chmurką.
kami 20:27, 01 cze 2025

Jeśli to nie zasługa nawozu to dereń mega fajny. Warto kupić dereń satomi? bo czytam, że kapryśny jest.

Łącze się w bólu wschody też dosiewam. Za Waszą radą w zbiorcze dynie, ogórki posiałam, Juto przepikuję, może coś z tego będzie. Za to dzisiaj moczę fasolkę szparagową - z 5m fasolki wzeszło mi 7sztuk. Z opakowania groszku cukrowego -1sztuka. Już nie wiem czy zimny maj czy ptaki mnie tak uszczęśliwiają. A ptaki masz śliczne.
Kontonaogrod 20:40, 01 cze 2025

Fasolki mam mnóstwo bo w miejsca gdzie nie wyszła marchew, pietruszka i pasternak wysiałam fasolkę. Fasolka rośnie, te poprzednie wcale

Groszek już powinien powoli dojrzewać. Siany cztery razy i nawet ten z końca marca ma jakieś 10cm wzrostu i ani drgnie. Masakra jakaś w tym sezonie.

Satomi mam dwie sztuki, rośnie nic nie chce bardzo polecam. Nawet po przesadzeniu i braku podlewania rośnie i kwitnie mimo gliny i trawy po pas