Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 18:27, 02 lip 2025

Tak
Kontonaogrod 05:08, 03 lip 2025

Pogmerałam w rezerwacjach wycieczki . 2 noclegi Singapur, 2 Kuala Lumpur (w zależności od godzin lotów może zmienię na 1+3 bo w Singapurze już byłyśmy a w KL jeszcze nie), 3 Medan (północna Sumatra) i 4 Kuching na Borneo. Czyli wycieczka w zimie to Singapur-Malezja-Indonezja (wyspy Borneo i Sumatra). Głównie natura plus dobre jedzenie. Fajnie

Ale póki co Mateusz się pochorował więc tylko Tomek walczy dziś ze styropianem na elewacji. Zobaczymy ile zrobi, ma być 30 stopni w cieniu. Po południu przyjedzie były pracownik mojego Taty - stolarz - na pomiary mebli. Mam wycenę od firmy, zobaczymy czy on taniej zrobi - robił mi kuchnię którą mam teraz.
Kontonaogrod 08:21, 03 lip 2025

Kopciuszki się wylęgły

Pierwsze buraczki

Juzia 11:01, 03 lip 2025

K a gabiony kupowałaś stacjonarnie czy gdzieś z Polski zamawiałaś?
Jak wysyłkowo to daj namiary z łaski swojej Chyba muszę zrobić mur gabionowy jednak...

Aaaa! I jakiej wysokości masz te gabiony? Masz gdzieś postawione jedne na drugich? Czy tylko jeden rząd wszędzie masz?

Kombinuję jak zrobić skarpę przy samym domu.... bo nie chcę zabierać sobie miejsca... i gabionowy mur byłby chyba najlepszą opcją.
Kontonaogrod 11:19, 03 lip 2025

Gość z Żywca, trzeba do niego jechać, przywiózł tylko dlatego że odbierał córkę z lotniska w Balicach a ja mam tam rzut beretem W górach jest zagłębie firm które to robią z oczywistych względów szukaj, znajdziesz z wysyłką

Gabiony są 1m wysokości i 50cm głębokości. Dobrze je zakotwić w gruncie a potem układając kamienie "przesuwać" do tyłu. Nie robiłam tego od razu ale pan Mirek z koparką poradził - to są potem tony i ręcznie się tego "przesunąć" nie da - a dodając obciążenie lekko się pochylały w "złą" stronę

Powodzenia
Juzia 12:04, 03 lip 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Gość z Żywca, trzeba do niego jechać, przywiózł tylko dlatego że odbierał córkę z lotniska w Balicach a ja mam tam rzut beretem W górach jest zagłębie firm które to robią z oczywistych względów szukaj, znajdziesz z wysyłką

Gabiony są 1m wysokości i 50cm głębokości. Dobrze je zakotwić w gruncie a potem układając kamienie "przesuwać" do tyłu. Nie robiłam tego od razu ale pan Mirek z koparką poradził - to są potem tony i ręcznie się tego "przesunąć" nie da - a dodając obciążenie lekko się pochylały w "złą" stronę

Powodzenia

Ok. Dzięki za porady!!!
Kontonaogrod 12:09, 03 lip 2025

Powodzenia

Zamówiłam parapety zewnętrzne. Jeszcze jeden mi został, granitowy, na wyjście z dużego okna smart slide na taras. Tylko muszę to jeszcze pomierzyć żeby dobrą głębokość zamówić. Wczoraj mierzyliśmy ale zapomniałam tego sprawdzić.

Tomek po 2h pracy pojechał do domu bo stwierdził że jest za gorąco i mu się odparza ten czarny styropian (cokolwiek to znaczy).
Przesunęłam w związku z tym montaż pompy ciepła na pierwszy tydzień września. Lepiej ją montować po elewacji - która nie wiadomo ile zajmie - a nie jest to potrzebne póki tam nie mieszkamy. Oni sobie tę pompę wcześniej zamówią, a zamontują wtedy jak będziemy gotowi - żeby była już kostka i tynki.
Judith 12:48, 03 lip 2025

W temacie pompy ciepła - nieproszona rada : jednostkę zewnętrzną zainstaluj na specjalnym stelażu. Po pierwsze - jest to estetyczne rozwiązanie, po drugie - łatwo wypoziomować urządzenie. Alternatywa to niezmiernie często stosowane rozwiązanie: posadowienia na boczkach betonowych. Nie zrób tego błędu . A stelaż to koszt pomijalny w kontekście całości kosztów związanych z pompą ciepła (kilkaset złotych).
Kontonaogrod 12:49, 03 lip 2025

Będzie na stelażu
Judith 12:50, 03 lip 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Będzie na stelażu

No i git