Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 18:07, 17 lip 2025

Polon 18:23, 17 lip 2025

Niezłe zbiory się szykują. Co ze słonecznikiem zrobisz?

Liliowce piękne, bardzo lubię, mam na razie tylko kilka, ale w tej sprawie nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa
Kontonaogrod 18:54, 17 lip 2025

Powoli będziemy Pszczoly przenosić na nową działkę. I jak dobrze pójdzie to mógłby być słonecznikowy Miod

Słoneczniki ogłoszę na olx - najpierw cięte kwiaty i foty w nich a potem słonecznik do skubania. Pytanie czy będzie duży bo nasiona nie wyglądały na specjalnie duże. Większość i tak się pewnie zmarnuje ale rok temu Sasiad miał pół hektara i chmary ptaków wyjadających ziarno. Więc coś dobrego dla przyrody zrobimy

Na dynie czekam, mam nadzieję że chociaż 1 czy 2 z tych fajnych odmian się uchowała. Falstartów i strat dyniowych tej wiosny miałam milion, jak nie myszy to mróz a potem grad i więcej myszy. Masakra.
Kontonaogrod 18:58, 17 lip 2025

Nadmiar kapusty utylizują kury
Kordina 19:06, 17 lip 2025

Aniu w jaki sposób przewozicie pszczoły? Nasz kuzyn przewoził od nas na południe Polski cały ul w worze na gruz i mu się udało pomimo odległości Musiały się mocno zdziwić i uwierzyć w zakrzywienie czasoprzestrzeni, jak znalazły się nagle w nowym miejscu
Kontonaogrod 19:15, 17 lip 2025

Czekasz do wieczora aż się prawie ściemni wtedy większość pszczół które zaopatrują ul wraca do niego na noc. Pakujemy go do auta w pełnym umundurowaniu bo jakby ul się rozleciał na części to w aucie trudno byłoby nie zostać pogryzionym.
Na nowej działce ustawimy go na przygotowanej podstawie i otworzymy wejście. Pszczoly mają wbudowany GPS więc rano będą odbywać loty próbne i lokalizacyjne żeby się zorientować gdzie są i w okolicy. Wystarczy że jedna się zorientuje że coś jest nie tak z lokalizacją (czy czymkolwiek innym) i przekazuje to innym. Rano będzie chmara latać przed ulem a potem wszystko wróci do normy
sylwia_slomc... 20:34, 17 lip 2025

Niezłe przedsięwzięcie z tymi pszczołami. Ale z budową też
Kontonaogrod 21:02, 17 lip 2025

Dziś foliowaliśmy płytki w łazienkach i resztę okien. Od jutra gruntowanie a potem malowanie. A że mamy kompresor to pójdzie szybciutko
Juzia 10:05, 18 lip 2025

Już malowanie?????
O rety jak Wy lecicie

Kontonaogrod 10:17, 18 lip 2025

Juzia wszystko jest prawie działające lub zamówione. Dużo nie jest skończone. Parapetów wewnętrznych nie mamy, prócz łazienek (tam z płytek), w kuchni będzie blat. Ja bym montowała parapety przed malowaniem, M chce malować najpierw. Jak chce malować niech maluje prace przygotowawcze więcej zajmują niż samo malowanie kompresorem. Natryskowo pewnie dwie warstwy wystarczą.

Czekam na hydraulika, ale nic już kuć nie będzie. Żeby montować pompę i kuchnię ściany muszą być pomalowane. Podłogi są gotowe - płytki w tych pomieszczeniach. Na piętrze będą panele, ale to po sufitach i po malowaniu. Schody też zamówiłam - ale do października podłogi na piętrze też już będą więc powinno być ok

Fajnie byłoby choć jedno pomieszczenie skończyć i zacząć wozić graty. Wtedy będę mieć - mam nadzieję - motywację żeby powywalać ubrania w których nie chodzę i stado gratów ze strychu. Wrzucasz tam i nigdy więcej tego nie używasz/nie dotykasz. Ale mam np. wyciskarkę do owoców (jak się kiedyś doczekam wiaderek jabłek), sokownik, beczkę do kiszenia, narty, deski snowboardowe, stado gratów które z powodzeniem mogłabym już zacząć przewozić bo we wrześniu będzie co robić