Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 19:16, 16 lip 2025

Zawilce zaczynają

Kordina 22:10, 16 lip 2025

Kontonaogrod napisał(a)
...

Wysadziłam też wszystkie małe rabarbary. Cieszę się że prace się posuwają do przodu

One wcale się nie posuwają tylko biegną sprintem
sylwia_slomc... 23:43, 16 lip 2025

Mówiłam Emusiowi o namiarach na kolegę, ale zapomniał podać i poszedł spać.
Kontonaogrod 06:58, 17 lip 2025

Bożenko oj chciałabym

Sylwia spokojnie, nie pali się, i tak pewnie dopiero w okolicach urlopu byśmy kupowali młode kurki żeby mieć na nie oko
Kontonaogrod 12:17, 17 lip 2025

Dziś siąpi od rana, chłopaki nie przyjechali. Może jutro.

Zapłaciłam zaliczkę na meble kuchenne, szafy i szafkę do łazienki. I zaliczkę na schody bukowe. Meble w sierpniu, schody końcem października. Będziemy chodzić po betonie ale to nic

Dziś po pracy w planach skończenie oklejania okien, zamiatanie sufitów, ścian i podłóg. Gdybym miała odkurzacz przemysłowy to by mi się przydał. Chłopaki Ukraińcy mieli, przed kładzeniem płytek a potem przed fugowaniem wszystko było wyssane. Ale nie ze wszystkich pokoi, niestety, a teraz się nanosiło błota i kurzu, a z wełny i styropianu też się kruszy.

W sobotę jedziemy do Dobczyc, spotykam się z kierbudem domku do zbudowania tamże. Poprosiłam o uzupełnienie/uaktualnienie dziennika budowy. Gość ma załatwić wpis geodety więc będę za to płacić.
Wygląda na to że starostwo w Myślenicach jest bardziej czepliwe niż w Krakowie (choć powinno być odwrotnie?) Już raz przepisywałam pozwolenie na budowę na swoje nazwisko i teraz Myślenice chcą 2x więcej papieru niż Kraków... w Krakowie wystarczyło oświadczenie i prawie do dysponowania nieruchomością (poświadczenie nieprawdy jest karalne), Myślenice chcą skan aktu notarialnego... i uzupełniony dziennik budowy.
W drodze powrotnej zatrzymamy się w mojej ulubionej szkółce a może nawet dwóch haha

Od poniedziałku ma zacząć ekipa od kostki. Jak skończą zamówię Pana Mirka żeby ogarnąć wjazd do garażu i skończyć drogę.
sylwia_slomc... 13:00, 17 lip 2025

Ja Cię podziwiam za tą wielozadaniowość i spamiętanie wszystkiego. Sama jestem jednozadaniowa i trudno mi gdy trzeba dwie trzy rzeczy na raz ogarniać. Em papierów nie ogarnia wcale, rachunków żadnych też nie. Jak mnie braknie wszystko leży
Kontonaogrod 13:17, 17 lip 2025

Dużo ogarniam bo M nie ogarnia Polskiego ale z pamięcią u mnie średnio więc ogarniam na bieżąco. Rachunki wklepuję do banku i się płacą w terminie w którym trzeba

Jak sobie pomyślę że mam coś nowego budować i to jeszcze w Dobczycach (godzina drogi w jedną stronę), to mi się flaki wywracają. Jeśli ten kierbud chce za mnie to zrobić za opłatą - ma ekipę itp. ogarnie materiały i sąsiadów - spoko. Ale trochę strach bo właśnie wyszedł ze szpitala i jest starszej daty - żeby mi nie umarł w trakcie...

Jeśli nie to chyba tylko ekipa od A do Z z umową, z materiałami w cenie też najlepiej, bo takiego załatwiania -jak zawsze - z każdym od jednej robótki sobie nie wyobrażam.
Tu mam na miejscu pod nosem a i tak codziennie jestem na składzie materiałów budowlanych bo ciągle coś trzeba, czegoś zabrakło. Dziś im powiedziałam "do jutra" a gość na to - jesteśmy otwarci do 17tej, zdąży pani jeszcze dzisiaj"
Kontonaogrod 17:53, 17 lip 2025

Pole słoneczników

I dynie

Jedynie kukurydza się nie udała, odsiewałam ale praktycznie jej nie ma - zniszczona gradem
Kontonaogrod 17:55, 17 lip 2025

Dynie w większości takie

Ale znalazłam też dwie takie - wielkości piłki do kosza

Kontonaogrod 18:06, 17 lip 2025