Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

basia3 12:17, 22 paź 2025

Jestem zauroczona widokami. jak patrzę to czuję spokój. A jest mi on bardzo potrzebny....
Chętnie bym się zamieniła.
Kontonaogrod 12:25, 22 paź 2025

Basia masz taki piękny ogród że bym się zamieniła bez wahania Mój w trakcie i to bardzo w trakcie a ze względu na wielkość nie ogarniam (i nie wiem czy kiedyś ogarnę??)

Spokoju brak, nowa budowa w planach, umowa podpisana, a tu siedzą 2 goście od rekuperacji i ryją w ścianach (!!) heh a pies szczeka tak że próbujemy pracować i średnio nam idzie. Chyba to walnę w kąt i pójdę posadzić jakieś roślinki

Widoki są, oczywiście mogłyby być (o niebo) lepsze, ale nie narzekam, najlepsze z tego co kiedykolwiek było w moim zasięgu a jeszcze lepszy jest brak sąsiadów, tylko jeden w bezpiecznej odległości ok 300m (i do tego miły, rolnik, obrabia mi warzywnik i ziemniaki)

sylwia_slomc... 15:17, 22 paź 2025

O matko i Oni te rury tak na ścianie na wierzchu zostawią, czy zabudują jakoś....?
Kontonaogrod 16:00, 22 paź 2025

Schowamy w ociepleniu dachu, wybebeszyli to na razie. Gościa musiałam straszyć sądem żeby sie łaskawie zjawił - jakby był na etapie ocieplenia dachu pół roku temu to teraz nie trzebaby tego pruć... heh

a na ścianie pewnie się schowa w zabudowie meblowej, albo wersalkę postawię buahahahaha (o ile wielce szanowny stolarz wreszcie dojedzie znaczy się)
Kontonaogrod 17:34, 22 paź 2025

Ostatnie dwie rączki dyni i 3 wiaderka ziemniaków o pole można zaorać

Kontonaogrod 17:52, 23 paź 2025

M skosił pole

Ja byłam na Źródlanej i wykopałam parę klonów japońskich, ciemiernikow , brunnery, maliny, siewki traw z wybiegu dla kur i bodziszki Rozanne. Jeszcze piwniczka jest do opróżnienia ale korzystając z pogody i przyzwolenia obecnego właściciela kopałam jak szalona jutro ma padać cały dzień ale może po południu uda mi się coś posadzić…
nyna76 23:34, 23 paź 2025

Anuś, to jak Wy się umówiliście w kwestii zakupu domu bez ogrodu ?
Oni sobie sami będą kupować i nasadzać wg własnego projektu ?
Kontonaogrod 05:55, 24 paź 2025

Ania czy Ty mnie nie znasz jeszcze roślin tam jest tyle i tyle zostaje ze nie widać jak coś wykopie większość jest zbyt dorosła na wykopanie więc szkielet ogrodu jak najbardziej zostaje. 5letnie drzewa i krzewy i sporo bylin - 2 rzędy piwonii do których nawet nie podeszłam. I całe stado innych - pewnie jeszcze ze dwa ogrody by obdzielił

Rośliny (głównie mniejsze krzewy i drzewa, plus większość odmianowych piwonii) zabierałam ostatni rok i nadal nie jest tam pusto zrobiło się ciut więcej miejsca dla pozostałych roślin sąsiad się śmiał jak kopałam i kopałam w ciągu ostatnich miesięcy że nic nie widać że coś wykopuję

Niemniej to co zostało to już chyba zostanie, bo pogoda ma się zepsuć a po weekendzie i po przestawieniu czasu będzie ciemno po pracy więc już nic nie zrobię więcej. No i chciałabym przestać tam jeździć na dobre

Chciałabym jeszcze zabrać parę odmianowych miodunek, 2 hortensje japońskie drzewiaste, jakbym miała czas tam to wykopałabym więcej piwonii... maliny letnie pas (zamówiłam sobie nowe więc ok). Może parę siewek krzewu który opanowuje warzywnik bo ma miododajne kwiaty i pszczoły go lubią. I z frontowego ogródka żółtego drogiego klona japońskiego którego nie mogłam wykopać więc jest obkopany i sobie czeka...
chyba tyle?
nyna76 14:52, 24 paź 2025

Znam Cię, znam ..... chciałam się tylko upewnić
Kontonaogrod 15:56, 24 paź 2025

Weekend! Jupi

Miłego!