Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 08:06, 20 paź 2025

Wymyśliłam że na starość to może być dodatkowe źródło przychodu. Samozbiory, przyjeżdża pan z drabinką, sam sobie rwie czego ile chce, waży, płaci i odjeżdża. Ja się tylko muszę nauczyć profesjonalnie przycinać te drzewka.

W tym roku pan przyjechał po 40 kilo różowych winogron (8zł/kg, robi z nich wino, przyjeżdżał co roku). W ubiegłym 20kg czereśni (a czereśnie tanie nie są, już nie pamiętam po ile mu sprzedałam, taniej niż w sklepie, chyba 15zł - a one są wczesne więc wtedy na rynku czereśnie tylko z importu).

No i teraz mając hektar 3ciej klasy bonitacyjnej, posadziłam stado jabłoni, grusz, śliw, czereśni, parę wiśni, dereni jadalnych, nieszpółek, moreli i brzoskwiń, odmiany japońskie grusz i śliw, jak i stare (jabłonie głównie - papierówka, czerwonomiąższowa, szara reneta, złota reneta, antonówka i inne), jak urosną problemu ze zbytem pewnie nie będzie.

Na razie nie ma czasu siedzieć i podziwiać, choć M wczoraj przysiadł na ławce jak ja się zbierałam i sobie pomyślałam że musimy częściej usiąść i robić nic

Ale póki co do pracy, do emerytury jeszcze 15 lat

Miłego dnia!
LIDKA 22:38, 20 paź 2025

Jeju tyle owocówek. Całkiem poważny sad.

Młoda babka jesteś.
Ja liczę lata do emerytury od 3-4 lat.
Brakuje mi jeszcze 10 lat 4 m-ce i 2 dni. Mam plan dożyć i przechulać 1 wypłaconą emeryturę.
UlaB 23:07, 20 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Jeju tyle owocówek. Całkiem poważny sad.

Młoda babka jesteś.
Ja liczę lata do emerytury od 3-4 lat.
Brakuje mi jeszcze 10 lat 4 m-ce i 2 dni. Mam plan dożyć i przechulać 1 wypłaconą emeryturę.

To znaczy ze mamy urodziny bardzo blisko siebie

Kar, liczba drzew owocowych robi wrażenie! A krzaczory owocowe masz i jesteś w stanie zliczyc? Czy taką drobnicą sobie nie zawracasz glowy?
Konieczki 23:50, 20 paź 2025

To ja mam tyle co Karola

Ja się poddaje z drzewkami owocowymi, dziś znowu wyjęłam z ziemni tym razem Antonówka bez korzeni -karczownik... Ech
Kontonaogrod 03:38, 21 paź 2025

Lidka trzymam kciuki! Już rzut beretem bez sensu trochę że tak czekamy - w sensie szkoda że teraz większość życia wypełnia praca. Heh
Na co przehulasz? Ja sobie pewnie bilet do Azji kupię buahahaha może nawet w jedną stronę

Też mamy karczowniki niestety, ale chyba mniej niż w poprzednim ogrodzie

Zobaczymy jak będzie krzewów owocowych też jest trochę ale nie liczyłam

Właśnie sobie myślę że boję się kolejnej budowy. Niby powinno być łatwiej ale po cholerę mi to
Muszę znaleźć coś mniej stresującego do zarabiania ekstra kasy
Sprzedaz dyni to nie to niestety

A póki co mam nadzieję że hydraulik dojedzie i jednak schowa rury od reku w ociepleniu bo nie mogę mieć pokoju z tym badziewiem na wierzchu… heh
Kontonaogrod 08:09, 21 paź 2025

Wykopałam parę ciemierników cuchnących, azalii japońskich i derenia z byłego ogrodu. Mróz nad ranem ale łopatę nadal można wbić.
Nadal nie wykopałam ziemniaków może dziś jest ten dzień? Bo się zmarnują...
Kontonaogrod 09:21, 21 paź 2025

Ja kopałam a M robił foty

AgataP 09:34, 21 paź 2025

Pięknie, kawa w takich okolicznościach trwałaby co najmniej od rana do zachodu słońca.
Juzia 09:34, 21 paź 2025

O mamo..... jakie widoki
Kontonaogrod 09:38, 21 paź 2025

Siedzę sobie udaję że pracuję i się gapię przez okno Nadal trochę straszno musze się przyzwyczaić do otwartej przestrzeni

Przed chwilą była pani po kolejne 35kg dyni hihi

Może tak dużo się nie zmarnuje jednak