Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 09:04, 12 gru 2025

U mnie też gorzej wyglądały fundamenty, bo tylko chudziak był lany a reszta to bloczki fundamentowe zbrojone i zalewane. Jednak szalunki systemowe i profesjonalna firma to coś innego - lepszego
Umowa kompleksowa, nie zastanawiam się czy mają towar, za ile, na kiedy, czy wystarczy, czy zostanie - nic mnie nie interesuje tylko faktury płacę po zakończonym etapie

Nowej działki najwyżej nie kupię jeśli nie uda im się załatwić WZ (i tak terminowe teraz, na 5 lat tylko). Byłoby mi przykro, ale jeszcze bardziej gdybym kupiła i okazało się że WZ nie będzie - trochę zbyt drogi interes żeby tak wtopić.
Kontonaogrod 10:16, 12 gru 2025

Zamiast kominka za 30tys. jest szafa za 2,5
Trochę mi szkoda kasy na coś co użyję jedynie w razie W (albo wcale). A że kuchnia malutka - dużo mniejsza od poprzedniej- będę miała wreszcie miejsce na graty "nie na kupie"

Młoda też ma właśnie montowaną szafę w pokoju + dodatkowe półki w spiżarni (żeby zmieścić więcej gratów

Witryna wreszcie zamontowana

Więcej półek w spiżarni

Tadam trochę głupio szafa w salonie ale nazwę ja pieszczotliwie “kominek “

Konieczki 12:26, 12 gru 2025

Fundamenty wyszły super

A kominek znaczny, bardzo. Ja mam w salonie i zajmuje dużo miejsca i jest reliktem przeszłości bo od 2019r nie używany. EM się nie chce zgodzić na zburzenie (mamy chyba tak to się zwało wodny)
Skończyłam robotę która zaczęłam dziś o 2 i wymyje okna
Kontonaogrod 12:28, 12 gru 2025

Szafa ma 40cm głębokości i zeżarła np nasze stosy przypraw przyda się bardzo, bardziej niż kominek - myślę

Diwe górne M-a (głównie angielskie i azjatyckie przyprawy), ta najniższa moja - polskie i "standardowe" cokolwiek to znaczy

Dobrze że ten bałaganik jest za drzwiami

Też mogłabym myć okna, pogoda zacna, ale mi się nie chce więc szacunek Asia
Konieczki 17:46, 12 gru 2025

Karola polecam Ci najzwyklejsze koszyczki na przyprawy, ja mam dwa na mieszanki i czyste przyprawy (ja układam alfabetycznie bo mi tak pasuje ale moi mają to gdzieś
Okna umyłam całe trzy ale dwa całkiem duże. Kurde kiedyś za jednym zamachem obskoczyalm cały dom, a teraz jak babuleńka sobie dziele robotę
Miłego weekndu
Kontonaogrod 17:53, 12 gru 2025

Wzajemnie!

Zamówię bo w tym szaleństwie musi być jakaś reguła dzięki!

Albo kupię w action, lubię ich sezamkowe batoniki i skończył mi się zapas (i dla taty też kupię
sylwia_slomc... 19:24, 12 gru 2025

Właśnie powiesiłam zasłony w pokojach , a że mam wysokie mieszkanie na 2,80 m i z drabinki musze wieszać to się zastanawiam kto to będzie robił za jakieś 5 lat bo mnie to już też nie idzie jak dawniej, też od kilku lat dzielę okna na cały tydzień, a kiedyś leciałam w jednym dniu. Tu mam trzy duże pionowe okna i trzy dachowe. Na ogrodzie teraz mam w domu 5, a jak dobudujemy będzie 10.... Kto to będzie mył i wieszał?
Kontonaogrod 19:31, 12 gru 2025

Sylwia rolety! Nie mam ani jednej firanki ani zasłony, nie trzeba ani prać ani wieszać.
Mamy 16 okien - bez komentarza

Na emeryturę buduje domek kostkę 70m2 góra, na Pomorzu w lesie bez ogrodu. Jak będziemy się ledwo ruszać to sprzedamy bałagan tutaj i przeniesiemy się tam fajnie byłoby kupić te działeczkę
Kontonaogrod 11:36, 13 gru 2025

Złożyliśmy o napełniliśmy granitem chyba ostatniego gabiona. Zużyłam duży worek ziemi żeby posadzić w doniczkach tulipany botaniczne. Pokręciliśmy się trochę porządkując nawet słońce wyszło
Wybebeszyłam z nasion cztery dynie, nasiona dusza się na parapecie. Dynie dostały kury

M wypełnił żwirem przerwę między chodnikiem a aluminiową donicą trumienka. Lepszy zwir niż ziemia

Piekę ciasto bo młoda ma wieczorem spotkanie Ala wigilia w stajni. A jutro jadę do Rodziców. I blacha ciasta zniknie
Konieczki 13:53, 13 gru 2025

I tak jest najlepiej bo sama nie zjesz tej calej blachy...

Sylwia ja mam firanki tylko w sypialni, a na dole rzymskie i zasłony. Mam trzy córki ale nie wiem o co kaman że ja w ich wieku to już to potrafiłam a one jeszcze nie ‍↔️