Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

LIDKA 09:05, 04 mar 2026

Karola o nadmiar lekarzy Ty się nie martw. Wielu wybiera te bardziej dochodowe specjalizacje typu ginekologia a średnia wieku chirurga w pl to 63 lata. Tragedia bo niektórych specjalizacji brakuje np endokrynologów czy gastrologów dziecięcych. Lekarz zawsze ma pracę.
Kontonaogrod 09:12, 04 mar 2026

Też mi się tak wydaje. Ale naotwierali kierunków lekarskich w różnych miejscach więc za te 6 lat może już być inaczej?

Młoda też o neurochirurgii (rany boskie), ja bym sobie jakimś dermatologiem została, czy reumatologiem
LIDKA 09:54, 04 mar 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Też mi się tak wydaje. Ale naotwierali kierunków lekarskich w różnych miejscach więc za te 6 lat może już być inaczej?

Młoda też o neurochirurgii (rany boskie), ja bym sobie jakimś dermatologiem została, czy reumatologiem

Nie będzie inaczej bo część odpadnie na studiach, część nie zda LEP, a poza tym na te kierunki już nie idzie po 160 osób jak pod koniec la80 tych tylko 30-60 osób. Natomiast psychologia to całkiem odwrotnie. Mam 2 takich studentów synowa i chrześniak w Poznaniu na dwóch uczelniach a kierunek funkcjonuje na każdej wyższej uczelni w mieście. Lekarski jest jeden
Kontonaogrod 10:05, 04 mar 2026

Nie chciałabym żeby została psychologiem i wylądowała jako szkolna pomoc w jakiejś podstawówce żeby ledwo wiązać koniec z końcem i użerać się z systemem...

No nic, zobaczymy

Jak byłam w jej wieku to nawet mi przez myśl nie przeszło żeby zostać lekarzem czy prawnikiem - bez pleców i rodziny w zawodzie nie miało się szans...
Kontonaogrod 13:38, 04 mar 2026

Znalazłam działkę w Borach Tucholskich. Małą, na skraju wsi, pod lasem, z WZ, 750m2 za 55 tys. zł
Pytam agentkę o prowizję czy ma ją od sprzedającego?
Na to pytanie nie odpowiedziała, za to prowizja na jaką liczy ode mnie to 5 tys. zł
Kurtyna
Haha... prawie 10 procent wartości działki... tego jeszcze nie było. Normalna kwota to 2-3% a generalnie to sprzedający powinien to pokryć...

Za parę tygodni tam pojadę zajrzę do domu obok dogadam się bezpośrednio…
Wszyscy teraz chcą zarabiać miliony w zamian za minimum wysiłku…
LIDKA 14:52, 04 mar 2026

Nie da się za Tobą nadążyć. Nowy dom , mega duży ogród, kolejna budowa w toku a już się kroi nowa działka. Kobieta błyskawica.
Kontonaogrod 14:53, 04 mar 2026

Lidka, działki w Borach Tucholskich na emeryturę szukam 4ty rok no i pewnie jak już kupię to i tak szybko nic tam nie będę robić - kasa.

Więc luz
Kontonaogrod 15:16, 04 mar 2026

10 nowych mieszkańców oczka z nadzieją na filtrowanie wody…

Na moje oko bez profesjonalnego filtra się nie obejdzie

sylwia_slomc... 15:28, 04 mar 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Nie chciałabym żeby została psychologiem i wylądowała jako szkolna pomoc w jakiejś podstawówce żeby ledwo wiązać koniec z końcem i użerać się z systemem...

No nic, zobaczymy

Jak byłam w jej wieku to nawet mi przez myśl nie przeszło żeby zostać lekarzem czy prawnikiem - bez pleców i rodziny w zawodzie nie miało się szans...

Takie czasy były. Ja marzyłam o weterynarii dzisiaj byłabym ustawiona, ale wtedy wszyscy w tym rodzice i weterynarze mi odradzali. Bo weterynarz był tylko do krów, koni i świń. Ciężka robota dla kobiety. Tak mówili i zrezygnowałam Dziś żałuję i rodzice chyba też. Z tego samego powodu na ogrodnictwo nie poszłam bo mnie straszyli, że praktyki w szkółce to dźwiganie ciężkich donic z ziemią i nie na mój kręgosłup. A jak teraz firmy ogrodnicze mają sami wiemy. A ja i tak w ogrodzie i przy zwierzakach tyle, że własnych robię tylko nikt mi za to nie płaci
Polon 15:38, 04 mar 2026

O weterynarii to mogę napisać, że tak powiem, z “drugiej ręki”. Kiedyś, czyli mniej więc pół wieku temu, kobiety stanowiły jakieś 3% studentów. W kolejnym pokoleniu, czyli około 25 lat temu było mniej więcej 50/50. Teraz, to jest może 3% facetów.