Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Polon 18:44, 02 mar 2026

Szkoda pszczół , smutny widok

A o młodej - nie skreślaj tak do końca pomysłu, tylko chyba trzeba oba kierunki w jednym mieście robić. A jak córka jest ogarnięta, a jest, to jej pomysł może nie aż taki z księżyca. Jedyne co może warto zrobić, to drugi kierunek zacząć za rok, bo pierwszy rok medycyny zawsze najtrudniejszy.

A dlaczego akurat lekarski we Wro?
Kontonaogrod 18:55, 02 mar 2026

Bo na uj w Krakowie trzeba zdawać maturę z rozszerzonej matmy a ona matmy nie rozszerzała.
I dlatego łatwo się tam dostać bo biolchemy rzadko rozszerzają matmę i miejsc tam dużo.

Więc medycyna we Wrocławiu zostaje, lub Gdańsk lub Białystok (ale te są daleko więc wolałabym nie). Jest jeszcze w Katowicach ale z bardzo słabymi opiniami
Sonka 19:00, 02 mar 2026

W Opolu też jest medycyna i psychologia, opinii nie znam, ale wiem, że końcowe egzaminy zaliczyli najlepiej w Polsce.
Polon 19:02, 02 mar 2026

Jeszcze Poznań albo Wawa

Kraków chyba najlepszy, przez tą rozszerzoną matmę to tam faktycznie trochę inni idą, ale poziom tam jest wysoki
Judith 19:04, 02 mar 2026

Ania, powiem z doświadczenia mojej koleżanki, obecnie już po habilitacji. Wnioski zostawiam Tobie.
W czasie studiów na Akademii Medycznej we Wrocławiu niemal w ogóle nie uczestniczyła w życiu innym niż związanym ze studiami. Niemal bez przerwy się uczyła i ćwiczyła umiejętności (np. szycie). Nie było mowy o kilkudniowych wyjazdach na wycieczki, o jakiejkolwiek pracy, wspólne wypady do kina czy knajpy niezwykle rzadko. Skończyła studia z wyróżnieniem, a w tej chwili jest doskonałą lekarką i naukowczynią.
A córce pozwól na samodzielną decyzję . Z czasem i tak będzie wiedziała czy musi z czegoś zrezygnować.
Polon 19:04, 02 mar 2026

Ooo, LEK tak dobrze w Opolu poszedł?
To relatywnie młoda uczelni, dopiero pierwsze roczniki kończą. Podobno ponieważ nowa, to dość nowocześnie wyposażona.
Kontonaogrod 19:08, 02 mar 2026

Zobaczymy. Powiem jej o Opolu. Dzięki Dziewczyny

Wiem że ona nie będzie spać po nocach żeby się nauczyć - już tak robi. I jestem przerażona dwoma kierunkami na raz. Pewnie dałaby radę ale jakim kosztem
Polon 19:15, 02 mar 2026

Lekarskich teraz dużo pootwierali, no ale te “z tradycjami” cieszą się większym wzięciem, wiadomo
Kontonaogrod 19:19, 02 mar 2026

Dzięki!

Wawa też chyba SGGW też bo tam weterynaria
O Poznaniu nie myślała

Zobaczymy Jsk zda maturę i gdzie się dostanie i będzie myśleć
Narsilia 19:40, 02 mar 2026

Hej no widzę że wiosną się rozkręciła , porządki wokół domu są , szklarnia stoi
Widok pszczół bardzo przykry oby w tym roku było lepiej

Czytam o ambitnych planach ponad 2 mln na koncie życiu z odsetek wcześniejszej emeryturze kilku domach w różnych miejscach i spędzaniu zimy w Azji , a mama się dziwi że córka ambitna i chce 2 trudne kierunki na raz studiowac, no ciekawe po kim to takie ambitne