Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 13:17, 06 mar 2026

Kontonaogrod 13:43, 06 mar 2026

Przed

I po

Nadal jest góra ziemi pieczarkowej w środku. Chyba zrobimy ramę z drewna żeby warstwa lepszej ziemi była grubsza. Hmmmm

Lepsze to niż wywożenie dobrej ziemi na taczkach

Tu będą zioła

Smog

Kordina 23:12, 06 mar 2026

Świadomość ludzka - energia nigdy nie ginie, zmienia swoją formę, lub miejsce. Po śmierci mojej mamy obsesyjnie wręcz czytałam wszystko związane z tematem: "Życie po życiu" Moody'ego, "Dowód. Prawdziwa historia neurochirurga, który przekroczył granicę śmierci i odkrył Niebo" Eben Alexander (neurochirurg, naukowiec), "Tybetańska Księga Życia i Umierania" Sogjal Rinpocze i wiele innych, których tytułów już nie pamiętam. Ludzie z różnych kultur, różne, czasami zupełnie odmienne podejście do odchodzenia z tego świata, a niektórzy mówią - utraty avatarka - ciała. Dało mi to ukojenie i spokój, ponadto miałam sny- odpowiedzi na moje pytania...
Trzymajcie się wszyscy cierpiący... Pogodzenie się z własną śmiertelnością jest kluczem...
Wracamy do życia w tu i teraz
Świetną masz szklarnię Aniu - Kobieto o niespożytej energii
Kontonaogrod 03:22, 07 mar 2026

Bożenko, dzięki

Cieszę się, będę miała co robić. Czekam na pomidory póki co posiane ale kiełkować nie chcą

Pewnie zależy kto w co wierzy. Przynajmniej to koniec cierpienia.

Ściskam!
Kontonaogrod 14:33, 07 mar 2026

Groszek i bob

Póki co miałam je w domu w szklarni przez parę dni, od dziś będą mieszkać w szklarni

Jedyny ocalały ul dostał nadstawię na miod

Kontonaogrod 15:54, 07 mar 2026

Wysiałam całe stado roślin. Do doniczek w szklarni. Kapusty trzy rodzaje, jarmuż Cavolo nero bo jest najlepszy, kalarepę białą i fioletową. Szpinak, cebulę w odmianach - do pikowania plus trzy rodzaje spring onion. Japońskie jakieś cudo plus naszą siedmiolatkę. Cukinie żółta do doniczki w domu. Trawę cytrynową tak samo

Wiosna!
Konieczki 07:44, 08 mar 2026

Ściskam, RIP
Zaopiekuj się teraz tatą z doświadczenia wiem że ciężko mu będzie znaleźć sobie miejsce choć tego nie powie.

Szklarnia super
Kontonaogrod 11:27, 08 mar 2026

Dzięki. Taki plan.

Idę coś grzebać choć słońce kapryśne i jest dość zimno. Ale jeszcze dużo lawendy i traw i hortensji do obcięcia.

Miłego dnia
Kontonaogrod 14:37, 08 mar 2026

Pograbiłam trochę i wycięłam suche miskanty na jednym z tarasów. Trzy taczki z górką. I w jednej z nich sekator, mój najlepszy japoński więc spędziłam chwile żeby go znaleźć

Zamocowaliśmy siatkę cieniująca w szklarni. Zużyłam resztę kostki granitowej żeby ułożyć granice między ziemią a podjazdem przed domem. Lepiej wyglądałoby zabetonowane równo w miejscu ale póki co niech leżą, lepiej tak to wygląda niż jako pozostałość kupy wymieszanej z ziemią na trawniku.

Jedna z brzóz Doorenbos chyba padła, cała sucha, zastanawiam się czy wyciąċ, czy poczekać może coś wypuści jednak?

Odłamane gałęzie wykorzystam przy groszku zielonym…
Sonka 19:27, 08 mar 2026

Karo, najszczersze wyrazy współczucia.Jak mama odchodzi, to zawsze jest trudny czas, ja nie mogłam się długo z tym pogodzić.