Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Judith 19:11, 09 cze 2026

tulucy napisał(a)
Ja sobie będę odkładać i na starość niedługą kupię coś w ciepłych krajach. Mogę na greckiej czy włoskiej wsi siedzieć.

O, to to to!
Konieczki 20:39, 09 cze 2026

Ale Was się fajnie czytało

Nasza starsza kiedyś nie chciała z nami jeździć ale teraz z miłą chęcią dupkę dołącza (fajnie chociaż że bez chłopaka to ciut taniej )

Ja na starość chce dom w Hiszpanii, ale jak sobie pomyślę że moja Majka będzie miała 17lat jak ja zacznę emeryturę to mi się perspektywa zmienia

Karola gdzie Ty znajdujesz takiej perełki
Kontonaogrod 21:23, 09 cze 2026

Dałam ogłoszenie na grupie “Pomorskie nieruchomości “ i dziewczyna do mnie napisała i kupuje od niej

Pozdro z Macedonii gdziekolwiek jadę i jest fajnie to sobie myślę że mogę na emeryturce tam osiąść

Byle zdrowie dopisało to będę pół roku w lesie siedzieć a w zimowe pol roku grzać tyłek gdzieś gdzie cieplej to jeszcze kupę lat i wszystko się może zmienić. Domów gdzieśtam kupować nie będę, chyba, wystarczy jeden w Polsce, za granicą będę wynajmować. Pokój z kuchnią. Wystarczy

Póki co w podkrakowskiej wsi jeszcze 11 lat a potem się zobaczy. W sumie za 3 mogę ten bałagan sprzedać ale wtedy też drzewa podrosną więc mi będzie szkoda… chyba?

A ten hektar w lesie - najpierw Kowr a potem jeszcze lasy państwowe mają pierwokup. I ciągnie się to już 4 miesiące i końca nie widać…
Leśniczy tak powinien oficjalnie odpisać ale brzmiał jakby raczej chciał zaszkodzic niż pomóc. Więc najpierw sama pojadę i popatrzę na ten most, zrobię foty i poszukam. Mam koleżankę w gddkia, z tym że to drogi publiczne nie leśne, ale może też na dostęp do jakichś map i danych nośności… i remontów?

Zobaczymy

Mostek na działce praktycznie, po obu stronach rzeczki jest ta ziemia. Widać że droga na mapie to jedno, a leśniczy na skuśkę przez te działki jeździ…
Dom będzie mniej więcej tam gdzie napis Czernica, w górę jedzie się droga leśna do drogi gminnej
ElzbietaFranka 21:46, 09 cze 2026

Konieczki napisał(a)
Ale Was się fajnie czytało

Nasza starsza kiedyś nie chciała z nami jeździć ale teraz z miłą chęcią dupkę dołącza (fajnie chociaż że bez chłopaka to ciut taniej )

Ja na starość chce dom w Hiszpanii, ale jak sobie pomyślę że moja Majka będzie miała 17lat jak ja zacznę emeryturę to mi się perspektywa zmienia

Karola gdzie Ty znajdujesz takiej perełki

Też mnie stać na kupno chałupy czy mieszkania UE tylko jak sobie pomyślę, że jak zachoruje co wtedy będzie.
Obczyzna na starość to nie dla mnie. Lepiej dzieciom dać aby kupiły sobie i wyjeżdżać na parę m-cy w zimie
Kontonaogrod 21:48, 09 cze 2026

Póki jest się zdrowym to nie ma problemu. Gorzej jak człowieka trafi coś na starość (albo wcześniej)… i życie się kończy i wybór i chęci i możliwości…

Życzę Wam zdrowia, przede wszystkim. Reszta się ułoży
ElzbietaFranka 21:50, 09 cze 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Z rzeczką na działce, hektar, dookoła tylko lasy państwowe, tyle że dociągniecie prądu kosztuje 27 tyś złotych polskich i jest pozwolenie na oczyszczalnie mimo bliskości ciągu wodnego. I 500 metrów do mini stacji PKP kierunek Koszalin-Chojnice. I 800m do wioski między 2 dużymi jeziorami

I zrobię sobie tam gruntową pompę ciepła, może się na dotacje załapię jeszcze, choć to pieśń przyszłości.

Chyba że Dobczyce sprzedam to się jakieś fundusze na dalsze działania uwolnią

A najlepsze że to kupuję a jeszcze tam nie byłam bo nie mam czasu... 600km w jedną stronę. Jak działka będzie "na żywo" do bani to ją sprzedam za 5 lat

Fotka z rzeczki Czernica ale niżej, na terenie działki ma ok. 3m szerokości (bliżej źródła).

Chat GPT mi nawet powiedział w którym miejscu działki najlepiej dom budować. (w tym co chciałam, blisko drogi i "rogu" działki Kosmos

I przy rzece jest ziemia klasy 4tej, więc może jakieś pół warzywa mi tam wyrośnie (reszta to las i łąka klasa 5 i 6 czyli czysty piach

Kar... Kto za tobą nadąży. Masz tysiąc pomysłów na godzinę.
Piękne miejsce.
Wypoczywaj pozdrawiam
Kontonaogrod 21:52, 09 cze 2026

Haha
Nawet jak nie wykorzystam dla siebie to to jest bardzo dobra cena za hektar z rzeczką i WZ w lesie
To pomorskie
Można sprzedać za 3x więcej
Tylko ten mostek niech się okaże nośny, w końcu auta z drewnem tam jeżdżą więc nadzieja jest. A jak słabo to szkieletowkę się postawi albo domek o konstrukcji metalowej ze ścianami z płyt PIR…
Kontonaogrod 08:48, 10 cze 2026

Ohryda, miasto nad jeziorem ochrydzkim w Macedonii

Kontonaogrod 08:53, 10 cze 2026

Kontonaogrod 08:54, 10 cze 2026