Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 11:44, 09 cze 2026

I nas to czeka niechybnie, myślę Młoda jeździ w towarzystwie też, teraz się wybierają pod namiot na Kaszuby, z bazą na mojej działce nad jeziorem buahahaha - pani od której to kupiłam obiecała udostępnić im łazienkę

Choć może nie? I nadal będzie ze mną chciała jeździć? Zobaczymy

Ja się boję prowadzić za granicą. Jeszcze Europę może bym ogarnęła (choć wygodniej autem, i szybciej, to po co się stresować na urlopie???), ale już w Azji - za nic w świecie bym auta prowadzić nie chciała. W Meksyku to był Meksyk zwłaszcza jak zaparkowałam na zakazie i mi tablice odkręcili, dzień przed lotem powrotnym musiałam szukać posterunku i próbować rozumieć czego ode mnie ci policjanci chcą - prócz kasy na mandat oczywiście - nigdy więcej

tulucy 11:54, 09 cze 2026

Z plażowaniem moja ma to samo. A ja czasem bym chciała już trochę odpocząć. Może to wiek robi swoje.
tulucy 11:59, 09 cze 2026

Ja chyba przez to, że rodzice kamperem jeżdżą, to się odważyłam. Wcześniej z nimi jeździłam na dwa auta, ale po Niemczech i Skandynawii. To zupełnie co innego.

Dzisiaj rozmawiałam z naszym gospodarzem, powiedział, że dobrze, że mam tablice greckie, bo gdybym miała obce, to by mi Grecy żyć nie dawali na drodze.

Moja powiedziała, że jakbyście znowu leciały do Azji, to ona jest zwarta i gotowa.
Kontonaogrod 12:08, 09 cze 2026

haha

spoko

Trzymam kciuki za Was! Twardzi jesteście, nadal się boję

Do Azji poluję na bilety. Niestety niedobór paliwa, jego fluktuacje ceowe, sytuacja w Iranie, to co Trump wyrabia na świecie - też z Wenezuelą i Kubą - nie pomagają.

Scoot do Singapuru kosztował ok. 420 eur za osobę, bezpośrednio, bilet powrotny, Teraz 775 eur za osobę na razie pas, choć obserwuję termin 2,5 tygodniowy w lutym 2027. Zobaczymy
Kontonaogrod 12:12, 09 cze 2026

Judith 12:38, 09 cze 2026

Ja w Grecji jechałam taksówką - niezapomniane przeżycie . Żegnałam się z życiem z 6 razy na trasie 10 kilometrów .
Kontonaogrod 12:44, 09 cze 2026

Hahaha

Spróbuj tego samego w Indiach albo chociaż na Sri Lance nawet we Włoszech jeżdżą jakby mieli 9 żywotów jak kot

Polon 12:45, 09 cze 2026

Ach te podróże - fajnie, że masz dyżurnego opiekuna domu , bo jednak i kury i pies i pszczoły i całe pole uprawne - to wszystko wymaga opieki.

Plony masz zacne, mam nadzieję, że to ze szklarni, choć to co w gruncie to też jak na sterydach wygląda.

Czytam, że Bory załatwione - super. Byłam tam ostatnio na służbowym wyjeździe, pierwszy raz w świadomym życiu - ładnie, nawet bardzo .
Kontonaogrod 12:51, 09 cze 2026

Nie, ta działka tylko inwestycyjnie, mała i w środku wsi. Na emeryturę ma być duża i w środku lasu i to się dzieje, ale najpierw - KOWR, potem - Lasy Państwowe i pierwokup, a i tak taniej niż 5x mniejsza działeczka we wsi ze 40 kilometrów dalej tylko to pół roku załatwiania...
Ale pięknie jest, i cicho i pusto, nie da się ukryć że można się zakochać

Plony niektóre się udają, ale np. ani pietruszki zwykłej ani naciowej w tym roku nie będzie, ani pasternaku (dla M), ani rzepy (Turnip) - aż mi głupio, bo chciałam, nasiona świeże, a wykiełkowało jedno wielkie zero...

Gdyby nie M to w sezonie nie da się stąd wyjechać, za dużo pracy. Parę dni bez podlania i wietrzenia szklarni i wszystko ugotowane. Pies też sam nie zostanie...

wszystko byłoby super gdyby nie niezałatwiona sprawa z nowymi właścicielami chałupki, heh. Czekam na kolejne pismo, ze 2-3 tygodnie poczekam więc mogę się urwać na mały urlopik
Polon 13:10, 09 cze 2026

W środku lasu też chcę
Bardzo lubię suche lasy sosnowe, może kiedyś …