Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 13:14, 09 cze 2026

Z rzeczką na działce, hektar, dookoła tylko lasy państwowe, tyle że dociągniecie prądu kosztuje 27 tyś złotych polskich i jest pozwolenie na oczyszczalnie mimo bliskości ciągu wodnego. I 500 metrów do mini stacji PKP kierunek Koszalin-Chojnice. I 800m do wioski między 2 dużymi jeziorami

I zrobię sobie tam gruntową pompę ciepła, może się na dotacje załapię jeszcze, choć to pieśń przyszłości.

Chyba że Dobczyce sprzedam to się jakieś fundusze na dalsze działania uwolnią

A najlepsze że to kupuję a jeszcze tam nie byłam bo nie mam czasu... 600km w jedną stronę. Jak działka będzie "na żywo" do bani to ją sprzedam za 5 lat

Fotka z rzeczki Czernica ale niżej, na terenie działki ma ok. 3m szerokości (bliżej źródła).

Chat GPT mi nawet powiedział w którym miejscu działki najlepiej dom budować. (w tym co chciałam, blisko drogi i "rogu" działki Kosmos

I przy rzece jest ziemia klasy 4tej, więc może jakieś pół warzywa mi tam wyrośnie (reszta to las i łąka klasa 5 i 6 czyli czysty piach
Polon 14:20, 09 cze 2026

Cudo, masz talent do wyszukiwania ciekawych miejscówek
Jak się będziesz nudzić, to może dla mnie coś wyszukasz , tylko bardziej w moich okolicach
Działka z własną rzeką … no też bym brała. Z aż klasa ziemi - najwyżej na własne potrzeby skrzynie na warzywa postawisz i będzie idealnie
Kontonaogrod 14:28, 09 cze 2026

Może się okazać że mostek nad tą rzeczką nie wytrzyma transportu ciężarowego (mam służebność przejazdu i prowadzenia mediów przez drogę lasów państwowych), brak jest tam ograniczeń tonażowych ale info że "jak zepsuję to będę naprawiać". A budowa takiego mostku to może być pół miliona złotych więc zobaczymy. Najwyżej szkieletówka będzie, a beton na fundamenty wożony autkiem 3,5 tony na kilkanaście razy

Napisz czego szukasz i w jakiej kwocie to się rozejrzę ustaw sobie też filtry i powiadomienia na otodom i nieruchomości-online. Raz w tygodniu mi coś przysyłają co chcę kupić buahahahaha
Kontonaogrod 14:35, 09 cze 2026

Dzisiejsze truskawki zagospodarowane i w słoikach i powoli się zbieramy na lotnisko

Alerty RCB przychodzą, burze mogą być… oby nie.