Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 20:47, 22 cze 2026

Nigdy więcej pochyłej działki chyba że na szczycie wzgórza

Następna jest płaska a rzeka obok nie wylewa

Jedzonko nie sypane, groszki najbardziej mi smakują. Szkoda że takie kapryśne są i trzeba chuchać i dmuchać by rosły
Kontonaogrod 09:43, 23 cze 2026

Jak kule do kręgli

Kontonaogrod 12:58, 23 cze 2026

Kontonaogrod 12:58, 23 cze 2026

Kontonaogrod 17:04, 23 cze 2026

Jej szkoda ze ostatnie

M skosił pół działki, ja trochę wypieliłam - dużo mniej niż chciałam. Może jutro skończę
Wafel 18:05, 23 cze 2026

Smacznie,mniam

Masz Nil na działce... No ale nad rzeką zwłaszcza w delcie podobno najżyźniejsza gleba Takie żarcik, sorry
Kontonaogrod 18:59, 23 cze 2026

Haha

Będziemy żyć. Rozmawiałam z sąsiadem czy by sobie nie wykopał rowu też. Mniej wody by do nas płynęło… jest szansa

Kontonaogrod 07:44, 24 cze 2026

Mak samosiejka

Makao 13:51, 24 cze 2026

Kontonaogrod napisał(a)
Wypieliłam marchew, buraczki, jarmuż i prawie cały czosnek - burza mnie wygoniła. Zanim zaczęło padać pozbierałam pranie - zdążyło wyschnąć chyba to tyle na dzisiaj. 4 taczki zielska

Podleje wczoraj sadzone kapusty i drzewka

Czekam aż elektryk skończy odgrom, będę się lepiej czuła jak już będzie skończony i działający…

Piorun trafił w dom sąsiadów, masakra…
Mają odgrom. Teraz się zastanawiam czy warto czy lepiej nie…

Z tym piorunochronem to nie wiadomo. Słyszałam różne zdania. Również takie że on ściąga pioruny by zabezpieczyć dom. Takie wysokie domy lub na górkach są bardziej narażone że piorun w nie walnie i bez piorunochronu szlak domek by trafił. Podobno wystarczy jeden dom z piorunochronem by pobliskie domy były bezpieczne bo jak ma piorun strzelić to walnie w ten z piorunochronem niż taki bez. Moja znajoma mieszka na osiedlu domków jednorodzinnych i rok temu walnął gdzieś tam piorun to wszystkim domkom poszła elektryka w bramach i domofony.
Więc ten piorunochron chroni domki w bardzo bliskiej okolicy. U nas na ulicy sąsiad ma piorunochron ale to taki wysoki domek.
Kontonaogrod 14:18, 24 cze 2026

Też tak słyszałam.

Piorunochrony sąsiedzi mają, my też robimy. W końcu ma chronić... do 2 tygodni instalacja ma być skończona, czekamy na elementy montażowe do dachówki - zamawiane na wymiar.

Lepiej mieć niż nie mieć, chyba...

Póki co ciepło, po pracy M chce kosić, ja chcę skończyć pielenie wokół pomidorów w gruncie i bakłażanów - nie rosną bo chwasty dookoła nich rosną - i to moja wina

Miłego!