Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 08:33, 31 lip 2026

Na warszawskim Bemowie, na balkonie na 6 piętrze bloku z wielkiej płyty miałam pomidory, które ręcznie zapylałam Tak że ten. Dużo wody upłynęło od tego czasu

Ryjemy póki mamy siły, za 2,5 roku mogę ten bałagan sprzedać i się wynieść do lasu Jeśli mi się znudzi. Kto wie?

M mówi że i tak by pewnie kosił tam trawę ale chyba nie bo tam ledwo cokolwiek rośnie. We wrześniu wreszcie tam pojadę haha
Chyba że nie wytrzymam i pojadę ot tak na któryś weekend, popatrzeć co kupuję bo na razie tylko google maps
LIDKA 08:41, 31 lip 2026

Pędziwiatr z Ciebie. Znaczy szybko podejmujesz decyzje i działasz. Kupiłabym dom z Twoim ogrodem gdybym miała 30 lat ale wiedze te co teraz.

Kontonaogrod 08:47, 31 lip 2026

haha

lubię wolność. Dałabym wszystko za pełne konto i możliwość decydowania o swoim czasie. Ale niestety trzeba jeszcze popracować przed emeryturą

Niemniej w międzyczasie można coś robić, co niniejszym czynimy

Myślę że niełatwo byłoby to sprzedać. Hektar? Normalnej rodzinie z dziećmi która ogarnia pracę i dzieci, nie ogród - raczej nie. Emerytom którzy mają dużo czasu ale mało sił? Też nie.

Dobrze że działka to 3 działki, ta z domem ma 3000m2, ewentualnie tylko tę sprzedam, wpiszę służebność dojazdu w działkę 7000m2 z sadem i warzywnikiem i drogą i tyle... a tę za drogą 800m2 sobie zostawię (albo córce), kto wie może nagle się budowlana zrobi - bo póki co sąsiadowi dzierżawię pod kukurydzę

niemniej mieszkamy póki mamy siły ogarniać czyli pewnie jeszcze trochę, dłużej niż 2,5 roku.
A potem się zobaczy
Kontonaogrod 09:48, 31 lip 2026

Poranne wykopki

Auto spakowane przed wycieczką do oddziału firmy we Wrocławiu buahahahah

Kontonaogrod 19:53, 31 lip 2026

Chyba kupimy to mieszkanie z przerobionego strychu bo jest najtańsze haha
Ale ma potencjał. Fundusz remontowy jest wysoki i nazbierali już kasy. Wymieniony jest dach i piony. A na wiosnę będzie elewacja i klatka

Klatka obok wygląda tak:

Klatka ta konkretnie cała obdrapana ale po renowacji powinna wyglądać bosko

Budynek wygląda póki co tak:

Mieszkanie to nora ale jak się odmaluje będzie ok, meble póki co znośne.
Piec trzeba będzie kupić nowy. Nowy komin z kwasówki zamontowany. Ogrzewanie na dach będzie swoje kosztować ale cena nory bardzo dobra..

Foty z ogłoszenia wysprzątane AI w zasadzie oszustwo

Nie wstawie tych do zrobiłam w środku bo ludzie tam byli…
daszum 22:20, 31 lip 2026

Mieszkałam 30 lat w bloku na VI p.(ostatnim) i nigdy więcej.
Pomimo izolacji stropodachu pianką latem było duszno nie do wytrzymania.
Mojej córce w trakcie szukania mieszkania też marzył się klimatyczny strych, ale zmieniała zdanie, jak przypominałam jej nasze mieszkanie.

A biorąc pod uwagę zmianę klimatu i aktualne temperatury bez klimy nie da się żyć w takim mieszkaniu.
Tutaj jeszcze będzie głośno, bo pod oknami jeżdżą tramwaje.

Chyba, że potraktujesz to jako mieszkanie przejściowe na czas studiów młodej, a potem się zobaczy.
Kontonaogrod 06:02, 01 sie 2026

Mieszkanie jest od podwórza. Wstępna zgoda na klime jest

Niemniej przeraża mnie wiekowości tej inwestycji. Zbudowałabym nowy dom

Sama nie wiem. Tam ma to być na studia - nie wyczaruje więcej kasy a wynajem kosztuje tyle samo…

Złożyłam propozycję niższej ceny na drugie bezpieczniejsze mieszkanie, zobaczymy
Chętnie wygram w totka jutro
daszum 09:46, 01 sie 2026

Schody drewniane to i stropy drewniane.
To mnie odstrasza w starych kamienicach.

Chociaż moja córka na to nie patrzyła i kupiła mieszkanie w starej kamienicy, bo to było jej marzenie.
Kontonaogrod 10:00, 01 sie 2026

Młodej też

Niemniej w takiej nie mieszkała ani ona ani nikt z rodziny więc nie może odradzać

Negocjuje mieszkanie bardziej w centrum które też obejrzałam, niestety nie kamienica tylko stary blok

I się zobaczy

Wycięłam dużo liści i kwitnące pędy pomidorom. Już 5 zainfekowanych. Albo pryskam albo tnę a pewnie jak wrócimy z urlopu nie będzie co zbierać…

Tyle dojrzało wczoraj, nie było mnie jeden dzień

Kontonaogrod 11:34, 01 sie 2026

Młoda wie czego chce bardziej niż ja

Mamo chciałam mieszkanie w kamienicy dla światła i wysokich sufitów. A tu ani światła a sufity niżej ni w wielkiej płycie. Co z tego że klatka po remoncie będzie ładna jak nie będę mieszkać na klatce Negocjuj ten blok z parkietami

Mam nadzieję wynegocjujemy. We wrześniu wezmę tydzień urlopu żeby z nią to pomalować i poskręcać meble z paczki

A jak nie to dalej szukamy, jeszcze miesiąc mamy bo finalizacja transakcji zajmie ze 2-3 tygodnie minimum…

Jak ja przeoczyłam te okrągła cukinie (nie dynię!) to nie wiem
Obok takie które zbieram normalnie…