Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 17:07, 27 lip 2026

Dom i pergola

Kontonaogrod 19:18, 27 lip 2026

tulucy 21:26, 27 lip 2026

Dla mnie jedyna korzysc, jaką widzę u agentów, to to, że nie muszę sid umawiać na oglądanie mieszkania z tysiącem osób, z których 99% nie przychodzi. O ile jest taka możliwość, bo część agen ja i tak umawia właściciela również.
Poza tym raczej minusy. Kiedyś zgodziłam sie na pośrednictwo agencji, z mojej strony bezkosztowe, po zawarciu umowy - z bezpośredniego kontaktu, poinformowałam agencję, ze nieaktualne, po czym ogłoszenie u nich wisiało jeszcze ponad pół roku... z błędami w opisie, tak już poza wszystkim.
Kontonaogrod 22:30, 27 lip 2026

Dla mnie bez sensu. Ale każdy robi jak uważa oczywiście. Miałam epizod z agentem który chciał sprzedać chałupkę którą tu wybudowałam we wsi (myślałam że może rodziców tu ściągnę). Gość zapominał szczegółów technicznych wykonania i głupoty opowiadał potencjalnym kupującym - byłam na miejscu i musiałam to prostować. Żenada, zamiast się przyznać że nie pamięta to wymyślał i wciskał ludziom kit. Jak tak można?

Dziś rozmawiałam z tatą o tym ze w wieku 21 lat dali mi kasę na pół mieszkania w Warszawie, które sama znalazłam i kupiłam na pół z przyszłym mężem. Zero pomocy czy sugestii nawet od rodziców. Było bezpieczniej? Ludzie mniej oszukiwali? Czy byłam młoda i głupia (raczej to), a Rodzice też nie zdawali sobie sprawy w jaką kupę można wdepnąć?

Jakoś sobie nie wyobrażam nie sprawdzić wszystkiego teraz samej. I żeby moja 19-to letnia córka sprawdziła, wiedziała co sprawdzić w warunkach tak dynamicznie się zmieniających i mieszkaniach znikających w 3 dni max. wykonanych w różnej technlogii, w różnych latach, ze spółdzielniami i wspólnotami, z funduszami remontowymi które z 70zł rosną do 1000 miesięcznie... (ostatni powód chęci sprzedaży mieszkania którym byłam zainteresowana...)

Podobnie jest z prawnikami. Flaki mi się wywracały na drugą stronę na myśl o tłumaczeniu dlaczego się rozwodzę i jak chcę podzielić majątek i czego chcę jakiejś obcej osobie i jeszcze trzeba jej za to płacić… wolałam w sądzie występować we własnym imieniu. Ex miał zawsze prawnika, za każdym razem innego co śmieszniejsze. Pewnie wszyscy z tej samej kancelarii? Płacił im grubą kasę a niektórzy byli tak zieloni że przy każdym pytaniu sędziego musieli się z nim na boku naradzać i dopytywać… masakryczna strata czasu, energii i pieniędzy.. jeszcze żeby cokolwiek wywalczyli…
Kontonaogrod 09:22, 28 lip 2026

Nowy dzień, nowy epizod z agentem...

Wczoraj miał mi przysłać info nt czynszu stawek funduszu remontowego i kosztów ogrzewania.
Obiecał telefonicznie o 9 rano. Cały dzień cisza, zignorował smsa po południu.
Dziś dzwonię o 9tej, nie odbiera. Wysłałam sms-a, cisza.

Rozumiem że ogłoszenie nieaktualne? Czy gość nie żyje? A może po prostu mnie ignoruje z jakiegoś powodu - pięć sekund na sms-a np "oddzwonię", czy "ogłoszenie nieaktualne" - tylko że jeszcze wisi na stronie?

Heh nie pomagają sobie budować reputację...

Ja bym chciała szybko i konkretnie, wiem czego chcę, składam ofertę, oglądam, podpisuję papiery i z głowy. Czy w dzisiejszych czasach tak się nie da?
Gość mnie pewnie postrzega jako nawiedzoną babę która nie widziała a chce kupić no cóż...
Kontonaogrod 10:09, 28 lip 2026

tulucy 10:56, 28 lip 2026

Karo, jakbyś miała nadmiar czosnku do sadzenia, to ja bym chętnie trochę kupiła. Powoli zacznę warzywnik ogarniać chyba.
Kontonaogrod 10:58, 28 lip 2026

Łucja to jest słoniowy, zabawa dla kolekcjonerów wystawiłam na olx po 50 zł/kg
chyba dobra cena bo to jedna z paczek którą wczoraj wysyłałam. Jakby co zapraszam

Harnasia kupisz po 10-15 za kg
Kontonaogrod 17:47, 28 lip 2026

Trochę chwastów na taczce, M skończył kosić hektar. Od jutra ma być powyżej trzydziestu stopni przez tydzień.

Wypisałam urlop na piątek i na tydzień w sierpniu. Jej

Kontonaogrod 08:20, 29 lip 2026