Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

tulucy 23:10, 26 lip 2026

Kontonaogrod napisał(a)

Z tej foty bije takie szczęście, zadowolenie z roboty, którą robisz. Mimo że robota, to widać po Tobie, ze Ci dobrze z tym i przyjemnie. Super to jest.
Margo2 23:24, 26 lip 2026

Ściągnę przepis na sałatkę.
Uwielbiam bób, ale zawsze jadłam sam.
Ciekawe, czy wytrwam, żeby zrobić sałatkę, czy znowu zjem wszystko od razu
Kontonaogrod 06:42, 27 lip 2026

Haha

Dlatego trzeba kupić kilogram nie pół, wtedy trudniej zjeść sam i od razu

Asia dzięki za przepis, wypróbuję wczorajszej sałatki już nie ma, zjedzona

Co do rycia

Lubię to. Kupując tę działke zastanawiałam się - czy hektar czy domek w Borach Tucholskich. Z 6tą klasą ziemi/piachu. I póki mam siłę będę ryć tutaj, na glinie klasy 3ciej bo mi to sprawia przyjemność a jak już się nie będę mogła ruszyć to wtedy spacery mam tylko zostaną na hektarze w środku lasu nad rzeczką o ile wreszcie to kupię bo idzie jak krew z nosa - od marca się bujamy!!!
Właścicielka jest na urlopie w Polsce, w ubiegłym tygodniu miało być podpisanie aktu notarialnego a tu nadal zgody od KOWR nie ma i 3ci raz ogłoszenie wisi na e-rolniku bo ciągle jakieś błędy heh

Miłego dnia i tygodnia!
Kontonaogrod 09:45, 27 lip 2026

ajka napisał(a)
Niesamowite masz zbiory, zazdroszczę. U mnie warzywniak jak zwykle nędzny. Bob jadłam raz w życiu rok temu Muszę spróbować jeszcze raz. Tylko mi z mojej rodziny smakował Ale szału nie było.

Musi być świeży. Najlepiej własny. Jak zbierzesz taki nie do konca wykształcony jeszcze to nie dość że jest smaczny ze skórką, to jeszcze na surowo go można jeść. Jest słodki jak groszek zielony. Na grzance pełnoziarinstego chleba muśniętej oliwą i czosnkiem... z gruboziarnistą solą... ech!
Kontonaogrod 09:51, 27 lip 2026

veva 10:58, 27 lip 2026

Ależ masz bogactwo warzyw i owoców Kup sobie jeszcze jakąś kozę dla własnego mleka i będziesz całkowicie samowystarczalna
Kontonaogrod 11:07, 27 lip 2026

Nie, bo nie można jej zostawić bez opieki
Psa zawiozę do Taty, kury są samoobsługowe - automatyczne karmniki, automatycznie otwierane drzwiczki rano i zamykane wieczorem. Jedyne co robimy to na bieżąco zabieramy jajka i uzupełniamy wodę jak są upały, a tak to nie jest wielki problem (sąsiad wpadnie raz dizenie rzucić na nie okiem, sam ma kury)

a taka koza wymagałaby bytności tutaj kogoś, a ja lubię wyjeżdżać, niestety
no i są zwierzętami stadnymi, więc trzebaby mieć 2 a lepiej 3 tak że ten

Chyba że Putin się rozpędzi a nas nie wypuszczą z kraju to pomyślę (wtedy kozy będą pewnie po 10tys./szt.

Znalazłam mieszkanie we Wrocku, ciekawe czy się uda (tym razem) nie bez wad i bez balkonu, ale blisko szkoły i w dobrej cenie...
Judith 12:00, 27 lip 2026

Poka mieszkanie
Kontonaogrod 12:02, 27 lip 2026

tfu tfu

poka jak mi pan agent wróci żeby potwierdzić że aktualne, bo oczywiście toooooona chętnych

nie zapeszam póki co, pokażę niedługo

Dwa mam na oku, będę oglądać w piątek, chyba że oczywiście ktoś już klepnie któreś (nie wiem czy to ściema agentów czy rzeczywiście schodzą jak ciepłe bułeczki...)

Czemu nikt nie sprzedaje bezpośrednio (we Wrocku)??? nie wiem po cholerę płacić komuś (zwykle z obu stron), komuś kto nie dodaje żadnej wartości... a w zasadzie tylko utrudnia (jak dla mnie)
Judith 12:10, 27 lip 2026

Oczywiście, że ściema, żeby podbić zainteresowanie i zminimalizować zakres negocjacji.

Co do pośredników - ja wolę kupić przez pośrednika. Nie dlatego, że mi coś znajdzie, co do tego nie mam złudzeń. Oni nie szukają po prostu. Ale dlatego, że pilnuje formalności i ja się tym nie muszę zajmować.