Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Bogdzia 22:56, 11 paź 2012

Myślę że jak na wiosnę wcześnie się weźmiesz to spokojnie zdążysz. Ja w tym roku zamówiłam w styczniu a dostałam w maju, pewnie dlatego ze zamówiłam w doniczkach to sie nie spieszyli.
agniecha973 23:02, 11 paź 2012

Zmówienie już przygotowane i zapamiętane, tylko kliknąć. Sama jestem ciekawa jak to się skończy.
butterfly 08:47, 12 paź 2012

Aga, u mnie też jeszcze sporo malin - i jak zdąże to ciachnę je jeszcze w tym roku - ryzyk-fizyk

Co do róż - również planowałam zakupić je w doniczkach bo miejsca nie miałam przygotowanego.
Już zimą zaplanowałam jakie chcę i wcześnie wiosną zamawiałam - pamietam, że telefonicznie się konsultowałam i Panią z rosariumu namówiła mnie, żeby jednak kupiła z gołym korzeniem (to było wiosną), i one jeszcze fajnie się ukorzenią. Sadziłam 20 kwietnia. Zaoszczędziłam dzięki temu do przecież doniczkowane droższe.
Nie miałam przygotowanego miejsca - sadziłam w miejscach dla nich przeznaczonych ale nie miałam ściągniętej darni. Do tej pory połowa rośnie jeszcze w tej nieściągniętej trawie...

A czytałaś u Evchen rady AniDS co do sadzenia róż?
Ania właśnie radzi jesienne sadzenie - musisz przemyśleć dokładnie

Aha, u mnie te róże w darni rosną trochę słabiej niż te, które nie muszą konkurować z trawą...
Pszczelarnia 10:05, 12 paź 2012

Witaj Agniecho! Zaglądam za drzewkami owocowymi (co posadziłaś?).
Platany mają u Bodnara koło Strzegomia.

Front robót - duże ogrody tak mają, mniejsze też tak mają ale w innej skali.

Ja wiosną z niczym się nie wyrabiam (bo warzywnik i pszczoły są pracochłonne wiosną), więc jesienią sadzę żywopłoty, róże, drzewa i ścinam maliny.

agniecha973 11:06, 12 paź 2012

Beata, nie byłam u Evchen, ale u Ani na blogu też jest dużo dobrego o sadzeniu jesiennym (w końcu to ta sama autorka ) tam czytałam. Nie będę kupować doniczkowanych, bo szkoda kasy. Ale mój rozsądek podpowiada, żeby w ogóle jeszcze dać spokój z różami, ale serducho mówi co innego i tak walczę w sobie

Pszczółko, nic jeszcze nie posadziłam, bo czekam na drzewka. Myślałam, że przyjadą wczoraj, a tu nie ma. Zamówiłam około 20 drzewek. Niestety nasz sadek zakładany kilka lat temu jest w bardzo słabej kondycji. Pomimo, że malowałam im pnie na biało, popękały i niby żyją i owocują, ale ich żywot wydaje mi się może wkrótce się skończyć, bo rany głębokie. Dlatego taka akcja. Zmienimy miejsce na bardziej osłonięte, bliżej domu, za półokręgiem z choiny. Mam nadzieję, że tu będzie im lepiej. To malowanie u mnie niewiele daje, najlepsze było chyba osłanianie tekturą, ale na to już nie mamy czasu. Wtedy jeszcze było mało na głowie, to mogliśmy się tak bawić.
Milka 15:35, 12 paź 2012

Nie u ciebie, ale u Danusi doczytałam o planach, zatem niech się wszystko wiedzie
agniecha973 16:04, 12 paź 2012

Dzięki Irenko. Drzewka przyjechały.
Milka 16:26, 12 paź 2012

Ojej, czyli jutro sadzenie koniecznie fotki Aga zrób
agniecha973 16:41, 12 paź 2012

Nie obiecuję, a raczej chcę się wykręcić, bo to drzewka owocowe czyli łyse patyki. Po drugie to w mało reprezentacyjnym miejscu będzie sadzone, na "dzikim" terenie
agniecha973 22:21, 12 paź 2012

Przyjechały drzewka w maleńkich paczuszkach

Zaglądamy

Owocowe i ich korzenie. Jakość drzewek bardzo dobra, lepsza niż lokalnie. Ale jak zwykle jest coś do zareklamowania. Nie ma jednego drzewka i 6 krzaczków porzeczek. Czy to ja mam takiego pecha czy to jest w dzisiejszych czasach normalne? Znowu muszę pisać maila i udowadniać, że mam rację. Wrrrr...