Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

viva 00:35, 19 lip 2013

Agnieszko jak duża rośnie u Ciebie montana. Moja już drugi rok nie spełnia moich oczekiwań. Miała rosnąć przy kulkach bukszpanowych ale jest zbyt niska. Nie wiem czy tylko u mnie czy taka jej natura.
agniecha973 00:42, 19 lip 2013

Z tą montaną to jest tak: Część sadzonek pięknie się rozrosła od razu i jestem z nich zadowolona, a część stoi w miejscu i bardzo słabo przyrasta. Te które się rozrosły są dla mnie akurat, mają ok. 30 cm.
agniecha973 00:47, 19 lip 2013

Bogdzia napisał(a)

Pokrzywami żywia sie ich gąsienice a same motyle nektarem kwiatów i trzeba dla nich miec budleje , jeżówki , rudbekie szałwie, pysznogłówki to przyleca.Częsc tych roślin już masz, jak bedzie ich duzo i w dużym skupieniu to i ślepy motyle zobaczy tyle ich bedzie. Pozdrówka.

Twoja wiedza jak zwykle cenna. Wiesz, że dziś już innym okiem patrzyłam na ogród i widziałam oczywiście dużo motyli
agniecha973 00:50, 19 lip 2013

Dasia napisał(a)
Zaraziłam się jeżówkami. Wczoraj w ogrodniczym kupiłam pięć, a że trochę się pomieszały im oznakowania, to nie wiem do końca ile mam rózówych ile białych. Nie wiem czy teraz jeszcze zakwitną po przesadzaniu, pewnie dopiero za rok zobaczę i jak będzie trzeba poprzesadzam. Za to dzięki temu niedociągnięciu utargowałam je z 9,50 na 7 zł

Gdyby Magnolia tu zajrzała, to mam prośbę o luknięcie do mnie w sprawie identyfikacji trawki

Dasia, gdzieś przeczytałam jak Magnolia napisała do kogoś, że jak się zacznie z jeżówkami, to później jak nałóg. Ja akurat uwielbiam kwiatki typu stokrotka, więc mnie już dopadło. One na dodatek tak długo kwitną. Same zalety. Twoje powinny zakwitnąć bez problemu. Ja w tamtym roku we wrześniu kupiłam i zobaczyłam jeszcze po jednym kwiatku. Cena bardzo dobra. Odmiany znasz?
viva 00:51, 19 lip 2013

agniecha973 napisał(a)
Z tą montaną to jest tak: Część sadzonek pięknie się rozrosła od razu i jestem z nich zadowolona, a część stoi w miejscu i bardzo słabo przyrasta. Te które się rozrosły są dla mnie akurat, mają ok. 30 cm.

To moja z tych co stoją w miejscu ma może 15 cm
agniecha973 00:51, 19 lip 2013

Marzena2007 napisał(a)

Dokładnie tak ! U mnie do budlei lecą jak do narkotyków....

Muszę poobserwować te budleje, bo kilka mi się podoba, zwłaszcza takie bardzo ciemne, ale podobno brzydko przekwitają. Do mojego ogrodu by pasowały.
agniecha973 00:53, 19 lip 2013

viva napisał(a)

To moja z tych co stoją w miejscu ma może 15 cm

Tak wyglądają te ładne. O co chodzi tym pozostałym??? Sadzonki miałam z różnych źródeł, a później robiłam jeszcze z tych ładnych kęp. Kępy pomimo pobrania sadzonek dalej przyrastają, a nowe stoją w miejscu.

agniecha973 01:06, 19 lip 2013

U nas już deszczu trzeba. Od powrotu z wakacji, a to było 5 lipca, nie padało, coś tylko pokropiło. Ziemia się powoli zaskorupia, a tam gdzie zruszona, sypie się i kurzy. Wiem, że niektórzy narzekają, że mają za dużo. U nas też na początku lipca było za dużo. Aga od grabi kiedyś mądrze napisała, że ta natura to nie ma za grosz wyczucia.
ewalm 01:12, 19 lip 2013

U nas też gorąco i sucho, trawnik zanikł, zaczęłam troszkę podlewać w ramach fitnessu wieczornego. Będę miała bardziej wyrobione prawe ramię od konewki
Po co ja to robię? naprawdę nie wiem.
paniprzyroda 01:24, 19 lip 2013

Piekne jeżówki. Motyle lubią również kwitnace oregano. Tylko migotają skrzydełkami.