Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

EwaG 19:17, 19 lip 2013

paniprzyroda napisał(a)
Piekne jeżówki. Motyle lubią również kwitnace oregano. Tylko migotają skrzydełkami.

Oregano czyli lebiodka. Ja nie mam jeżówki (i co gorsza nie zamierzam mieć - już miałam i na słabej glebie to jednak nie jest to) , ale mam lebiodkę podróżującą po ogródku. Jak kwitnie, to się nie można napatrzyć na to co się dzieje na jej kwiatach. Wyżerka straszna.
Dasia 22:50, 19 lip 2013

agniecha973 napisał(a)

Dasia, gdzieś przeczytałam jak Magnolia napisała do kogoś, że jak się zacznie z jeżówkami, to później jak nałóg. Ja akurat uwielbiam kwiatki typu stokrotka, więc mnie już dopadło. One na dodatek tak długo kwitną. Same zalety. Twoje powinny zakwitnąć bez problemu. Ja w tamtym roku we wrześniu kupiłam i zobaczyłam jeszcze po jednym kwiatku. Cena bardzo dobra. Odmiany znasz?

Moje jeżówki już posadzone. Na jednej doniczce był napis alba, na innych tylko jeżówka (po łacinie), ale zaplątała się tabliczka z napisem magnum, więc powinna być różowa. Poczekamy zobaczymy

Brico u mnie nie ma, nie będzie kusić
Z budleją nie pomogę, u mnie za zimno, mama kiedyś próbowała hodować - jedna budleja wytrzymała jedną zimę, druga dwie i już ich nie ma.
Madzenka 09:54, 20 lip 2013

Dobrze, źe u mnie nie ma Brico
malkul 22:16, 20 lip 2013

Aga czytała cię tu: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3139-spotkanie-w-ogrodzie-u-stop-klasztoru?page=16 i się umialam jak to zdecydowana kobietka z ciebie, hihihihihihi
ewalm 19:21, 21 lip 2013

A czemu Ty u mnie w funkiach szurasz po nocy zamiast spać, hm?
I to o takiej porze. To już nawet ja śpię.
Olasta 20:32, 21 lip 2013

Przyszłam się przywitać, cześć!
I naszło mnie pytanie, dlaczego ja nie mam jeżówek?
Motyli też mam mało za to pszczół zatrzęsienie, to pewnie przez kończyne na trawniku.
agniecha973 11:27, 22 lip 2013

EwaG, i tak łatwo się poddajesz i nie będziesz miała jeżówek?! A to oregano/lebiodka to tak się sieje samo? Miałam kiedyś żółte kilka lat, ale trawą zarosło i przepadło, ale nigdzie się nie siało. Teraz w zielniku mam zielone. Ono będzie zimować?

Dasia, to jeszcze wczesna pora na jeżówki, na pewno pokażą kwiatki w tym roku, jeszcze je wszyscy pooglądamy. A do Brico dziś zajechałam, ale budlei nie kupiłam, nie umiem się na nią zdecydować. Poczytałam u nas na ogrodowisku różne ma opinie, piszą, że nieporządna z niej roślina.

Marzena, to brico to mnie strasznie kusi. Dziś nie wytrzymałam i zrobiłam zakupy. Tylko ja najczęściej robię tak. Jadę, oglądam nowy towar, zapamiętuję nazwy odmian, wracam do domu, czytam w internecie o roślinach, chodzę po ogrodzie i myślę gdzie co by pasowało, wracam do brico i robię zakupy.

Makul, ładnie to tak się naśmiewać z koleżanki

Ewalm, spać nie mogłam, to przyszłam Ci trochę poszurać. Chciałam się wkręcić na imprezę tarasową, bo czytałam, że do późna siedzicie, ale już pogaszone było A co, obudziłam szuraniem?

Olasta, witaj. Dawno Cię nie widziano. No nie wiem jak tak może być, że Ty jeżówek jeszcze nie masz! No wiesz...
Dasia 14:07, 22 lip 2013

Chyba będą kwitły te jeżówki, o ile sadzenia nie odchorują, natomiast pan w ogrodniczym mnie przekonywał, że one już przekwitły Mają wiele młodych listków, były w dużych doniczkach, więc liczę, że za rok będzie ich już sporo kwitło.
agniecha973 14:14, 22 lip 2013

To pan się zna
Dasia 14:46, 22 lip 2013

To był jakiś młody chłopak, mam nadzieję, że właściciel sklepu zna się lepiej, ale nie było go przy rozmowie.