Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

gusiarz 13:50, 12 kwi 2014

Pomidorki rosną, tyle że liście jakieś mało zielone... A czym później nawozić?
agniecha973 15:02, 12 kwi 2014

Jak jest im chłodno, to będą lekko fioletowe, ale to nic, są zahartowane.
My mamy przekopaną ziemię z obornikiem i to najczęściej wystarcza, w tym roku z kurzym nawozem zamiast obornika. Jak tego nie było, nawoziliśmy pogłównie, czyli jak już widać zawiązki na pierwszym gronie (wystarczą drobne kuleczki jak odpadną pierwsze kwiatki) to szliśmy tam, gdzie na łące pasły się krowy, przynosiliśmy kilka placków, rozrabialiśmy z wodą i tym podlewaliśmy. ALe to nieźle daje
gusiarz 16:54, 12 kwi 2014

Kurdibla... gdzie ja krowę uświadczę
malkul 19:55, 12 kwi 2014

jezu nie wiedziałam o tym nawożeniu pomidorów, czyli jak pjierwsze grono to czym wtedy ? kupa jakaś?
agniecha973 20:37, 12 kwi 2014

Dziewczyny, jak macie dobrze przygotowaną glebę, na przykład z kompostem, to nic nie trzeba. Ja już dwa ostatnie lata nie nawożę pogłównie (nie zdążamy albo już sił brak) i nie widzę różnicy w plonach (a może własnie widzę, bo jednego roku za szybko nawieźliśmy i mieliśmy krzaczory, które nie chciały owocować). Ale zawsze coś na jesień, lub jak się nie wyrobimy to na wiosnę, przekopujemy obornik lub inne dostępne dobro. Dwa lata temu tak się złożyło, że nie było nic, więc każdemu krzakowi przy sadzeniu wrzuciłam dużą garść kompostu i też były dobre plony. Wtedy miałam takiego wielkiego pomidora, że ważył chyba 80 dag, ale to taka odmiana była. U was dodatkowym atutem jest to, że macie szklarnie pierwszy rok, więc wasza gleba już dzięki temu dobrze rokuje, bo jest świeża, niezmęczona. Będzie dobrze. Pomidory to wg mnie wdzięczne rośliny. Najważniejsze jest obrywanie wilków i tego się musicie nauczyć, bo to trzeba non stop, tak najrzadziej raz na tydzień. Nie można puścić krzaków wolno, tylko pilnować jednego lub dwóch pędów.
gusiarz 20:41, 12 kwi 2014

No w tym sęk, że kupa! Ale nie byle jaka kupa... Gosia nawozem pod pomidory sypiemy przy każdym nowym gronie, które się utworzy.
Monty Don z Gardener's World mówił o świetnym nawozie do pomidorów i innych kwitnących roślin (kwiatów). Nawóz musi mieć dużo fosforu... robimy go z kupnego nawozu do pomidorów plus gnojówka z pokrzyw lub żywokostu. Ponieważ nie mam pojęcia jak wygląda żywokost... będę jak i w ub. roku robić nawóz z pokrzyw i dokoptuję do tego nawóz do pommodoro.
agniecha973 20:51, 12 kwi 2014

Teraz można kupić granulaty, więc nie trza kupy szukać
Aga, zapodaj linka do tego odcinka, chętnie obejrzę, bo że pod każde grono to nie wiedziałam. Ja się z działkowca uczyłam
Madzenka 22:22, 12 kwi 2014

Dzisiaj na giełdzie było pełno poidorkow, tylko ja szklarni nie mam.... Kupiłam paprykę... I co z nia teraz zrobić? Będę trzy ać w ogrodzie zimowym na Swięta
Aga co to znaczy że pomidorom trzeba wilki urywać?
agniecha973 00:12, 13 kwi 2014

A jakie pomidory kupiłaś? Jak koktajlowe to nie trzeba. A jak wielkoowocowe to tak jak pan tu pokazuje w minucie 5:37 https://www.youtube.com/watch?v=xa1YZR8usgQ Ale to dopiero jak zaczną rosnąć i rosnąć...

Papryka - dużo światła i ciepło. Włóż do łądnej doniczki i nie będą tak mocno przeszkadzać.
paniprzyroda 07:37, 13 kwi 2014

Poczytałam o pomidorkach, dobre rady dla początkujących. Może jednak wtrącę swoje trzy grosze. Pomidory sadzimy u siebie po to, by nie szpikować ich chemią, bo takie to można kupić zawsze. Więc tych granulatów i specjalistycznych do pomidorów radziłabym jak najmniej. Agnieszka dobrze napisałaś, jeśli są sadzone w nowej ziemi, to dadzą radę z samym kompostem tylko. Może będą mniej wypasione, ale na pewno zdrowsze. Jest sposób na wymianę ziemi pod foliami, w których pomidory już rosły i wyczerpały składniki pokarmowe: kopiemy dość duże dołki, wkładamy duże donice lub worki foliowe, wypełniamy świeżą ziemią i sadzimy pomidorki. Sprawdziłam, działa. W workach trzeba zrobić oczywiście dziurki. Może komuś się przyda taki sposób