Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Makao 13:06, 10 lut 2025

Super pomysł

Pati zdjęcia chyba się nie wgrały
Patrycja_KG_Lu 13:33, 10 lut 2025

Makao napisał(a)
Super pomysł

Pati zdjęcia chyba się nie wgrały

Pomysł Pestki wreszcie doczekał się realizacji kiedy to z utęsknieniem czeka się na rozpoczęcie nowego sezonu, a jeszcze nie można działać i ma się trochę wolnego czasu. Zależało mi, aby na pierwszej stronie znalazły się najważniejsze informacje dlatego od razu sobie zarezerwowałam miejsce. Do wieczora pewnie wgram wszystko.
Patrycja_KG_Lu 13:47, 10 lut 2025

[ODMIANA]: Super Nova

[KOLOR]: żółte
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy
[TYP]: pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio wczesne
[WYSOKOŚĆ]: wysoki (ok. 180 cm)
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: USA
[CIEKAWOSTKI]: Twórcą odmiany jest Joe Rarus.
[MOJA OPINIA]: Do tej pory testowaliśmy niewielką ilość żółtych pomidorów, lecz tego uprawiamy od trzech sezonów non stop, bo bardzo nam smakuje. To typowy befsztyk, czyli bardzo mięsista odmiana, słodka.
Makao 13:55, 10 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Zależało mi, aby na pierwszej stronie znalazły się najważniejsze informacje dlatego od razu sobie zarezerwowałam miejsce. Do wieczora pewnie wgram wszystko.

Aaaaa takie buty
Makao 19:55, 10 lut 2025

Pati czyli Ty używasz zwykłych lamp domowych a nie specjalnych dedykowanych do uprawy roślin?

Ps. Musiałam zrobić zrzut ekranu jak mają wyglądać opisy odmian
Patrycja_KG_Lu 20:14, 10 lut 2025

Makao napisał(a)
Pati czyli Ty używasz zwykłych lamp domowych a nie specjalnych dedykowanych do uprawy roślin?

Ps. Musiałam zrobić zrzut ekranu jak mają wyglądać opisy odmian

Zaraz poprawię tamten post by można było łatwo użyć funkcji cytuj by sobie skopiować łatwo tekst od razu do okienka z pisaniem posta. Potem można będzie tylko usunąć przód [quotee] i końcówkę [/quuote], a wtedy zostanie szablon.

Używam zwykłych, domowych, a właściwie tzw. garażowych. Dla moich domowych upraw nieprofesjonalnych takie wystarczą. Na obecnym etapie nie widzę potrzeby inwestowania w te profesjonalne. Długo mi zajęło szukanie informacji o lampach używanych przez innych ogrodników. Przeczytałam olbrzymie ilości komentarzy na grupie na FB "Mam szklarnię" dotyczące tego tematu. Wniosek był jeden - na moje potrzeby wsparcia pomidorów w marcu/kwietniu dadzą radę takie takie lampy do 50 zł za 4 szt. Wielu osobom się takie zwykłe sprawdziły.
Makao 20:32, 10 lut 2025

To mnie zaskoczyłaś że taka zwykła żarówka wystarczy jako doświetlenie. Na prawdę zszokowałaś. Ja zawsze myślałam że musi być takie właśnie specjalne do stymulowania wzrostu i prawidłowego rozwoju
olciamanolcia 21:16, 10 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zapasy na zimę to najczęściej pomidorowe pasaty. Dzięki udogodnieniu w postaci wyciskarki wolnoobrotowej idzie mi bardzo szybko. Skórki i ziarka od razu są oddzielone.

Królowa Pomidorowa
Nasza ogrodowiskowa Bona

Super Pati
Patrycja_KG_Lu 22:26, 10 lut 2025

Makao napisał(a)
To mnie zaskoczyłaś że taka zwykła żarówka wystarczy jako doświetlenie. Na prawdę zszokowałaś. Ja zawsze myślałam że musi być takie właśnie specjalne do stymulowania wzrostu i prawidłowego rozwoju

Z tych informacji co znalazłam to dla upraw amatorskich musi być każda długość fali w świetle jeśli chcemy mieć zdrową rozsadę. Różnice w świetle wprowadza się w uprawach specjalistycznych i wtedy dostosowuje pod dany gatunek, a czasem nawet daną odmianę.

Lampy dobiera się przede wszystkim ze względu na to:
a) czy to my być jedyne źródło światła (np. w zamkniętym growboxie, piwnicy, pokoju z północnej strony)
b) czy to ma być tylko wsparcie w pochmurne dni z mniejszą ilością słońca, jako dodatek np. do parapetu od wschodu/zachodu
- czy potrzebne jest tylko na etap produkcji rozsady czy dłużej (kolejne fazy jak kwitnienie, owocowanie)
- ile m2 ma oświetlać

Na tym filmiku masz to nawet fajnie wyjaśnione.
Makao 05:35, 11 lut 2025

Super info, człowiek się uczy i myśli że wszystko wie a tu takie jaja