Pomysł Pestki wreszcie doczekał się realizacji kiedy to z utęsknieniem czeka się na rozpoczęcie nowego sezonu, a jeszcze nie można działać i ma się trochę wolnego czasu. Zależało mi, aby na pierwszej stronie znalazły się najważniejsze informacje dlatego od razu sobie zarezerwowałam miejsce. Do wieczora pewnie wgram wszystko.
[ODMIANA]: Super Nova
[KOLOR]: żółte
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy
[TYP]: pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio wczesne
[WYSOKOŚĆ]: wysoki (ok. 180 cm)
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: USA
[CIEKAWOSTKI]: Twórcą odmiany jest Joe Rarus.
[MOJA OPINIA]: Do tej pory testowaliśmy niewielką ilość żółtych pomidorów, lecz tego uprawiamy od trzech sezonów non stop, bo bardzo nam smakuje. To typowy befsztyk, czyli bardzo mięsista odmiana, słodka.
Zaraz poprawię tamten post by można było łatwo użyć funkcji cytuj by sobie skopiować łatwo tekst od razu do okienka z pisaniem posta. Potem można będzie tylko usunąć przód [quotee] i końcówkę [/quuote], a wtedy zostanie szablon.
Używam zwykłych, domowych, a właściwie tzw. garażowych. Dla moich domowych upraw nieprofesjonalnych takie wystarczą. Na obecnym etapie nie widzę potrzeby inwestowania w te profesjonalne. Długo mi zajęło szukanie informacji o lampach używanych przez innych ogrodników. Przeczytałam olbrzymie ilości komentarzy na grupie na FB "Mam szklarnię" dotyczące tego tematu. Wniosek był jeden - na moje potrzeby wsparcia pomidorów w marcu/kwietniu dadzą radę takie takie lampy do 50 zł za 4 szt. Wielu osobom się takie zwykłe sprawdziły.
To mnie zaskoczyłaś że taka zwykła żarówka wystarczy jako doświetlenie. Na prawdę zszokowałaś. Ja zawsze myślałam że musi być takie właśnie specjalne do stymulowania wzrostu i prawidłowego rozwoju
Z tych informacji co znalazłam to dla upraw amatorskich musi być każda długość fali w świetle jeśli chcemy mieć zdrową rozsadę. Różnice w świetle wprowadza się w uprawach specjalistycznych i wtedy dostosowuje pod dany gatunek, a czasem nawet daną odmianę.
Lampy dobiera się przede wszystkim ze względu na to:
a) czy to my być jedyne źródło światła (np. w zamkniętym growboxie, piwnicy, pokoju z północnej strony)
b) czy to ma być tylko wsparcie w pochmurne dni z mniejszą ilością słońca, jako dodatek np. do parapetu od wschodu/zachodu
- czy potrzebne jest tylko na etap produkcji rozsady czy dłużej (kolejne fazy jak kwitnienie, owocowanie)
- ile m2 ma oświetlać