Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Rojodziejowa 12:57, 23 lut 2025

Ponieważ ja zapewne miałam wirusa. Podejrzenia co do rodzaju mam, ale nie jestem na 100% pewna, więc poszperałam trochę o środkach i to Pati mi podsunęła konto na insta, które pomogło mi dotrzeć do informacji.

Dodaję więc jedno angielskojęzyczne źródło znalezione u Karointhegarden na instagramie:
https://www.researchgate.net/figure/of-disinfectants-and-their-application-rates-used-to-evaluate-their-efficacy-as_tbl1_282428488

Chat GPT pomógł mi wyciągnąć z tego to, co najważniejsze:

Dodatkowe wyjaśnienia:
Nonfat dry milk (odtłuszczone mleko w proszku) jest stosowane jako środek dezynfekujący przez rozpuszczenie go w wodzie w stężeniu 20% (200 g/L). Po przygotowaniu roztworu, narzędzia lub powierzchnie mające kontakt z wirusami są zanurzane lub przemywane tą mieszanką przez krótki czas (zwykle 30–60 sekund). Białka obecne w mleku w proszku mogą wiązać cząsteczki wirusów, unieszkodliwiając je i zapobiegając dalszej infekcji. Po użyciu, powierzchnie należy spłukać wodą.
Patrycja_KG_Lu 14:05, 23 lut 2025

Dziękuję Asiu, że uzupełniłaś Ja znalazłam tylko o 0,5 % roztworze Virkon S przy przemywaniu miejsca szczepienia pomidora, ale ono delikatniejsze. Ziarenko więcej zniesie czyli to co Ty znalazłaś = 2% roztwór. Ten ich Clorox Regular Bleach w składzie ma jako główny składnik podchloryn sodu, czyli jak u nas w Domestosie lub wybielaczu ACE.
Rojodziejowa 14:53, 23 lut 2025

Tak. To nasz Domestos
Patrycja_KG_Lu 09:20, 25 lut 2025

Pomidory długowieczne – bo kto powiedział, że warzywa nie mogą się starzeć z wdziękiem? - część pierwsza
Kiedy myślimy o pomidorach, zwykle wyobrażamy sobie soczyste, czerwone owoce, które wylądowały na naszej kanapce lub w sałatce. Ale co, jeśli powiem Wam, że istnieją pomidory, które nie tylko przetrwają zimę, ale nawet będą się trzymały lepiej niż niektórzy z nas na sylwestrowej imprezie? Tak, dobrze czytacie! Poznajcie „pomidory długowieczne”.

Co to takiego?
Pomidory długowieczne to takie, które mają magiczną zdolność do przetrwania dłużej niż przeciętna sałatka wielowarzywna po świętach. Wyróżniają się jędrnym miąższem i grubą skórką, które sprawiają, że są idealnymi kandydatami do przechowywania. Zamiast leżeć na talerzu i czekać na swoją chwilę chwały, te pomidory po prostu wiszą... dosłownie! Inne nazwy dla nich to „pomidory zimowe”, „pomidory do przechowywania” czy „pomidory piennolo”.

Dwuminutowy filmik na YT ukazujący zbiór i sposób wiązania pomidorów "Piennolo del Vesuvio DOP"

Włoskie klasyki – pomidory Piennolo
Zacznijmy od Włoch, gdzie pomidory Piennolo, wieszają się niczym artystyczne instalacje w lokalnych kuchniach. W dialekcie neapolitańskim „piennolo” oznacza „wiszący”, co idealnie pasuje do ich stylu życia wiszącej kiści. Wśród pięciu chronionych odmian DOP („Denominazione d 'Origine Protetta” = „Chroniona Nazwa Pochodzenia”) znajdziemy takie smakołyki jak „Fiaschella”, „Lampadina”, „Patanara”, „Principe Borghese” czy „Re Umberto”.

DOP/PDO to termin używany w UE od 1992 r. Jego celem jest zachowanie pochodzenia produktów spożywczych. Produkty muszą być produkowane, przetwarzane i rozwijane na określonym obszarze geograficznym przez lokalnych producentów o uznanej wiedzy i składnikach z danego regionu. Tak samo jest z tymi pięcioma odmianami pomidorów, jak na przykład z parmezanem i szampanem. Nie wszystkie wina musujące można nazwać szampanem, tylko wina musujące z francuskiego okręgu Szampanii można nazwać szampanem.

Te pięć odmian zostało zatwierdzonych w 2009 roku. W prowincji Kampania, ze stolicą Neapolem, jest w sumie 18 gmin, w których pomidory muszą być uprawiane i pakowane, aby móc używać oznaczenia DOP / PDO. Zasady tego etykietowania są bardzo rygorystyczne. Na przykład waga każdego pomidora użytego w piennolo może wynosić maksymalnie 25 gramów. Owoce muszą być czerwone o zwartej konsystencji. Zawartość cukru musi wynosić co najmniej 6,5 stopnia Brixa. Całe piennolo musi ważyć od 1 do 5 kg, gdy jest gotowe po przechowywaniu przez określony czas.

Oprócz tych pięciu odmian istnieje również kilka innych włoskich pomidorów piennolo. Na przykład „Piennolo de Vesuvio Casas Barones”, „Spugnillo dei Monti Lattari” i „Napoletana Galatino”. Wspólne dla większości odmian jest to, że są czerwone, podłużno-owalne z zaostrzonym końcem, rozmiar może się nieznacznie różnić w zależności od odmiany. Wyjątkiem od czerwonego koloru owoców jest fantastycznie piękny "Vesuviano Giallo" o złocistożółtych owocach. Pomidory pienno pozostają świeże przez długi czas dzięki grubej skórce, wysokiej zawartości cukru i soli mineralnych, a także niskiej zawartości wody i bardzo jędrnemu miąższowi owoców. Inną wspólną cechą tych odmian jest to, że wszystkie mają nieokreślony wzrost.

Jednak niektóre włoskie odmiany są niskie. "Grappoli d'Invierno" jest półokreślony i rośnie do około 1 m wysokości. Owoce są owalne i nie mają spiczastego końca. Nazwa oznacza po włosku „zimowe pęczki”. Również "Fiaschetto" ma tylko 1 metr wysokości, również ma czerwone, bardziej owalne owoce z małym czubkiem. Te dwie odmiany są łatwe w uprawie, ponieważ nie potrzebują tak dużego wsparcia pod względem wysokości. Jednak zajmują dość dużo miejsca pod względem szerokości. Wsparcie w postaci klatek pomidorowych może być odpowiednie.

Inną włoską odmianą jest klasyczny "Pomodoro Ponderosa". W przeciwieństwie do pomidorów pienno o czerwonym kolorze, owalnym kształcie i spiczastym końcu, Ponderosa jest okrągła i złocisto-żółto-pomarańczowa, wielkości piłeczki pingpongowej. Odmiana ta ma zdecydowanie najlepszą zdolność przechowywania, do 12 miesięcy. Jednak smak jest dość mdły do bezpośredniego spożycia i najlepiej nadaje się do gotowania.

W kolejnej części będzie o tych hiszpańskich.
ryska 20:20, 27 lut 2025

Świetny wątek napakowany rzeczową wiedzą.
Mogę podzielić się przytoczonym już zresztą przez Asię sposobem na pomidora Tiny Tim.
Wysiewam go tradycyjnie, pod koniec marca ale też każdej jesieni zabieram na całą zimę do domu na parapet.
Albo całą roślinę, albo sadzonkę którą ukorzeniam.
Kwitnie, owocuje, dojrzewa.

[ODMIANA]: Tiny Tim
[ZDJĘCIE]:

[KOLOR]: czerwone
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe
[WIELKOŚĆ OWOCU]: koktajlowy
[TYP]: grunt/pod osłony/donica
[TERMIN OWOCOWANIA]: bardzo wczesne/wczesne
[WYSOKOŚĆ]:20-50cm w zależności od warunków
[TYP WZROSTU]: samokończące/do ogławiania
[POCHODZENIE]: USA
[CIEKAWOSTKI]:wprowadzona w 1945r.
[MOJA OPINIA]obrze znosi zimę na południowym parapecie, dobry do donic do góry nogami, słodki, soczysty, mimo delikatnej skórki nie pęka.
Rojodziejowa 20:24, 27 lut 2025

Jaką dużą doniczkę mu dajesz?
ryska 20:39, 27 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Jaką dużą doniczkę mu dajesz?

Litrowe lub większe. W zależności czym dysponuję.
Patrycja_KG_Lu 10:10, 02 mar 2025

Pomidory długowieczne – bo kto powiedział, że warzywa nie mogą się starzeć z wdziękiem? - część druga

Katalonia, z przepiękną Barceloną na czołowej pozycji, to prawdziwy raj dla miłośników pomidorów. Warto wiedzieć, że na Balearach, w tym na Majorce, również istnieje bogata tradycja uprawy pomidorów. Tam nawet pomidory mają swoje święta i są ważną częścią kultury kulinarnej. Na południu Hiszpanii słońce świeci przez większą część roku, co sprzyja uprawie pomidorów, podczas gdy w północnych regionach, które mogą być nieco chłodniejsze, pomidory mają swoje zaskakujące metody przechowywania. Wyobraźcie sobie: pomidory wieszane jak dekoracje choinkowe. W języku hiszpańskim termin ten brzmi „Tomates de colgar”, „colgar” oznacza po hiszpańsku „powiesić”. W języku katalońskim, używanym w regionie Katalonii/Barcelony, odmiany te nazywane są „Tomàquets de penjar”. Na Majorce nazwa brzmi „Tomate de rammallet" / "Tomàtiga de ramallet", co w przybliżeniu oznacza "gałązka pomidora".

Różnorodność odmian pomidorów w Katalonii jest imponująca. Na przykład, „Bombeta” z Franqueses del Vallès jest podobna do włoskich pomidorów piennolo, ale z bardziej chaotycznym układem na gałązce – wygląda jakby pomidory postanowiły zrobić mały taniec na gałązce. Istnieją również odmiany o większych owocach z okrągłymi i spłaszczonymi pomidorami, takie jak "Mas Calceran", "St Jaume de Sesoliveres" z St. Jaume de Sesoliveres, Anoia, Catalonia i "Mala Cara" z Torà w Katalonii. "Mala Cara" w przybliżeniu oznacza "Zła twarz" po hiszpańsku. Nazwa pochodzi od faktu, że owoce są różowo-błyszczące, ale mają także blady rumieniec.

Występują także inne kształty i rozmiary. „Pequeño del Ramallet” z Can Bosc del Baró, Foixà, Baix Empordà w Katalonii ma bardzo małe owoce z małym, spiczastym końcem. Owoce „Can Bogunyà” z Castellar del Vallès, „Largo de Gironella” z Gironella i „Montgrì” z Can Bosc del Baró, Foixà i Baix Empordà mają większe owoce. „Mallorquìn” z Solsony przypomina włoskie piennolo, ale ma bardziej pulchne owoce. Te pomidory to prawdziwi mistrzowie przechowywania – każdy z nich jest zszywany w długim rzędzie, co wygląda jak pomidorowy łańcuch choinkowy. Mimo że są nieco większe, to świetnie trzymają się swoich gałązek.

Na Balearach i Majorce najpopularniejszym typem wydaje się być tak zwany „Ramallet”, „Tomate Ramallet” lub „Rama de Mallorca”. Tutaj pomidory długowieczne nazywane są również „tomàtiga d'enfilar”. „Enfilar” oznacza „ustawić w szeregu”. Nazwa pochodzi od techniki stosowanej tutaj do jak najlepszego przechowywania pomidorów. Każdy pomidor jest zszywany w gruby sznurek, w długim rzędzie. Chociaż te pomidory są nieco większe, owoce są mocno przytwierdzone do łodygi i dobrze trzymają się sznurka. Istnieją również inne lokalne odmiany o mniejszych owocach, niektóre z ostrym końcem.

Odmiana z największymi owocami nazywa się „Espalda Verde”, co po hiszpańsku oznacza „Zielona Szyja”. Odmiana nie jest sama w sobie „Longkeeper Tomato”, ale biorąc pod uwagę jej długi okres przydatności do spożycia, należy o niej wspomnieć. Owoce to lekko żebrowane, małe pomidory mięsiste o wadze do 200 gramów. Czerwone owoce z czerwonym miąższem i zieloną szyjką. Można przechowywać leżące na tackach lub w ten sposób do 3-4 miesięcy. Grubościenne owoce o tradycyjnym pomidorowym smaku, niezbyt słodkie. Pochodzi z Sadurní Playà, Manresa w Hiszpanii.

Hiszpańskie odmiany pomidorów długowiecznych są wynikiem kilku pokoleń uprawy, w której dziedziczono nasiona i wiedzę. Każdego roku wybierano owoce o najlepszym smaku i najlepszych właściwościach przechowywania, a nasiona były zachowywane. Powodem, dla którego te pomidory różnią się od „zwykłych” pomidorów pod względem trwałości, jest to, że są one zazwyczaj małe, mają grubą skórkę i miąższ z niewielką ilością soku. Zawierają również naturalną mutację zwaną alcobaca. Mutacja ta powoduje, że te odmiany dojrzewają bardzo wolno, częściowo dlatego, że zawierają mniejsze ilości etylenu.

Inne odmiany
Oprócz odmian włoskich i hiszpańskich istnieje wiele innych odmian, między innymi z USA, Rosji i innych krajów. Wszystkie te odmiany są bardzo jędrne w miąższu, grube ścianki z grubą skórką. Owoce są nieco większe, a kształt jest często okrągły do ​​spłaszczonego. Smak jest zwykle mniej słodki niż w odmianach hiszpańskich i włoskich. Przykładami zielonych odmian są „szwedzka” odmiana „Peter the Durable”, „Green Winter” i „True Love / Vernaya Ljubov”. „True Love” jednak łamie normę i jest zamiast okrągła – pięknie sercowata.

Spośród odmian złoto-żółto-pomarańczowych jest wiele różnych do wyboru. Być może niektóre są tą samą odmianą, która na przestrzeni lat otrzymała różne nazwy, gdy odmiana się rozpowszechniła. Przykładami są „Christmassy”, „Longkeeper”, „Pink Grapefruit”, „Reverend Morrows Longkeeper” i „Yellow Out Red In”.

Istnieją również odmiany o bardzo małych owocach. „Date Fruit Yellow” to małe, dość cienkie pomidorki koktajlowe w dużych kiściach. Grona można wieszać w całości do przechowywania. Owoce są bardzo trwałe, lekko zasychają podczas przechowywania, trochę przypominając winogrona suszące się na rodzynki. Inną odmianą jest "Serendipity", która również otrzymuje żółte pomidorki koktajlowe. Te owoce są bardzo twarde i grubościenne.

Jak je przechowywać?
A teraz pytanie, które spędza sen z powiek każdemu pomidorowo zakręconemu ogrodnikowi: jak przechować te długowieczne skarby? Wieszanie ich w chłodnym, ciemnym miejscu to klucz do sukcesu. Możesz je nawet zszyć w długi sznurek, niczym pomidorowy wieniec na święta (https://youtube.com/shorts/ZNhKhlPTEFE?si=Dfnkn9p7iFRKaUUr)! W ten sposób będą upiększać Twoje wnętrze i dostarczać zdrowych smakołyków przez długie miesiące.

Podsumowanie
Pomidory długowieczne to prawdziwi bohaterowie ogrodnictwa. Nie tylko przetrwają zimowe miesiące, ale także dodadzą smaku i koloru do Twojej kuchni. Więc gdy następnym razem spojrzysz na pomidora, pamiętaj, że niektóre z nich mają w sobie gen długowieczności i starzeją się z prawdziwą gracją!
Makao 10:43, 02 mar 2025

Patrycja a czy któreś z tych pomidorów dostępne są i możliwe do uprawy w Polsce?
Patrycja_KG_Lu 17:42, 02 mar 2025

Makao napisał(a)
Patrycja a czy któreś z tych pomidorów dostępne są i możliwe do uprawy w Polsce?

Jeśli chodzi o nasiona to możesz sprawdzić np. włoską firmę Bavicchi albo szukać danej odmiany na stronie internetowej sklepu specjalizującego się w nasionach pomidorów. Widziałam też ogłoszenia kolekcjonerskie na OLX i Allegro z odmianą Piennolo del Vesuvio i Piennolo giallo del Vesuvio. Zazwyczaj widuję właśnie odmiany włoskie.

Twoje zwykłe ile wytrwały? U mnie dały radę do końca stycznia się przechować - zwłaszcza odmiana Citrina, bo właśnie ona miała dość grubą skórkę. W tym roku w planach mam wysiać Christmas Grapes, którego 2 nasionka dostałam od Agapant, czyli odmianę która według opisów w necie ma ładnie wytrwać do świąt grudniowych. Ciekawe ile dłużej ponad ten termin wytrzyma.

Jeśli dobrze pamiętam to Ty wolisz bardziej na bieżąco zjadać niż robić przetwory. Mnie zimą dość mocno ratują passaty i przeciery, które robię. Od kiedy mamy własne pomidory to zimą nie kupujemy takich sklepowych, bo już nam nie smakują. Robimy sobie przerwę na styczeń-lipiec (z wyjątkami kilku pomidorów do burgerów z grilla). Przejrzałam trochę filmików na YT o tych pomidorkach długowiecznych to oni zazwyczaj je np. przekrojone podsmażają do jakiś makaronów, podania na pizzy itp. To podsmażanie im zmiękcza skórkę.