Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Makao 10:31, 16 lut 2025

Tak, Philovita jest pyszna. Słodka jak cukierki. Warta kupienia ale minusem jest to F1.
Też szukam odpowiednika bez F1. Kiedyś miałam coś takiego. Przez kilka lat kupowałam jako Sugar Baby. Rok temu znowu kupiłam te nasionka ale okazało się że zupełnie co innego wyrosło. Sprawdziłam w necie i doszłam do wniosku że tamte Sugar Baby były pomyłką. Wyglądały identycznie jak Philovita i tak samo smakowały. Koralik wygląda podobnie ale nie wiem jaki mają smak bo jeszcze ich nie miałam.
Sprawdzam w tym roku Barry’s Crazy Cherry. Ponoć też mega słodkie. Strzelające w buzi pewnie przez twardszą skórkę. I nie jest czerwony a żółty.
Bardzo jestem ciekawa
Rojodziejowa 11:35, 16 lut 2025

Barry’s Crazy Cherry wg mnie nie ma wcale twardej skórki.
anuska2507 11:44, 16 lut 2025

Miałam w zeszłym roku jeden krzak Philovity na próbę. Pomidory były smaczne, ale wg mnie słodsze od nich były żółte kupione pod nazwą Citrus Grape, czyli Cytrynek Groniasty.
mirkaka 12:25, 16 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Mirko, super pomysł. Fajnie, że się podzieliłaś. Ja jeszcze tej odmiany nie miałam. W tym roku mam 1 nasionko. Chce zobaczyć czy warto kupować tą odmianę. Jeśli rzeczywiście jest taka smaczna to bardziej nastawiam się na szukanie jej odpowiednika w odmianie, z której można zebrać nasionka potem by nie być uzależnionym od zakupów nasion.

Będziesz zasilać jakimś nawozem z potasem?

Ta odmiana jest bardzo plenna, miałam 5 nasionek i do listopada były na grządce, pod gołym niebem, potem zebrałam wszystkie owoce, nawet te całkiem zielone, wszystkie dojrzewały, prawie do końca roku były do jedzenia. Co do smaku to są ok, ale szału nie ma, Muszelka pisała że są bardzo smaczne, dla mnie są średnie w smaku, ale zdrowe, my wolimy jeść koktajlowe, więc dla nas to bardzo fajna odmiana
Tę jedną roślinę teraz już zasilam nawozem płynnym do pomidorów, to był impuls do wytworzenia kwiatów, zasilam, stale podlewając bardzo rozcieńczonym nawozem.
Też wolę mieć odmianę z której można zebrać nasionka.
mirkaka 12:28, 16 lut 2025

Makao napisał(a)
Tak, Philovita jest pyszna. Słodka jak cukierki. Warta kupienia ale minusem jest to F1.
Też szukam odpowiednika bez F1. Kiedyś miałam coś takiego. Przez kilka lat kupowałam jako Sugar Baby. Rok temu znowu kupiłam te nasionka ale okazało się że zupełnie co innego wyrosło. Sprawdziłam w necie i doszłam do wniosku że tamte Sugar Baby były pomyłką. Wyglądały identycznie jak Philovita i tak samo smakowały. Koralik wygląda podobnie ale nie wiem jaki mają smak bo jeszcze ich nie miałam.
Sprawdzam w tym roku Barry’s Crazy Cherry. Ponoć też mega słodkie. Strzelające w buzi pewnie przez twardszą skórkę. I nie jest czerwony a żółty.
Bardzo jestem ciekawa

Ania, miałaś Philovita ?
Gruszka_na_w... 12:53, 16 lut 2025

Od czterech lat uprawiam w gruncie dwa pomidory Dwarf. Pierwszy to praojciec całej serii, czyli New Big Dwarf, a drugi to Tasty Wine. Nasionka wysiewam w okolicach 15 marca. Oba rosną w żyznej gliniastej glebie na ok. 120-140 cm, wymagają palikowania ze względu na wielkość owoców. Nawożę je gnojówkami z pokrzywy, a od momentu pojawienia się kwiatów ze skrzypu. Owoce są duże, mięsiste i soczyste. Smakują zarówno na surowo, jak i w przetworach i dzięki nim mam zapewniony powrót do smaków dzieciństwa. To z nich robię soki i passatę na zimę. Podczas upałów przyrządzam z nich pomidorową bez gotowania- do 100% soku wrzucam trochę groszku ptysiowego, świeżą bazylię, doprawiam solą, pieprzem, można dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Działa jak elektrolity.
W tym sezonie postaram się bardziej przyłożyć do dokumentacji fotograficznej.
Polubiłam je tak bardzo, że nie mam żadnej pokusy, aby szukać kolejnych idealnych odmian.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 13:16, 16 lut 2025

Makao napisał(a)

Okej, kumam. Czyli jak wejdę w etap chęci przetwarzania pomidorów to min te muszą być. Dzięki.
Ja na razie na kanapki i na surowo jako przekąski preferuję

Ja na przetwory przewidziałam takie odmiany z tych, które mam:
Amish Paste
Aly Mustang
Aurija
Cornabel F1
Italian Red Pear
Russian Big Roma
Salsa Super Roma
San Marzanno 3
Work Relase Paste

To tunelowe, a z karłowych raczej tylko Aurija Dwarf na przetwory, bo reszta to kolorowe kanapkowe lub kokatailowe.

U mnie jeśli chodzi o spożycie na kanapki to bardziej mięsiste odmiany, spore rozmiarem tzw. befsztyki lubimy.
Makao 13:27, 16 lut 2025

mirkaka napisał(a)

Ania, miałaś Philovita ?

Tak. W ubiegłym sezonie 5 krzaczków pod chmurką
Makao 13:27, 16 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Barry’s Crazy Cherry wg mnie nie ma wcale twardej skórki.

No i super
Makao 13:31, 16 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja na przetwory przewidziałam takie odmiany z tych, które mam:
Amish Paste
Aly Mustang
Aurija
Cornabel F1
Italian Red Pear
Russian Big Roma
Salsa Super Roma
San Marzanno 3
Work Relase Paste

To tunelowe, a z karłowych raczej tylko Aurija Dwarf na przetwory, bo reszta to kolorowe kanapkowe lub kokatailowe.

U mnie jeśli chodzi o spożycie na kanapki to bardziej mięsiste odmiany, spore rozmiarem tzw. befsztyki lubimy.

Amish Paste najczęściej słyszę że do przetworów dobre. Nawet chyba często pomidory są porównywane „pomidor w stylu Amish Paste”.