Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 08:44, 28 kwi 2025

Zobaczcie jaką mam ładną ściółkę na rabacie pod Kanzanem .

Pytanie - co to za krzak?
Kasya 08:50, 28 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Zobaczcie jaką mam ładną ściółkę na rabacie pod Kanzanem .

Pytanie - co to za krzak?

Irga ?
April 09:05, 28 kwi 2025

Ja dopiero miałam taką ściółkę pod Pissardi. Emuś się śmiał że jak po procesji.
U mnie też są straty mrozowe. Grujecznik, klon palmowy, cersis, Magnolia Elizabeth, winobluszcz, drobne byliny.
TAR 09:11, 28 kwi 2025

Ojej, przykro. Musialo solidnie przymrozic skoro tak pościnało. U mnie nic, chociaz lodzik na misie byl.

Kasia, dobrze kombinujesz, podwaz troche widlami, ziemia sie osypie. Magnolki mam mocno wysciolkowane kora, one maja plytko korzenie. Nie ma taiego ryzyka przemarzniecia, a ja nic nie okrywam. Magnolka sadzona za gleboko moze nie miec kwiatow ale rosnac.
mrokasia 10:26, 28 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Irga ?

Wujek gugiel upiera się, że to aronia czarna.
Rośnie sobie taki krzaczek na łące. Ciekawa byłam co to bo bardzo ładnie wygląda i kwitnie.
mrokasia 10:27, 28 kwi 2025

April napisał(a)
Ja dopiero miałam taką ściółkę pod Pissardi. Emuś się śmiał że jak po procesji.
U mnie też są traty mrozowe. Grujecznik, klon palmowy, cersis, Magnolia Elizabeth, winobluszcz, drobne byliny.

O masz, czyli jednak .
U mnie małe bergenie dostały do kwiatach.
mrokasia 10:29, 28 kwi 2025

TAR napisał(a)
Ojej, przykro. Musialo solidnie przymrozic skoro tak pościnało. U mnie nic, chociaz lodzik na misie byl.

Kasia, dobrze kombinujesz, podwaz troche widlami, ziemia sie osypie. Magnolki mam mocno wysciolkowane kora, one maja plytko korzenie. Nie ma taiego ryzyka przemarzniecia, a ja nic nie okrywam. Magnolka sadzona za gleboko moze nie miec kwiatow ale rosnac.

Farciara, że nic Ci nie ścięło.

Muszę poczekać trochę z tym podważaniem, bo ją solidnie podlałam i teraz to się nic nie osypie jak ją podważę. Zrobię to za kilka dni. Dzięki.
Kasya 11:02, 28 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Wujek gugiel upiera się, że to aronia czarna.
Rośnie sobie taki krzaczek na łące. Ciekawa byłam co to bo bardzo ładnie wygląda i kwitnie.

A tez moze byc, irga chyba nie ma takich okraglych bukiecikow
TAR 12:14, 28 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Farciara, że nic Ci nie ścięło.

Muszę poczekać trochę z tym podważaniem, bo ją solidnie podlałam i teraz to się nic nie osypie jak ją podważę. Zrobię to za kilka dni. Dzięki.

Chyba jednak nie do konca farciara, nocke wczesniej musial byc z wiatrem lizniety klon Shirasavanum, koncowki galazek i lisci smetnie zwisaja. Ale sie podniesie. I tylko on, reszta nie jest ruszona. Za to 5 klonow jest tak zaatakowanych przez mszyce, ze chyba musze oprysk chemia zrobic. Płyn do naczyn sobie nie poradzil.
Wczoraj w ogrodzie zauwazylam chodzacego jeza. Ma miseczki z woda, dostal tez troche surowego mieska i dzdzownic, bo wygladal na zaglodzonego lekko, kleszczy nie mial, igły twarde bez objawow muszycy i zadnych ran. Oczka błyszczace, nosek lekko wilgotny. Na poczatu zwinal sie w kulke, potem niuchacz zaczal dzialac, 3 razy krążyl, odchodzil, przychodzil az dopadl do michy. Oczywiscie nie przeszkadzalam i ogladalam z okna. Kiedy upewnil sie, ze poszlismy to zjadl. I zadnego zdjecia nie zrobilam taka bylam zafascynowana. Tv nie jest potrzebny
Dzis rowniez wystawie pomocna miche. Niech sie kolczasty pozywi, dojdzie do siebie i zalozy u mnie rodzinke.
mrokasia 08:11, 30 kwi 2025

Tar, jeża zazdroszczę bardzo!

A mi coś obżarło dolne liście na orlikach. Chyba ślimaki?