Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 09:13, 10 mar 2025

Wafel napisał(a)
Kasiu, ja mam tak samo z oczarami jak Magara ale teraz jeszcze pojawiła się szansa na hodowlę w donicy i zasiałaś we mnie ogrodowy niepokój oczarowy...

Monia81 napisał(a)
Asia to nie pozostaje ci nic innego jak ten oczarowy niepokój zwalczyć oczarem w donicy

Też tak uważam .
mrokasia 09:16, 10 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Kasia czy przycinasz krzewuszkę pink popet - te miniaturową. Moje 3 lekko ciachłam żeby porównać kształt i myśle czy mi zakwitną teraz.

Lidka, ja je cięłam kosmetycznie w zeszłym roku po kwitnieniu. One kwitną na zeszłorocznych przyrostach/pędach więc pewnie będziesz miała trochę słabsze kwitnienie. Za to będą miały lepszy kształt i bardziej się rozkrzewią. Coś za coś .
TAR 09:25, 10 mar 2025

Judith napisał(a)
Wyguglałam sobie Ametysta. Cena spowodowała u mnie opad szczęki .
Ale potrzebuje chłopak wilgoci, zatem odpada, a ja jestem uratowana .

EDIT Doczytałam, że TARcia znalazła za 130. Ja znalazłam za 540…

Ale nie Amethysta. Były Diane, Yeleny, Feuerzauber i Arnold
TAR 09:27, 10 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Kasia czy przycinasz krzewuszkę pink popet - te miniaturową. Moje 3 lekko ciachłam żeby porównać kształt i myśle czy mi zakwitną teraz.

Krzewuszki tne zawsze po kwitnieniu. Minus tego,ze widok krzewu nie powala. Ale po kwitnieniu mozna ładnie przyciac.
Moje teraz tez wielkie chabazie, podobnie jak żylistki. Trudno wytrzymam. Za to kwitna zarabiscie.
TAR 09:29, 10 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Dziś znowu działam. Wycięliśmy z eMem wszystkie rozplenice na froncie i dokończyłam cięcie hortensji. Potem posprzątałam rabatę frontową - zebrałam nadmiar liści grabowych, poczyściłam suchelce z kęp jeżówek i zawilców wiosennych. W rezultacie moim oczom ukazało się sporo zielonych kępek krokusów i śniedków. A dziwiłam się, że krokusów w tym roku nie mam .
Teraz chwila przerwy i idę dalej dłubać. Uwielbiam to!

Brawo Ty, trzeba ogarnac, niby kilka dni teraz chłodnych ale potem jak sie bujnie to ciezko z czasem bedzie. Po zdjeciu skorupy liściowej tez widze duzo zielonych przyrostow. Kwitną miodunki.
mrokasia 09:37, 10 mar 2025

TAR napisał(a)

Brawo Ty, trzeba ogarnac, niby kilka dni teraz chłodnych ale potem jak sie bujnie to ciezko z czasem bedzie. Po zdjeciu skorupy liściowej tez widze duzo zielonych przyrostow. Kwitną miodunki.

Serio? Miodunki kwitną? Moje Blue Ensign chyba zaginęły w akcji... Może jeszcze wyjdą...
Brunnery tylko w 1 miejscu wyszły na razie.
TAR 10:05, 10 mar 2025

Serio, kwitna te dwukolorowe niebiesko-różowe. Ja chyba je od Sylwii z Rancza dostałam. I pokazuja kwiatki te mocno koralowo-różowe od Agatorka. Tylko mam je od jesieni w przechowalniku, tam gdzie rosły słonce je dobijało.

Brunnery wyszly wszedzie gdzie rosły i nawet tam gdzie nie rosły za pozno kwiatki cielam i sie chyba rozsiały.
April 10:29, 10 mar 2025

Fajnie tak się styrać, zwłaszcza jak efekty widać. Oczar cały czas fajny. Podlewasz już rabaty? Bo ja te uprzątnięte już musiałam. Jeden pył.
W zeszłym roku nabyłam małą budleję, ma jakieś 40cm i zastanawiam się czy ciapnąć na te 20 jak w opisach czy dać jej ciut urosnąć. Ale chyba raczej ciąć, powinna się zagęścić. Ze starszymi roślinami nie mam problemu z cięciem ale nówki zawsze trochę się cykam.
TAR 10:30, 10 mar 2025

April napisał(a)
Fajnie tak się styrać, zwłaszcza jak efekty widać. Oczar cały czas fajny. Podlewasz już rabaty? Bo ja te uprzątnięte już musiałam. Jeden pył.
W zeszłym roku nabyłam małą budleję, ma jakieś 40cm i zastanawiam się czy ciapnąć na te 20 jak w opisach czy dać jej ciut urosnąć. Ale chyba raczej ciąć, powinna się zagęścić. Ze starszymi roślinami nie mam problemu z cięciem ale nówki zawsze trochę się cykam.

Ja sie niepotrzebnie scykalam z cisami, teraz drobie nozyczkami
Judith 10:33, 10 mar 2025

Kurczę, no i myślę o wsadzeniu Ametysta w donicę…
Co za masakra . Mus wydać kasę i na Ametysta i na fajną donicę . Kminię.