Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

anuska2507 19:15, 08 mar 2025

Melduję się w nowym wątku i też zachwycam się oczarem Ma piękny kolor. Ja trochę żałuję, że wybrałam oczara z żółtymi kwiatami, bo z daleka wygląda jak forsycja, a też zapłaciłam za niego ponad 100 zł
Judith 19:28, 08 mar 2025

mrokasia napisał(a)

Judith, mój oczar ma na imię Ametyst. Podświetlony słońcem ma fuksjowy kolor .
Większości liści nie sprzątam. Ale klonowe, kanzanowe i magnoliowe słabo się kompostują na rabatach. Tworzą aktualnie zwarty dywan przez który słabo przenika woda. Mus usunąć tę skorupę. Ale żal wyrzucać a poszatkowane odkurzaczem rozkładają się szybciej .

Ze zbieraniem z rabat w żadnym razie nie dyskutuję, dla mnie to oczywistość .
Gdy mówiłam o kompostowaniu to miałam na myśli te zebrane wrzucić to kompostownika albo załadować w wory i schować, gdzie nikt nie widzi czekając na powstanie ziemi liściowej . Ja taki wór przygotowałam sobie na próbę jesienią - liście brzozowe, w worze zrobiłam dziurki. Zobaczymy co z tego będzie .
Z Ametystem zapoznam się bliżej; jeśli tylko nie wymaga stałej wilgoci, to go chyba se kupię .
TAR 19:33, 08 mar 2025

Ja tez dzis od rana w ogrodzie, czuje sie dotleniona i zadowolona. Wczorajsze zakwasy dzis rozruszalam. Jutro moze różyczke wsadze i na pewno wypiore sierściuszki, bo sa szare z brudu. zebrały cały zimowy pył z trawy.
Magara 21:18, 08 mar 2025

mrokasia napisał(a)

Daga, ekhm, mój oczar kosztował więcej… ale był jednym z niewielu chciejstw, więc zaszalałam .
Donica nie jest ocieplona. Jest jakby podwójna bo z wkładem. I tyle.

Nie chcę wiedzieć ile dokładnie kosztował, ale widać, że wart był swojej ceny
Po stracie kilku klonów, które tanie nie były, trochę się zraziłam do droższych zakupów roślinnych. Chociaż, z drugiej strony, jak coś pada, to nie wiem czy bardziej żal kasy wydanej na zakup czy tego, że rosło, miało się dobrze, a padło i nikt nie wiem czemu
Judith 21:31, 08 mar 2025

Wyguglałam sobie Ametysta. Cena spowodowała u mnie opad szczęki .
Ale potrzebuje chłopak wilgoci, zatem odpada, a ja jestem uratowana .

EDIT Doczytałam, że TARcia znalazła za 130. Ja znalazłam za 540…
Magara 21:51, 08 mar 2025

Teraz oczary kwitną to i ceny są wywindowane. Przekwitną - ceny spadną.
Tym tropem i tokiem rozumowania podążam jakiś piąty rok Zakładając, że kupię po oczarowym sezonie
Mój problem polega na tym, że jak sezon na oczary się kończy to o nich zapominam bo myślę o innych roślinach, a o oczarach przypominam sobie znów jak na wiosnę na O. są pokazywane - błędne koło
mrokasia 14:20, 09 mar 2025

anuska2507 napisał(a)
Melduję się w nowym wątku i też zachwycam się oczarem Ma piękny kolor. Ja trochę żałuję, że wybrałam oczara z żółtymi kwiatami, bo z daleka wygląda jak forsycja, a też zapłaciłam za niego ponad 100 zł

Witaj Aniu .
Żółty oczar też ładny . Ale skoro podobny do forsycji to może warto pomyśleć nad kolejnym w innym kolorze?
mrokasia 14:22, 09 mar 2025

Judith napisał(a)

Ze zbieraniem z rabat w żadnym razie nie dyskutuję, dla mnie to oczywistość .
Gdy mówiłam o kompostowaniu to miałam na myśli te zebrane wrzucić to kompostownika albo załadować w wory i schować, gdzie nikt nie widzi czekając na powstanie ziemi liściowej . Ja taki wór przygotowałam sobie na próbę jesienią - liście brzozowe, w worze zrobiłam dziurki. Zobaczymy co z tego będzie .
Z Ametystem zapoznam się bliżej; jeśli tylko nie wymaga stałej wilgoci, to go chyba se kupię .

Problem w tym, że nie mam już miejsca w kompostownikach…
mrokasia 14:23, 09 mar 2025

TAR napisał(a)
Ja tez dzis od rana w ogrodzie, czuje sie dotleniona i zadowolona. Wczorajsze zakwasy dzis rozruszalam. Jutro moze różyczke wsadze i na pewno wypiore sierściuszki, bo sa szare z brudu. zebrały cały zimowy pył z trawy.

Ja wczoraj padłam po 21 z tego dotlenienia .
mrokasia 14:24, 09 mar 2025

Magara napisał(a)

Nie chcę wiedzieć ile dokładnie kosztował, ale widać, że wart był swojej ceny
Po stracie kilku klonów, które tanie nie były, trochę się zraziłam do droższych zakupów roślinnych. Chociaż, z drugiej strony, jak coś pada, to nie wiem czy bardziej żal kasy wydanej na zakup czy tego, że rosło, miało się dobrze, a padło i nikt nie wiem czemu

Był wart . Na razie rośnie, odpukać, bez problemu.