Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

TAR 13:02, 26 kwi 2025

Jakie?
To bylo do przewidzenia. Zhybrydowala sie?
Rojodziejowa 13:23, 26 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
A jakie?

mrokasia 13:28, 26 kwi 2025

Berberysy mam 3. Może je cholera zjeść.
Kasya 14:23, 26 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Berberysy mam 3. Może je cholera zjeść.

Berberysow akurat nie szkoda…. Koluchy jedne….
Patrycja_KG_Lu 16:21, 26 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Haniu, Ewo i Ewo, Gosiu, frontowa dziękuje bardzo za uznanie. To nie do końca tak, że nie ma na niej pustych placków ale ogólnie prezentuje się dobrze. To w dużej mierze zasługa kosodrzewin, tawuł i rozplenic, które są szkieletem i wypełniają rabatę bez względu na porę roku. Dodatkiem są zawilce wiosenne, jeżówki i szałwie.

Gosiu, różowe na tej rabacie są jeżówki, zwyklaki. Same się na niej wysiały. Najpierw je usuwałam bo rabata miała być zielona, limonkowa, biała i niebiesko- fioletowa. Ale potem machnęłam ręką bo białe jeżówki mi sukcesywnie ginęły a różowe wręcz przeciwnie . Więc uznałam, że nie będę walczyć z naturą .

Tutaj masz Hameln czy inne rozplenice? Jakie szałwie tam masz? Rabata atrakcyjna przez wszystkie pory roku jak to w smie na front przystało Gratulacje! Pamiętam jeszcze jej wygląd z początku wątku, bo w ziemie czytałam wątek Twój od pierwszych stron. Kupa pracy wykonana.
Patrycja_KG_Lu 16:24, 26 kwi 2025

Nie znam się na tej ćmie, ale dopatrzyłam się pajęczynek na nowej lipie szczepionej na pniu, 3 miłorzębach Mariken oraz berberysach. Nie wiem czy to ona czy to coś innego. Sąsiad, który ma bukszpany i mnie odwiedził stwierdził, że to właśnie ćma. Dodatkowo mnóstwo mrówek na kalinach Roseum i lilaki jakieś dziwne o czarnych końcach.
TAR 16:25, 26 kwi 2025

Z wymienionych nie mam zadnej rosliny. Ale Ania chyba dopiero co laurowisnie posadzila w formie zywoplotu
TAR 16:28, 26 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Nie znam się na tej ćmie, ale dopatrzyłam się pajęczynek na nowej lipie szczepionej na pniu, 3 miłorzębach Mariken oraz berberysach. Nie wiem czy to ona czy to coś innego. Sąsiad, który ma bukszpany i mnie odwiedził stwierdził, że to właśnie ćma. Dodatkowo mnóstwo mrówek na kalinach Roseum i lilaki jakieś dziwne o czarnych końcach.

Moze przedziorki a nie cma. U mnie tez pelno mrowek i mszyc na klonach palmowych. Szczegolnie lubia Katsure. Chyba psikne woda z plynem do naczyn. Nie moge na to patrzec jak oslabiaja mi klona.
mrokasia 19:20, 26 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Tutaj masz Hameln czy inne rozplenice? Jakie szałwie tam masz? Rabata atrakcyjna przez wszystkie pory roku jak to w smie na front przystało Gratulacje! Pamiętam jeszcze jej wygląd z początku wątku, bo w ziemie czytałam wątek Twój od pierwszych stron. Kupa pracy wykonana.

Tak, na frontowej mam Hameln.
Jeśli chodzi o szałwie to nie wiem czemu ale potrafią mi wyginąć na tej rabacie. Teraz mam tam teraz chyba Caradonny. Wcześniej miałam Ostfriesland. Generalnie wysokie fioletowe. Muszę znowu dokupić kilka sztuk.

Dzięki
mrokasia 19:25, 26 kwi 2025

Pati, skoro po kalinach łażą mrówki to na bank są mszyce. Natomiast pajęczynki to może być przędziorek. Ćmy nie da się przeoczyć, dostrzegłabyś zielono-żółte gąsiennice i charakterystycznie obżarte listki.