Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II

mrokasia 08:00, 27 kwi 2025

Dziewczyny, czy jak tę moją nową magnolię wsadziłam nieco głębiej - tak z 1-2 cm - niż rosła w doniczce to jej to zaszkodzi? Zostawić czy poprawiać?
mrokasia 08:00, 27 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Jak wyrywasz to ja poprosze troszke

Przyjedź to ukopiemy .
Kasya 08:04, 27 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Przyjedź to ukopiemy .

A bedziesz w domu w dlugi weekend ?
Bo mozliwe ze sie wybiore rano
Juz 2 x sie wpraszalam do kolezanki na sniadanie
Ale jakos tak szybko i na krotko to sie nie odzywalam
mrokasia 08:17, 27 kwi 2025

Kasya napisał(a)

A bedziesz w domu w dlugi weekend ?
Bo mozliwe ze sie wybiore rano
Juz 2 x sie wpraszalam do kolezanki na sniadanie
Ale jakos tak szybko i na krotko to sie nie odzywalam

Żadnych planów nie mam tylko na niedzielę. W pozostałe dni mam ale mniej więcej do 11 to będę w domu . Chociaż nie wiem czy nie lepiej kopać jak przekwitną???
Basieksp 08:49, 27 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
O kleju nie słyszałam, muszę poczytać. Ale znam sposób z taśmami klejącymi na pniach drzew.

Taśmy kiedyś, jeden sezon miałam na owocowych. Nie dało się ich dokładnie przykleić, bo jednak pień drzewa nie jest równy, w szczelinach mrówki i tak przechodziły. A przestałam je używać, jak raz na jednej znalazłam przyklejone pióra wróbla. Musiał się przykleić, trochę się wymęczył, bo piórka na taśmie zostały.
Iwonka 10:23, 27 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, czy jak tę moją nową magnolię wsadziłam nieco głębiej - tak z 1-2 cm - niż rosła w doniczce to jej to zaszkodzi? Zostawić czy poprawiać?
Kasia ja po moich uszkodzonych pniach mam pietra i sadzę jak jest w doniczce. Choć z drugiej strony 1-2 cm to niewiele.
Front o każdej porze świetny, to łezkowe rondo i jego obfitość robi robotę, a żwir nadaje lekkości.
Zawilce boooskie, będę myśleć gdzie znaleźć miejscówkę
Eupraksja 15:49, 27 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
I znowu były małe tetrisy, dzielenie i sadzenie na nowo.

Z ulgą czytam w różnych ogrodach o tych tetrisach (nazwa zresztą cudna i bardzo trafna!) - bo to chyba znaczy, że to w ogrodzie rzecz normalna i nieunikniona, a nie oznaka mojej nieudolności w planowaniu ☺️
TAR 17:59, 27 kwi 2025

Posadzilabym tak jak w doniczce i obsypala kora
Magara 23:45, 27 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Zawilcom to raczej nic nie zaszkodzi . U mnie rosną w pełnym słońcu, na słabej ziemi. Po kwitnieniu zostają zielone liście. Wrastają mi w tawuły i kosodrzewinę ale wyrywam i już.

O, to dobre info

Podczytałam, że i u Ciebie przymrozek szkód narobił - smuteczek
mrokasia 08:19, 28 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Taśmy kiedyś, jeden sezon miałam na owocowych. Nie dało się ich dokładnie przykleić, bo jednak pień drzewa nie jest równy, w szczelinach mrówki i tak przechodziły. A przestałam je używać, jak raz na jednej znalazłam przyklejone pióra wróbla. Musiał się przykleić, trochę się wymęczył, bo piórka na taśmie zostały.

Ojej!!!

Iwonka napisał(a)
Kasia ja po moich uszkodzonych pniach mam pietra i sadzę jak jest w doniczce. Choć z drugiej strony 1-2 cm to niewiele.
Front o każdej porze świetny, to łezkowe rondo i jego obfitość robi robotę, a żwir nadaje lekkości.
Zawilce boooskie, będę myśleć gdzie znaleźć miejscówkę

No właśnie biję się z myślami ruszać tę magnolkę czy nie. Może spróbuję ją jakoś podważyć widłami i lekko podnieść.
Zawilce są urocze, bardzo lubię te łany białych kwiatów .

Eupraksja napisał(a)

Z ulgą czytam w różnych ogrodach o tych tetrisach (nazwa zresztą cudna i bardzo trafna!) - bo to chyba znaczy, że to w ogrodzie rzecz normalna i nieunikniona, a nie oznaka mojej nieudolności w planowaniu ☺️

Ewa, no oczywiście, że to normalne i nieuniknione. A nawet pożądane w dojrzałych ogrodach .

TAR napisał(a)
Posadzilabym tak jak w doniczce i obsypala kora

No chyba tak zrobię.

Magara napisał(a)

O, to dobre info

Podczytałam, że i u Ciebie przymrozek szkód narobił - smuteczek

No niestety, wydawało mi się, że nic się nie stało ale wczoraj po południu poszłam do ogrodu i zauważyłam zważone rdesty, krwiściągi no i magnolkę - zmroziło się jej jedyne dwa kwiaty i listki .